Legendy (L3g3ndy)

Legendy (L3g3ndy) https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459325/bmid_legendy-VJp-459325.jpg 4 61 15

Antologie povídek nejmladší generace autorů české fantastiky. Ze starých příběhů se rodí nové. A stejně je tomu i u této knihy. Staré příběhy českých legend uchopili nejmladší autoři české fantastiky po svém. Vážně, romanticky, humorně i s varujícím podtextem. Ze spojení starého a nového tak vznikly L3g3ndy, které znovu uvedou v život příběhy o Bivojovi a kanci (tedy vlastně Kanci), Golemovi, pražském Orloji, nikdy nekončící Dívčí válce, ale i ty méně známé, jako jsou Železný muž či příběh zakleté dívky z ulice V Tůních. Vítejte ve světě fantazie nejmladších autorů, světa, do kterého vstupujete s odvahou poznat nové, ale odejdete s jistotou, že touha vyprávět příběh nikdy neumírá. Antologie L3g3ndy přináší hostující povídku ostříleného bestsellerového autora žánru young adult Thea Addaira.... celý text

ArkAngel
ArkAngel
02.05.2023 3 z 5

Když vznikaly L3g3ndy, dostali autoři jednoduchý úkol - vzít nějakou českou pověst nebo legendu a po vzoru YouTube seriálu Legendy Polskie ji převést do přítomnosti nebo blízké budoucnosti. Co se týče kvality, tak to balancuje na pomezí dvou a tří hvězd, ale druhá polovina je výrazně lepší, tak jsem se rozhodl i pro vyšší hodnocení. Železného muže, Virus a Oheň bych tak označil i za nejlepší texty z antologie, kdy mi nepřišlo, že by legendy překlápěli na sílu, jako tomu bylo třeba u Kance nebo Tenkrát na zahradě. Jinak mi přišlo paradoxní, jak Annie Mirai píše v závěru své povídky, že člověk by neměl dát na první dojem a měl by dát ostatním možnost jej změnit, aby toho pak nelitoval... protože sama toho schopna není. Sám jsem se na antologii podílel, ale ve výsledku jsem se do ní nedostal... takže kdyby měl náhodou někdo chuť si přečíst můj text, klidně se ozvěte, pošlu.

rimar
rimar
07.03.2023 3 z 5

Tak kolik povídek mně v knize zaujalo by spočítal na prstech jedné ruky hodně nešikovný dělník na cirkularce. Pár jich CH má potenciál ale zbytek prostě jede na jiné vlně než já a nechápal jsem je. Může to být i mezigenerační propast a už možná mladé autory nechápu. Ale jinak je super že mladí dostali možnost sebeprezentace pod křídlem uznávaného autora. Proti antologiím ve stínu .... tohle byl hodně chudý a nevýrazný příbuzný, ale tam byli zase naši velmi zkušení autoři prezentující top úroveň z naší země.


Solverino
Solverino
16.01.2023 2 z 5

Tak za mě nic moc... nudné, roztahané a málo imaginativní. Povídky mi přišly takové jako "ukoptěné". Strašně na sílu napasované na nějaké rádoby legendy... děkuji, ale ne. Pro mě nic. Doporučil bych snad povídky "Virus" nebo "Deset kostlivců" a "Oheň".

Ronnie68
Ronnie68
12.09.2022 4 z 5

Kniha, která obsahuje celkem 10 povídek ... Každá má na konci svého příběhu vysvětlení v podobě české legendy ... Některé příběhy mě bavily více a jiné zase méně... Za mě ty top jsou Deset kostlivců, Schovka, Dominika z Podolí, Oheň a Virus ...

JaniisB
JaniisB
05.08.2022 4 z 5

Jen mě mrzí, že tam není povídka od Kotlety.

NemmamSlov
NemmamSlov
24.06.2022 5 z 5

Celkom milé prekvapenie, hlavne keďže sa jedná o začínajúcich autorov. Nadmieru spokojný, aj keď Kyša napísal len príhovor, čo je trochu zavádzajúce na fanúšikov tochto autora. Najlepšia poviedka, z môjho hodnotenia, bola Tenkrát na zahrade od Františka Buia.

Deset kostlivcu (5*)
Po fakt dlhej dobe slušná poviedka. Skvelý nápad spojiť smrtky Orloja a modernej technológie. Príbeh sa odohráva vo svete, kde Orloj určuje, čo daný človek môže robiť aby neohrozoval svoj život. Čím viac smrtiek na hodinkách tým väčší problém máte. Samozrejme technológia nie je neomylná a platia za to nevynní ľudia. No Leo chápe ako táto aplikácia funguje a ode proti nej.

Schovka (5*)
Bolo mi ľúto Siluet. Hlavne kvôli tomu ako sa Ras k nej správal. Siluet riskovala kvôli jeho sláve svoj život a jedine čo chcela je bratova pozornosť. Zatial veľká spokojnosť, čo sa týka tejto zbierky poviedok.

