Legendy o květinách

Legendy o květinách https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164314/legendy-o-kvetinach-164314.jpg 4 11 4

Třiatřicet krátkých povídek o květinách, v nichž autor vytváří legendu o původu názvu určité květiny.

Přidat komentář

Ithaka
10.03.2023 5 z 5

Když váš rodný dům osaměle trčí mezi zelinářskou zahradou páně Čápovou a skleníky s orchidejemi firmy Stibralovy, navíc poblíž "zelené zahrady" Olšanských hřbitovů je jasné, že se vám botanika vryje tak hluboko pod kůži, že ji nepřehluší ani vaše humanitní vzdělání. Přesně to se stalo Františku Kubkovi. Očarován obrázky Karla Svolinského, Dvořákovou Květenou a Smržovými Dějinami květin pustil se s láskou do vlastního převyprávění biblických staro i novozákonních příběhů, čínských a japonských a mnoha dalších staropražských, jejichž původ už se dnes asi ani nepodaří dešifrovat, což jim neubírá na jejich kráse. Každý z příběhů je navíc uveden často velmi odvážnými kreslenými iniciálami Jiřího Wintera. Přibalte do batohu a vyrazte na cesty!

Sarah01
18.11.2020 4 z 5

Řekla bych, že tato knížečka pro děti moc není, aspoň těm dnešním by moc přístupná svým jazykem i tématem nebyla. Mně se některé povídky líbily, byly trefné, některým jsem moc nerozuměla a nechápala jsem ani, jakou souvislost s danou květinou téma povídky vlastně mělo. Nejvíce mně, kromě Mateřídoušky, asi utkvěla v paměti povídka Ženich a Nevěsta. :-)


JLČ
23.12.2018 4 z 5

Na to, že vyšla za komunistů, je tam překvapivě dost náboženských prvků. Překvapí i Nepraktovy ilustrace, které nikterak nenarušují poetiku příjemné knížečky.

Kája95
11.11.2017 5 z 5

Některé příběhy byly ne úplně zajímavé a záživné, ale jiné zas milé a potěšující. Není to knížka nad kterou budete přemýšlet ještě půl roku po přečtení, ale .... Jak to říct, je prostě milá.