Tuláci a ostrované

Tuláci a ostrované https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77257/tulaci-a-ostrovane-77257.jpg 3 10 3

Legendy o Zemi série

1. díl >

První kniha série Legendy o Zemi. Vysloužilý voják Lazarus pracuje ve starém, opuštěném domě podle instrukcí neznámého dobrodince. Kdosi jej však tajně sleduje… Venkovský chlapec se dozví tajemství, které se změní v jeho noční můru a přivede jej až na pokraj zkázy… Nejvyšší královský mág pracuje na svém převratném vynálezu… Střetnou se jejich cesty? Magický příběh o tajuplné minulosti a nejasné budoucnosti. Snad nejoriginálnější debut nové britské fantasy. -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Wanderers and Islanders


více info...

Přidat komentář

Rocker-Tialk
20.08.2016 3 z 5

Knížka se poměrně dobře četla, to je asi největší plus. Určitě nejde objektivně hodnotit první díl série, pokud člověk nečetl další díly, ale já se alespoň pokusím sepsat pár základních dojmů.
Pokud si o knize přečtu v recenzi "fantasy může být krásně otevřeným žánrem, pokud se autoři nezdráhají využít svobody, kterou jim nabízí", mělo by mě hned napadnout, že se bude jednat o naprostý žánrový mišmaš, který má ke klasické fantasy hodně daleko. První problém, který jsem s touto knížkou měl, byl ten, že jsem si nedokázal v hlavě vymodelovat obraz světa a prostředí, ve kterém se příběhy odehrávají. Ačkoliv se jedná o plus minus souběžné dějové linky, někdy má člověk pocit, že svět je podoben tomu našemu na přelomu 19. a 20. století, jindy jde o přelom 18. a 19. století, spousta pasáží s Leonardem v hlavní roli zase evokuje nádech tu 20., tu 30., častěji ale 50. a 60. let minulého století. Střídá se tu nádech evropského a britského venkova a anglosaské kultury s kombinací britského městského prostředí s prvky běžnějšími pro japonské anime. Nakonec jsem udělal kompromis a zařadil děj někam do světa podobného Evropě ve 20. letech 20. století s určitými prvky cizokrajné kultury.
Co se jednotlivých dějových linek týče, mám dojem, že autor nevyužil jejich potenciálu. Příběh chlapce, který potkal dívku, co zničeho nic zmizela, doplněný o jeho pozdější dobrodružství má sice tuctový základ, ale dílčí kapitoly příběhu měly slušný, avšak bohužel nevyužitý potenciál zaujmout a dotvořit příběh knihy. Nabízel spoustu potenciálního dobrodružství, kontroverzních situací a nečernobílého pohledu na charakter jeho hlavní postavy. Nejlépe pojatý se mi zdál příběh Leonarda Pegase, nechci jej moc rozepisovat, abych tu nevyzradil děj.
Zatímco dva výše zmíněné příběhy se v závěru dost prolínají a dohromady tak nějak dávají smysl, ten třetí - příběh vysloužilého vojáka Lazara - se s dvěma dalšími sice prolíná, ale nějak do nich nezapadá. Ani po dočtení knihy jsem si nebyl jist, co že vlastně znamená a kde a kdy se vlastně odehrává. Celkově na mě působil spíše jako taková vata, která má dodat i trochu více tajemna a mystična.
Kapitoly jednotlivých příběhů se vzájemně prolínaly, stejně tak v druhé polovině knihy i jednotlivé dílčí zápletky dějových linií, což bylo příjemné. Zdálo se mi ale, že po chronologické stránce jejich provázání trochu hapruje, že tak úplně nefunguje.
Každopádně, ač tady dávám nižší hodnocení, přečtu si i následující díly trilogie. Jistý potenciál tady je, uvidíme, jestli jej autor využil.

Zelený_Drak
14.02.2015 3 z 5

Kniha mě nalákala klamavou obálkou s drakem. Ten tam bohužel nebyl. Jinak je ale v knize velké množství postav, jejichž příběhy spolu zdánlivě nesouvisí. S žádnou se mi nepodařilo sžít. Částečně asi proto, že ich forma nebyla použita tak, aby k tomu vedla. Příběhu je tam zdánlivě také málo. Ale kniha patří k těm, kde čtenář vytuší, že bude těžké ji hodnotit bez přečtení dalších dílů. Zároveň mi připadala dostatečně originální na to, abych ji přiřkla trochu vyšší hodnocení. Svým způsobem je kniha i poutavá, ale ne na té běžné úrovni. Někde pod povrchem nepříliš strhujícího děje bylo něco, co mě přesvědčilo, že si ráda přečtu i zbytek trilogie.


Kozlik_nbk
11.02.2014 1 z 5

Do knihy jsem se vcelku rychle vžil, ale to je jediné co po přečtení knížky můžu kladného říct. U každého autora se najde něco v čem, alespoň trochu vyniká či co zaujme a dokáže to následně prodat i v knize. V této knize jsem si pro sebe nic z toho nenašel. Bídnej děj, časté nudné pasáže a ani v dialozích. Na dlouhou dobu u mě nujnudnější kniha.

Autorovy další knížky

Steve Cockayne
anglická, 1951
2006  60%Tuláci a ostrované
2007  64%Železný řetěz
2009  70%Průvodci racků

Kniha Tuláci a ostrované je v

Přečtených11x
Knihotéce12x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x