Batman Mikea Mignoly

Batman Mikea Mignoly https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470490/bmid_batman-mikea-mignoly-pSB-470490.jpg 4 41 18

Výtvarník a scenárista Mike Mignola se stal legendou i u nás. Ovšem kromě svých vlastních projektů, jako je Hellboy, stvořil i několik zásadních příspěvků do batmanovského vesmíru. Na nich se podílel jak výtvarně, tak scenáristicky. A jak je u něj zvykem, ponořil se do světa hororu, temných bohů, mlhy, alternativních vesmírů, hřbitovů a hrůz, které se skrývají v temnotách. V knize najdete hned tři slavné komiksové příběhy a jeden krátký bonus! Zkáza, jež postihla Gotham – Gotham roku 1928. Bruce Wayne se po dlouhé době vrací domů, aby se dozvěděl o děsivém prokletí, které způsobilo smrt jeho rodičů… a o děsivém monstru, které po městě rozsévá smrt! Svět Batmana se střetává se světem H. P. Lovecrafta. Gotham ve světle plynových lamp – steampunkový příběh s Temným rytířem ve viktoriánské éře. Tentokrát se muž s maskou netopýra vydává po stopě sériového vraha, který se do města nedávno přistěhoval z Londýna, kde budil hrůzu coby Jack Rozparovač. Plynárna – krátký příběh, ve kterém se opět sešel tým stojící za Zkázou, jež postihla Gotham. Tentokrát půjde o drogu vyvolávající hrůzu. Svatyně – příběh, ve kterém Batmana zavede pronásledování nebezpečného vraha až na gothamský hřbitov, pod kterým se skrývá něco děsivého a nebezpečného.... celý text

Přidat komentář

Kverulant
14.10.2023 3 z 5

Nejdůležitější na této kompilaci je Zkáza jenž postihla Gotham, což je autorské cvičení, jak přivést do alternativního Gothamu před válkou lovecraftovské božstvo a přidělit role všem známým v této situaci. Je to fajn a místy nápadité, velmi pomáhá kresba, ale fanoušky Hellboye a čtenáře Lovecrafta a jeho epigonů zas tak moc nepřekvapí. Zbytek sbírky mě nijak nepřekvapil.

Politre
11.09.2023 4 z 5

Nemám zatím zkušenost s tvorbou Mikea Mignoly a jeho Hellboy universum asi zatím nehodlám navštívit, ale zajímalo mě jeho pojetí Batmana a propojení s mýtem Cthulhu. V prvním a nejdelším příběhu je nám předestřen alternativní předválečný Gotham a musím říct, že jak kresba tak příběh se povedl a Lovecraftovská atmosféra nečekané dobře funguje a podtrhuje temnost Gothamu. Druhý příběh o souboji Batmana s Jackem Rozparovačem je též na úrovni, atmosféra konce 80. let se na díle podepsala ve formě panelování i kresby, ale i tak je opět svět z doby konce 19. stol. zajímavý a originální. Poslední dva příběhy jsou kratičkými doplňky knihy, Svatyně i tak na ploše pár stránek dokáže vytvořit děsivou atmosféru.


mirec88
15.07.2023 5 z 5

Viem, že som si už povedal, že už nebudem čítať horory, ale stále ma k nim niečo tajomné, neprebádané tiahne. Tentoraz v komiksovej podobe a konkrétne Batmana Mikea Mignoly. A stálo to za to. Tento alternatívny vesmír Batmanovho sveta mi veru veľmi chutil a užil som si ho plnými dúškami. Mignola či už ako scenárista alebo kreslič priniesol v týchto príbehoch kvalitu. Hlavný príbeh je samozrejme Skaza, ktorá postihla Gotham, čo bola fakt chuťovka. Šokovalo ma viacero výjavov a ten mrazivý, nepríjemný koniec bola fakt sila. Druhý pribeh o Jackovi Rozparovačovi bol tiež na 5 hviezdičiek a posledné dva, kde Mignola bol kreslič boli síce scenáristicky slabšie, ale tá kresba stála za to. Takže suma sumárum 5 hviezdičiek ako vyšitých a komiks môžem odporučiť.

Voliarty
01.04.2023 5 z 5

Postava milionára, ktorý pobehuje preoblečený za netopiera, pričom z neho majú ľudia strach a to v atmosférickej temnej kresbe Mikea Mignolu. Znie to dobre? Ono to je dobre!

Skaza, ktorá postihla Gotham je otváracím (aj najdlhším) príbehom tejto zbierky. A ja som spokojný. Príbeh má dobrú beznádejnú (dovolím si povedať, že priam depresívnu) hororovú atmosféru. Scenáristi sa tu so žiadnou postavou nemaznajú a takto nejak si predstavujem, že by mal fungovať Lovecraftovský horor, v ktorom sa postavy stretnú so zlom mimo náš svet. A koniec je taktiež výborný. Taktiež sa mi páčilo spracovanie niektorých postáv známejších z kánonu Dc. A celé je to zabalené v peknej Mignolovej kresbe.

Potom je tu slávnejší príbeh Gotham za svitu plynových lámp. Celkom ma prekvapila krátkosť príbehu. Nebol zlý, len by som rád tento Gotham spoznal viac. A taktiež vďaka celkovej krátkosti to odhalenie identity Jacka Rozparovača pôsobilo jednoducho a ľahko. S kresbou, ktorá mi miestami prišla nedokonalá, som spokojný. Možno práve preto, lebo tá ,,nedokonalosť" pridávala na celkovej atmosfére.

Plynáreň bola taký kraťas, ku ktorému sa nedá moc čo povedať. Kresba mi prišla trocha chaotická, ale zase koniec a záverečná irónia boli fajn.