Dominika z Podolí (4*)
Zakliate duše, zmluva s diablom a príliš starostlivá matka. Nie celkom dobrá kombinácia, no autorka dokázala vyťažiť maximus, čo má za následok skvelú poviedku. Škoda toho konca, ale od začiatku bolo jasné kam to smeruje.

Tenkrát na zahrade (5*)
Úžasná poviedka. To sa dejú veci, keď zamkneš vychovávateľku v kabinete a zrazu sa ocitneš v škôlke na dvore sám. Zimná atmosféra, kde dievčatá a chlapci bojujú proti sebe v neľútostnej guľovačke. Autor vystihol detské myslenie. Paráda najlepšia poviedka.

Kanec (3*)
Kanec a Bivoj. Dvaja kamaráti, ktorý nakoniec stoja proti sebe. Jeden z nich chce Prahu zničiť a ten druhý sa snaží mesto zachrániť. Svet je v troskách a prežívajú len ty najsilnejší. Chcelo by to dlhší príbeh, inak slušná poviedka.

Skrýš (3*)
Príbeh o mladých kamarátoch, ktorí sa snažili zachrániť svoju skrýš. Bojovali protu dospelím, pričom zistili, že sa to moc nevypláca. Celkom pekná poviedka, no až tak nevyniká. Samozrejme stojí za prečítanie.

Dům U Zlatého kapradí (3*)
Klasická poviedka problémovej rodiny, ktorá je obohatená o LGBT. Rodičia sa snažia vychovať vzornú dcéru, ktorá bude ctiť tradície, no Alex má ine plány so svojim životom a bohužial nie sú kompatibilné s plánmi jej rodičov.

Oheň (4*)
Znova spokojný. Reportér, ktorý sa snaží vyriešiť záhadu upálenia štyroch ľudí. Prichádza na to, že sa niekto snaží utajiť minulosť. Jeho pátranie ho dostáva bohužial do ťažkej situácie a kariérny postup v novinách sa stáva z kroka na krok náročnejší.

Virus (5*)
Som rád, že zbierku doplnil príbeh budúcnosti plnej robotov. Spokojnosť nadovšetko. Svet, kde vládnu roboti. Inšpirácia bola určite z Terminátora, no našli sa tu aj originálne myšlienky autora.

Železný muž (5*)
Asi najsmutnejší príbeh. Príbeh doktora, ktorý nesie v sebe veľkú bolesť a snaží sa vykúpiť službov vo vojenských nemocniciach. Dve dejové linky minulosti a prítomnosti, výborne spracované a dobre čitatelné a hlavne ten záver.

Hzjena
Hzjena
15.03.2022 3 z 5

Takový trochu clicbait irl (žádný konkrétní Kyša se nekoná....)

První co mě napadlo po dočtení bylo, že se krvavá kotleta (která mě osobně neuchvátila, protože jsem z ní silně cítil Kulhákovské koření, ale se špatným dávkováním) již dosti propekla na pánvi české literatury, ztratila šťávu a těsně před tím než by se úplně spálila raději propůjčila svojí příchuť novým brambůrkům od Bohemie...

Celkově se mi povídkové knihy hodnotí špatně, už jen z toho důvodu že si většinou pořádně nepamatuju jaká byla první po předčtení poslední. Vždy mám chuť hodnotit průměrem, protože rozepisovat se jednotlivě o každé z nich je zdlouhavé a jsou tu jiní kteří si na tom ujíždí.


Každopádně souhlasím s uživatelem JirkaTob v tom, že také netuším proč mají L3g3ndy tak vysoké hodnocení. Jedna dvě povídky byly lehce nadprůměrem, ale zbytek byl těžký průměr (což osobně považuji za úspěch jestliže to psali ,,nejmladší autoři české fantastiky")

JirkaTob
JirkaTob
04.12.2021 1 z 5

Upřímně naprosto netuším, na čem se zakládají ta vysoká hodnocení od ostatních uživatelů. Některé povídky mají určitě velký potenciál, ale nemají šanci se rozvinout a tak končí kdesi v propadlišti dějin. Za některé si však knížka zaslouží hvězdičky. Například Panna z tůně.

hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
11.09.2021 4 z 5

Nevím jestli je to tím, že každá povídka má v sobě nějaké ponaučení k němuž musela směřovat, ale přišlo mi, že autor většinou vytvořil zajímavý svět a pak v něm neobratně vystavěl příběh. V prvních dvou povídkách je tenhle dojem nejvýraznější. Až ta třetí - Dominika z Podolí mě opravdu zaujala. Vrchol sbírky pak přichází v následující - a mnohokrát zmíněné povídce Tenkrát na zahradě. Obě mají nepřekvapivě společné, že se neodehrávají ve fikčním světě. Zbytek povídek trpí stejným chronickým problémem jako první dvě. Vypíchl bych ještě Skrýš - protože je strašlivě zmatená a nedává smysl, a poté Dům u Zlatého kapradí, protože z ní až příliš čiší autorova snaha protlačit do vyprávění své postoje. Na ní jsou slabiny sbírky nejviditelnější.

