Legendy: Praga caput regni

Legendy: Praga caput regni https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394521/bmid_legendy-praga-caput-regni-1ZZ-394521.jpg 4 28 10

Legendy: Praga série

1. díl >

Legendy série

3. díl

Je překrásná. Legendami opředená. Je prastará. Pavučinami opředená. Je hodna lásky i obdivu, nenávisti i pohrdání. Málokdo k ní však zůstane lhostejný. Praha. Čtrnáct příběhů Vám ji předvede v rozpětí několika tisíciletí. Potkáte mladého Frantu Frantu z cyklu Dobrodruh. Ocitnete se v centru pustošivého kobercového náletu. Zjistíte (skoro), kolik kamenných lvů se vejde na špičku katedrály. Málem Vás udupe záplava přemnožených golemů! Uvidíte, čemu holdují ochránci Koordinátora Kodexe za scénou. A k čemu všemu lze použít ježka v kleci. Vystraší Vás pražská strašidla, nalákají antikvariáty. Zkrátka si při téhleté procházce důkladně užijete!... celý text

Přidat komentář

Tazz1
02.10.2022 3 z 5

Sbírku o Praze jsem si jako správná náplava nemohl nechat ujít. Byť povídky jako formát moc nemusím, tady jsem se hecl. Vždy jsem nějakou dal a pak zase dlouho nic. Každopádně už dočteno. Jak už tady padlo, některé byly dobré, jiné méně. Dohromady průměr.

Mlikova
07.07.2021 3 z 5

Některé povídky se mi líbily, některé moc ne. A na okraj: ten název znamená Praha hlava království.


NemmamSlov
13.06.2021 4 z 5

Od Michaela Broneca som už prečítal jednu zbierku poviedok a to Excelsior, gentlemani!, z ktorej som bol nadmieru spokojný. Samozrejme aj v tejto zbierke o Prahe sa nájdu slabšie a lepšie diela, no autori vykonali svoju úlohu čo najlepšie a nemajú sa za čo hanbiť, pretože nemali ľahkú úlohu. Škoda niektorých poviedok, našlo sa tam pár klenotov, ktoré by si zaslúžili dlhší príveh, alebo aspoň pokračovanie.

Libušin hněv (3*)
Legenda ako vznikla Praha. Krátke dielo, ktoré rozpráva príbeh kňažky Libuši, ktorá sa pomstila za drzé správanie starého kelta.

Druhá strana (4*)
Pobavilo. Celkom dobrý nápad prepojenia dvoch svetov. Traja kamaráti, ktorí zažili neskutočné dobrodužstvo, hlavne Montič, ktorý 10 rokov prežil na druhej strane.

Plačící golem (3*)
Príbeh dvoch detektívov, ktorí sú zameraný na paranormálne javy. Tento krát hľadajú strateného študenta. Nečakali, že za všetkým stojí nesmrtelný elf.

Tak co s tebou, kluku? (5*)
Dlhšia poviedka, ale o to dobrá. Príbeh Frantu, ktorý sa ocitá na Veľkú noc nečakane u svojho strýka. Ten mu odhaľuje skryté zákutia Prahy, o ktorých mladý Franta ani netušil.

Aluzionista (5*)
Konečne viem, čo znamená Praga caput regni, a to Praha zničená dažďom. Super nápad. Možno väčšina spisovateľov by túžila po tom aby mu ožila kniha a v tomto príbehu ožíva autorov výtvor. Aluzionista, ktorý sa naučil chodiť medzi knihami a snaží sa pomstiť svojmu stvoriteľovi.

Lev z nádraží Vyšehrad (4*)
Slušná poviedka, celkom zaujala.
Hľadá sa stratený lev, no nie obyčajný, ale z kameňa. Avšak, hrdina to musí vykonať potichu, aby nevzbudil paniku medzi obyvateľmi Prahy.

Poslední štace (5*)
Smutný príbeh. Karel Tůma umiera a dostáva sa do posmrtného života, kde hľadá svoju dcéru, ktorú za svoj život zanedbával.

