Legendy kriminalistiky

Legendy kriminalistiky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367548/bmid_legendy-kriminalistiky-SUn-367548.jpg 4 42 13

Zákulisí vyšetřování nejznámějších zločinů divokých 90. let. Knižní podoba dokumentárního krimiseriálu České televize o novodobých zločinech především z období divokých 90. let. Autor nabízí pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Čtenáři odkrývá pohled na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí ho také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. Případy přibližují vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí budou mít čtenáři možnost zjistit, jak se chovají a přemýšlejí skuteční zločinci.... celý text

Přidat komentář

Evka27
17.12.2023 3 z 5

Přečteno a opět jsem se ujistila,že pentalogie pana Viktorína Šulce je zatím top, co jsem četla.

zaru0878
14.11.2023 3 z 5

Také mi moc nesedl styl psaní, četla jsem lépe psané knihy se stejnou tématikou.


Pedruska01
22.09.2022 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou. Respektive jsem objevila televizní pořad Legendy kriminalistiky, které mě svým otřesným, však osobitým způsobem pohltily. Po nějaké době a shlédnutí všech dosud dostupných dílů jsem zjistila, že je k tomu ještě vydaná kniha/y. Bylo to tak nastíněno nebo jsem to prostě tak pochopila, že kniha je vlastně doplněk toho, co se na obrazovky a 30 min jedné epizody nevešlo. Tedy - nějaký bonus, nové informace, doplnění apod. Bohužel mě čekalo zklamání, když se absolutně nic navíc v knize neobjevilo. Jedná se spíše o doslovný přepis, co zaznělo v pořadu. Pokud bych tedy neznala pořad, kniha by mě totálně dostala a sedla bych si z toho na zadek. Ale tahle? Trochu mě to zamrzelo a zklamalo. Prostě to, co jsem už věděla jsem dostala znovu, však v odlišné formě. Nic míň, nic víc.
Četlo se to dobře, rychle, doplněno fotografiemi. Nemám se zpracováním absolutně problém, vzhledem ke zdroji, který jsem již zaslechla a viděla - s tím jsem byla spokojená. Líbilo se mi to a bavilo.
Obsahově je to už horší, a to skutečně jen myslím ty činy, skutky a nepochopitelné věci jednotlivých pachatelů. Vlastně mě to děsilo, neměla jsem z toho dobrý pocit a asi jsem někde jinde, když absolutně nechápu, jak tohle někdo může udělat. Člověk si myslí, že je to jen ve vymyšlených detektivních seriálech, ale bohužel - realita je krutá. Po přečtení začne hlava pracovat a ačkoliv je to svým způsobem zajímavé, ty myšlenky nejsou nijak dobré. Rozjitřilo to ve mě spoustu pocitů.
Žádný příběh není nejlepší nebo nejhorší. Žádné takové zvěrstvo se nedá hodnotit - hnus je vše, co tu bylo poskládáno. Nepochopitelné, šílené, děsivé. Většinou tak moc - pro tak málo. Smekám před samotnou kriminálkou, lidmi, kteří musí vyšetřovat, ohledávat a jednoduše chodit v tom všem. Na to musí být srovnaná hlava a taky pajšl. Všechna čest.
Musím taky vznést jisté rozhořčení, když jsem se dozvěděla, kolik určití jednotlivci dostali výměru trestu. Dle mého názoru lidský život je prostě nevyčíslitelný z mnoha důvodů, a to, že ho někdo někomu neoprávněně a jen tak vzal a dostane za to směšnou sazbu je výsměch pro poškozeného čili oběť, rodinu, okolí a samotnou společnost. A to nezmiňuji předčasné propuštění po zhruba třetině trestu za "dobré chování". V tomhle směru nespravedlivost vládne světem.
Pro shrnutí, pro ty, kteří neviděli dokumentární cyklus, tak jistě budou nadšení - normální přístup, tedy přesný přepis přímé řeči zainteresovaných osob, bez úprav a spisovnosti. Zní to lidštěji, reálněji. Někdy se v ději trochu přeskakuje, ale pořád to má smysl a nijak výrazně to neruší. Vyprávění, mnoho citace proložené fotkami. Určitě mohu doporučit. Horko těžko se hodnotí, vzhledem k obsahu, protože v tom případě by o jakémkoliv hodnocení nemohlo být řeč. Tady to berme jako nápad, určitý výběr daný do celku a zpracování. Takže za plný. Ačkoliv nedostanu nic nového, protože věřím, že je to ve stejném duchu, i tak se těším na druhou knihu k druhé řadě.

moničina
13.11.2020 2 z 5

Nepáčil sa mi štýl písania. Chyba tam gradovane napatie. A tiež to že autor skákal hore dole a kazdy príbeh bol taký neusporiadany a zle sa mi čítal. Oproti iným podobným knihám to bol slabý odvar.

Libris_Na_Ex
29.10.2020 5 z 5

Kniha se čte strašně dobře. Odhaluje vám, jak probíhaly případy z 90. Letech, ze kterých mrazí.

daza.dt
03.08.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem, literární veledílo jsem nečekala. Navíc když aktéry jednoho příběhu znáte - tak na to zase koukáte jinak. Rozhodně doporučuji.

Nestorkea
17.06.2019 4 z 5

Knihu hodnotím 4mi hvězdami, protože obsahově byla zajímavá. Po literární stránce žádnou velkou kvalitu neočekávejte. Jedná se spíše o přepisy vysílaných epizod.

kaca82
01.02.2019 5 z 5

Jednim dechem precteno..

edith79
28.01.2019 4 z 5

Knížka je přesnou kopií stejnojmenného dokumentárního seriálu , který vysílala ČT. Případy v této knížce jsou opravdu kruté, protože téměř polovina vypráví o pachatelích, kteří vztáhli ruku na svoje nejbližší, na svou rodinu. Z toho běhá mráz po zádech. A opět zůstává člověku rozum stát, čeho všeho jsou někteří jedinci schopni.

vojteska70
16.09.2018 4 z 5

Dobře se četla

NatyDee
23.08.2018 4 z 5

Velmi zajímavá knížka o tom, co jsou lidé schopni udělat. Čte se velmi dobře, autor prokládá text fotodokumentací a výpověďmi kriminalistů i dialogy při výsleších. Rozhodně stojí za přečtení.

cleopatra11
07.08.2018 5 z 5

Velmi zajímavé a poučné.

Iki1
22.05.2018 5 z 5

Vcelku zajímavé čtení ze žánru literatury faktu. Autor tu mapuje ty nejtěžší zločiny, které se udály v české kotlině v 90. letech minulého století. Všechny případy jsou jednoduše a čtivě zpracovány, doplněny výňatky ze spisů i bohatou fotodokumentací.