Legendy českého záchranářství

Legendy českého záchranářství https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402415/bmid_legendy-ceskeho-zachranarstvi-nejve-YHt-402415.jpg 5 8 3

V dramatické knížce podle oblíbeného televizního cyklu autor nahlédl pod ruce všem záchranářským složkám, především zdravotníkům a hasičům. Jednotlivé kapitoly jsou postavené na silných osobních příbězích záchranářů a zachráněných. Jejich očima reviduje mediálně známé tragické případy havárií a pohrom, které si často vyžádaly oběti i mezi záchranáři a které znamenaly posun v práci těchto složek. Svědectví z první ruky a autentické záběry záchranářů připomenou obě tragické havárie vlaků ve Studénce a další... celý text

Přidat komentář

LenkaV.1
31.01.2024 4 z 5

Skvělá!

SilvieSisinka
19.11.2023 4 z 5

Největší, nejtěžší, nejznámější případy policie, záchranářů, hasičů.Cetlo se to velice dobře.


Pedruska01
16.10.2022 5 z 5

Na Legendy českého záchranářství jsem byla zvědavá z několika důvodů. Bylo to jiné než u Legend kriminalistiky, které mě jednoznačně zajímaly více. V první řadě jsem žádný takový pořad, který byl v knize zmíněn nesledovala, a tak jsem to vnímala jinak. Měla jsem z toho jiný - především čtenářský - zážitek. Řekla bych, že jsem si to užila daleko více než kdyby se mi v hlavě ozývala při čtení samotném i citace z televizní reportáže. A taky jsem zjistila, že se mi vnímání díky různým kapitolám a ukázkám IZS rozdělilo.
Primárně smekám před veškerými členy tohoto systému, kteří i kdyby se mohlo zdát, že je to banalita, tak nasazují své vlastní životy za záchranu nějakého cizího nebo ze sebe vydají téměř vše co mohou a umějí. Dnes a denně se setkávají s různým leckdy nepředstavitelným pohledem a musí se z toho oklepat, poprat se s emocemi, ať už sami nebo s pomocí druhých a další den zase nastoupit do práce. Člověk, když k tomu nijak nepřijde, tak vlastně o tom vůbec nepřemýšlí. Všichni - hasiči, lékaři, policisté a další - mají můj obrovský obdiv a respekt. Jsou to hrdinové.
V knize byly uvedeny případy různých neštěstí, ať už dopadly jakkoliv, hrozně jsem z těmi lidmi/oběťmi soucítila, bylo mi jich líto a někdy jsem prostě nerozuměla nebo spíš nechtěla rozumět, jak se to vlastně mohlo stát. Nešťastná náhoda, špatné místo, špatný čas? Těžko říct. Možná něco mezi nebem a zemí. Nebo za vinu mohl jednoznačně lidský faktor. Bohužel.
Kniha tohoto žánru opravdu nespadá pod můj standard, však jsem moc ráda, že jsem na to narazila a pustila se do ní. Bez ohledu na (ne)veselost obsahu mě to hrozně bavilo a paradoxně se i líbilo. Kniha si mě dokázala s přehledem držet a styl pana Vaňury mi vyhovoval. Bylo to svižné, plné fotografií a citací. Svým způsobem je dobré mít podvědomí o takových tragédiích, pokud si je nepamatujete - z televize, novin, internetu anebo z vlastní zkušenosti (přímé i nepřímé). Materiálu je vždycky dost, protože tragédie se děly a dějí neustále, stačí se kolem sebe rozhlédnout.
Bylo to pro mě něco nového, bylo to hodně dobré a zajímavé. Takže nemám problém doporučit dál, jistá osvěta by měla být a zapomínat by se také nemělo, pro budoucnost , i když se v knize jedná o krátký výčet konkrétních případů. Hodnotit takové knihy je vždycky kontroverzní, však musím to udělat, a to plným počtem.
Všichni jsme JEN lidé. Bez ohledu na to, co máme a kým jsme. Všichni jsou bohužel smrtelní a někteří to zjišťují v nesprávný čas.

Štítky knihy

záchranáři

Autorovy další knížky

Miroslav Vaňura
česká, 1970
2018  86%Legendy kriminalistiky
2019  90%Legendy kriminalistiky 21.století
2023  94%Kriminálka
2019  90%Legendy českého záchranářství
2024  74%Očima kriminalistů

Kniha Legendy českého záchranářství je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x