Dragell
Dragell
08.09.2021 4 z 5

Soubor povídek od mladé generace spisovatelů na téma staré pověsti české, které jsou přetvořeny v rytmu fantasy a sci-fi do zcela nových kulis.

Každá povídka je jiná, některé drží tempo a napětí a jiné naopak zpomalují. Vše smysluplně uspořádáno od velmi působivého otvíráku až závěrečné povídky s největší gradací. Až na pár výjimek zajímavé počtení, kdy budu vyčkávat, zda od autorů uvidíme něco většího a komplexnějšího než jen povídku ve sborníku. Za mě rozhodně perfektní příležitost, jak si obkouknout nové tváře a styly vyprávění.

mallamut
mallamut
27.08.2021 5 z 5

Super čtení, každá povídka má něco do sebe, a nedokážu říct která je lepší. Velice dobrá propagace českých autorů od Kotlety

dpxcz
dpxcz
25.05.2021 5 z 5

Kniha mě opravdu bavila a rád bych si od některých autorů přečetl i celé knihy. U povídky "Tenkrát na zahradě" ze školkovského prostředí jsem se celou dobu křenil a pro mě je z celé knihy ta nej.

Dukát
Dukát
25.01.2021 4 z 5

zajímavé, kvalitativně dost různé, s neotřelými nápady a určitě stojí za přečtení - něco co napíšete o každém povídkovém sborníku.

Ale v tomhle najdete povídku "Tenkrát na zahradě", která mě naprosto dostala. Zase mi bylo pět, zase jsem byl na školní zahradě, zase jsem s klukama stavěl bunkr ze sněhu, nadával na blbý holky a koukal na Přemíka, jak to dělá že ten jeho bunkr je tak super. Díky moc autorovi, takhle melancholicky štastně už jsem se dlouho necítil.

robin9739
robin9739
24.01.2021 4 z 5

Legendy, tahle antologie mě ihned zaujala svojí obálkou. Obrovský robot a Škoda Felicie na jednom úžasném obrázku, navíc zjištění, že editaci téhle knihy dělal můj velký oblíbenec Leoš Kyša (František Kotleta). Většinou neberu knihy podle obálky ale tahle mě dostala a je dobře, že sem si jí přečetl...

Antologie je složená z 10 povídek od 10 mladých českých autorů. Jako celek se kniha četla úžasné, stránky mizely jedna za druhou a než sem se vůbec začetl měl sem za sebou první dvě povídky.
Musím říct, že mě většina povídek bavila, vyloženě mě zklamala jen jedná jediná.
Každá povídka byla jedinečná jako legenda, ze které čerpala. Líbila se mi fantazie a jedinečně nápady autorů ať už zasazením povídek nebo celkovou stylizací

Nebudu hodnotit každou povídku zvlášť, ale musím vypíchnout podle mě tři nejlepší.

První povídka je "Děvín" v tomhle případě se jedná o nejzábavnější že všech 10 povídek.
Zde má být předlohou legenda "Dívčí válka". V povídce jdou proti sobě dvě skupiny předškolních děti, dívky a kluci. Vedou spolu na pozemku školky nekončící konflikt plny zrad úskoků a nečekaných útoku v podobě hromadných koulovaček i osobních odplat. Dojde i na dobývání sněhových pevnosti, Děvín a Vyšehrad. Takhle jsem se už dlouho ne zasmál.

Druhá povídka se jmenuje "Virus“. V téhle povídce je uvězněn člověk umělou inteligencí, která si myslí, že je nejdokonalejší věc či forma života na zemi. A chce využít největší lidskou slabinu (emoce) jako zbraň. Bohužel pro ni je člověk díky nim silnější a sám onu umělou inteligencí svými emocemi nakazí. Na téhle povídce jsou nejlepší dialogy střet chladné logiky s lidskou zvědavosti a lidskými emocemi. Za mě povídka s nejlepším koncem (zvratem).

Třetí "Železný muž". Na téhle povídce se mi líbí celkové pojetí, kdy byl příběh rozdělen do dvou časových linek, které se vzájemně prolínají. Díky tomu nám pomalu odhalují celý příběh ve kterých vystupuje naše hlavní postava. Postava může, jenž není sám sobě schopný odpustit, co se v minulosti stalo. Proto už přes sto let pomáhá jako doktor v různých válečných konfliktech po celém světě. Bez odpočinku bez osobního života jako stroj jako Železný muž. Povídka je výborně napsána a nutí vás číst až do samotného konce.

Selve
Selve
20.01.2021 5 z 5

Povedený soubor povídek od mladých spisovatelů. Každá povídka mne něčím zaujala. Některá více, jiná méně. Každopádně od některých autorů bych rád četl celou knihu. Doporučuji