Vůně sněhu (3*)
Mária a Jozef cestujú časom počas Vianoc. Celkom dobrý nápad, ale v tomto príbehu sa Praha spomína len výnimočne.

Ryšavý kocour, černý pes (3*)
Príbeh, ktorý sa odohráva za čias 2. svetovej vojny. Zo začiatku zaujímavé, dokonca aj fantasy prvky dobre ladili, len sa mi to zdalo zbytočne zdĺhavé.

Pruflasis a já (4*)
Vtipná poviedka plná démonov, anjelov a ďaľších stvorení. Chcelo by to dlhší príbeh. Fanúšikom série Kladivo na čarodejnice sa to podľa mňa bude páčiť.

Do poslední kapky (4*)
Trošku šermu, trošku démonických sil a veľa alkoholu. Zo začiatku vtipné, no časom poviedka naberá na vážnosti. Škoda toho konca.

PRG END IF (4*)
Spokojný. Tento krát sa dostávame do virtuálnej Prahy. Hlavný hrdina je adminom, ktorý o tom ani netuší a pátra po svojej minulosti. Pripomínalo mi to Hetešov Cybrain.

Gamořin gambit (2*)
Príbeh napísaný v sci-fi svete. Je to najdlhšia poviedka v zbierke, no z môjho hladiska najslabšia.

Každý něco pro vlast (5*)
Posledný a najlepší príbeh. Vedel by som si to predstaviť aj ako knihu, keby sa s tým autorka viac pohrala. Znova duchársky príbeh, no tento krát Jiří pomáha bezhlavému jazdcovi získať späť jeho hlavu.

dpxcz
14.05.2021 3 z 5

Nemám rád povídkové knihy, protože je vždy kvalita povídek kolísavá. A to platí i u této knihy. To nejlepší na konec ale platí i zde. Poslední povídka "Každý něco pro vlast" od Věry Mertlíkové je naprosto luxusní. Asi si přečtu i pokračování této knihy.

Malarkey
01.02.2021 4 z 5

K pražským legendám s názvem Praga caput regni jsem se dostal až po přečtení druhého svazku s názvem Praga mater urbium. A co Vám budu povídat, druhý svazek je pro první setsakra velká konkurence. Ač je i tato kniha nabušená až k prasknutí pěknými příběhy, tak jsem se nedokázal dostat na vyšší hodnocení, než na velice solidní čtyři hvězdičky.

Michael Bronec tu opět ve většině případů sjednal do kupy všechny autory, se kterými kdy v minulosti spolupracoval. Takže můžete počítat s tím, že pokud máte jejich knihy načtené, budete zhruba tušit, jakým směrem se bude jejich povídka ubírat. V případě této knihy je obsahem 14 veskrze zajímavých a nápaditých povídek, které se týkají Prahy hodně a sem tam okrajově. A jak to tak bývá, i zde se najdou ty, které se mi dostaly pod kůži, ale i ty, které se mi četly o poznání hůře.

Vrcholem této knihy je pro mě povídka Tak co s tebou, kluku od Leonarda Medka. Prequel k sérii knih Dobrodruh o Frantovi Frantovi byla radost číst. Praha na přelomu století, návštěva tamních putik, atmosféra jak se patří. Lidsky jsem si tento příběh neskutečně užíval a představoval si, jak na tom Starém Městě popíjím s nimi.

Dalšími výrazně zajímavými povídkami jsou určitě: Libušin hněv a Lev z nádraží Vyšehrad od Jana Dobiáše, kde jedna je krátká a humorná, druhá detektivně fantastická a z obou je cítit autorova láska k pražské historii. Foglarovská Druhá strana od Jana Pohunka je pak v podobném duchu jako Lev z nádraží Vyšehrad. To PRG END IF od Daniela Tučky je překvapivý a nápaditý mišmaš virtuální Prahy s programátorskými hláškami a zábavnými setkáními významných osobností naší, ale i okolní historie. Míla Linc pak v povídce Do poslední kapky pracuje s alkoholikem šermířem a duchařským námětem, čemuž je vlastně podobná i povídka Pruflasis a já od Vlaďa Ríši. Poslední štace od Pavla Fritze je v rámci mého prvního setkání s autorem taktéž zábavnou alternativní fikcí z prvorepublikové Prahy. To Gamořin gambit odkazuje na Michaelovi Tři kamarády a na úkor ostatním fantastickým, historickým nebo alternativním povídkám tu vytváří zástupce sci-fi povídky, která je ve sborníku jediná. Poslední povídka z chlapského pokolení je atmosférou zajímavý roadtrip Vůně sněhu od Vladimíra Zajíce, kde jsem ale pojítko s Prahou hledal hůře.

Ženské pokolení tu prezentují čtyři spisovatelky se čtyřmi veskrze pěknými příběhy. Nejvíce se mi líbil Každý něco pro vlast od Věry Mertlíkové, která využívá svojí lásku ke koním a středověku a vypráví velice zajímavý a originální námět. Po ní ihned následuje Plačící golem od Lucie Lukačovičové, která rozšiřuje příběhy z detektivní kanceláře Sirius. Obě autorky pro Straky dříve už psaly a obě autorky mám v hledáčku a snad se k jejich knihám brzo dostanu. Obě povídky mě jasně nahlodaly. Ryšavý kocour, černý pes od Františky Vrbenské je pak jediná povídka, která není původní a pochází již z roku 2002. Velice zajímavé, ale poměrně náročné čtení pražské barikády na sklonku druhé světové války. Neméně náročná mi na závěr přišla povídka Aluzionista od Jarmily Kašparové, která skýtá velice zajímavé nápady, ale bez znalostí okolních mi přišla hůře čitelná.

Celkově vzato se ale jedná opět o krásný sborník. Velký formát, přenádherná obálka, vnitřní obrázky, kde každý obrázek představuje úvod do povídky a hlavně balík příběhů, které svojí atmosférou dokáže povznést právě jediná - stověžatá - naše - Praha!

cori
14.08.2020 4 z 5

Sbírka obsahuje 14 povídek, z nichž některé s Prahou moc nesouvisí (např. Vůně sněhu nebo Gamořin gambit). Nejvíc mě zaujaly povídky odehrávající se v minulosti. Klenotem sbírky je téměř dvacet let stará povídka Františky Vrbenské, v jejich stopách jde i Věra Mertlíková. Nesmím zapomenout ani na Frantu Frantu Leonarda Medka. Viz mé komentáře u jednotlivých povídek.

Eicherik
24.05.2020 4 z 5

Jsem spíše zklamaný. Povídek o Praze je v tomto sborníku dle mého jen málo. Některé se v Praze pouze odehrávají a jiné jsou tématicky úplně mimo. Zajímalo by mě, co má třeba povídka "Gamořin gambit" společného s Prahou? Za nejlepší a zároveň téma nejvíce vystihující povídku z této kolekce považuji "Ryšavý kocour, černý pes" a jsem rád, že jsem si ji po čase opět přečetl.

vincek1
28.04.2020 5 z 5

Také jsem chtěl něco napsat, ale už je vše napsané od čtenářů pode mnou. Tak alespoň, přečtěte a uvidíte.

jan8470
04.11.2019 5 z 5

Těch čtrnáct povídek nejenže představuje čtrnáct různých pohledů na Prahu, ale také jde o čtrnáct různých a často velice originálních pohledů na fantastiku.

Navíc je to nejen čtivá, ale i krásně vypravená kniha v pevné vazbě a s nádhernou obálkou od Tomáše Kučerovského.

První sborník fantastických povídek věnovaný Praze se rozhodně povedl. A brzy se můžeme těšit na jeho druhou část.

kolacky
24.10.2019 4 z 5

Super čtení! Už se těším na druhý díl!