Posledný príbeh Svätyňa je divný. Ale tak dobre divný. Mystický, hororový, tajomný a neistý. Celkom ma to bavilo, i keď som sa v tých Droodových kecoch strácal.

Čo sa týka Batmana, tak moja knihovnička prekypuje jeho komiksami. Niektoré sú skvelé, iné fajn a nájdu sa aj hrozné. Tento kúsok ale v tej poličke zaujme hrdé miesto medzi tými super kúskami.

Hor89
26.02.2023 4 z 5

Sbírka čtyř komiksových příběhů na kterých se podílel jako scénárista nebo kreslíř Mike Mignola. Zkáza jenž postihla Gotham je první a nejdelší příběh v komiksu - kresba (Troy Nixey) je povedená a má Hellboyovský nádech. Příběh ve kterém Mignola a Pace kombinují Batmana a Lovercrafta je trochu zvláštní, ale zajímavý a napínavý se spoustou dějových zvratů. Druhý komiks Batman ve světle plynových lamp má dobrý námět, ale děj mohl být delší a propracovanější. Třetí příběh Plynárna je Batmanovská jednohubka v černé, bílé a rudé barvě. Komiks nenadchne, ale ani neurazí. Posledním komiksem je Svatyně - námět s kresbou jsou výborné, ale ději by prospělo pár stran navíc. Celkové hodnocení knihy - čtyři a půl hvězdy.

Disease
02.01.2023 3 z 5

Tradiční Mignola, akorát Hellboy tu vypadá jako Batman :-)

MCGinger
29.07.2022 4 z 5

První setkání s MM.
Atmosféra hezká, líbí se mi adaptace Batmana do alternativních rovin, navíc do žánrů, které mám rád. Souhlasím víceméně s Delphínem:
Zkáza: 3/5
Kresba super, příběh dobrý, ale přišel mi až příliš natažený a poměrně uměle zatočený do mystična. Na Mignolova Batmana jsem navázal prvním Hellboyem, který mi přijde docela podobný tím námětem, ale o dost lepší ve zpracování.
Lampy: 4,5/5
Výborná adaptace Z pekla, do které je zakomponován Batman. S takovým celistvým dílem jako je Moorův originál se asi nedá úplně srovnat, ale potěší.
Plynárna: 1/5
Heh, tohle mi vůbec nesedlo.
Svatyně: 4/5
Zajímavý koncept, rozjížděla se hezky, ale mohla být výrazně delší.

fvalek
13.07.2022 2 z 5

Bohužel musím konstatovat, že mi tohle Mignolovské zpracování nesedlo a nějak se mi moc nelíbilo. Samozřejmě skrze všechna má osobní očekávání a faktory, které se mi na komiksech líbí. První a hlavní příběh, Zkáza, jež postihla Gotham, je dobrý. Líbí se mi časové zasazení a celkové přizpůsobení děje v téhle době Batmanovi, jeho chování, akcím a vynálezům. Hned jak se objevilo velké chapadlaté monstrum, tak jsem si hned řekl Lovecraft, ale pravdou je, že ta temná hororová atmosféra nebyla úplně naplněná a ona velká téměř až biblická rána v podobě zaplavení města plazy se vyřešilo až příliš snadno a rychle. Nějaký ten dávný chobotnicový bůh tak trošku vyzněl nadarmo, i když tam pořád nějak visel v pozadí. Nicméně co na mě hlavně zapůsobilo byla atmosféra doby a ta proměna postav, celkově je to příběh pojímaný dost vážně.

Bohužel ze zbylých dvou příběhů mi toho tolik neutkvělo. Příběh okolo Rozparovače, ve kterém se Bruce dostane až do Arkhamu byl zajímavý, ale nedynamický a dost se táhl. V mých očích to kresba, která je samozřejmě taky dobová, moc nepodpořila a celkově to bylo takové nic moc. Svatyně je pak zajímavá po stránce kresby, ale kdybych vám teď měl říct, o čem byla, tak asi netuším, a to jsem to četl tři dny zpátky... Bohužel, pro mě osobně nezajímavé.

Delphín
02.06.2022 4 z 5

Zkáza - Dost povedený příběh, kvůli kterému si komiks kupujete a rozhodně vás nezklame 3,5/
Ve světle plynových lamp - Příběh, který jsem si užil rozhodně nejvíce, už proto, že mám rád tématiku a teorie ohledně Jacka Rozparovače. Rozuzlení výborný, jen zde mohla být obsáhlejší detektivní práce 5/5
Svatyně - Jak rychle graduje, tak rychle končí, což jí dost podkopává nohy. 4/5

Norri
14.11.2021 4 z 5

Teď, po letech, jsem si hlavní příběh "Zkáza, jež postihla Gotham", užil ještě více, než poprvé. Má to skvělou hororovou mignolovsko-lovecraftovskou atmosféru a Mignola zde dokázal geniálně využít všechny Batmanovy parťáky i záporáky. U každého vzal jeho charakteristické znaky a s úplně novými originy je dokázal dokonale využít v příběhu.
"Gotham ve světle plynových lamp" mě docela zklamal. Příběh s Jackem Rozparovačem se nese ve znamení dalšího návratu do Gothamu a další verze vraždy Wayneových. Bohům žel je to nuda. Druhá půlka příběhu je naštěstí trošku lepší. Je paradoxní, že mi zde Mignolova kresba připadala méně mignolovská než Nixeyova kresba ve "Zkáze".
K "Plynárně" napíšu snad jenom tolik, že je to krátké tak akorát na to, aby to zůstalo zajímavé.. "Svatyně" je spíše hellboyovský příběh a musím říct, že mě to příliš nebavilo.

Marquis
06.08.2021 3 z 5

Skaza, ktorá postihla Gotham. Chaotické, neprehľadné, na jednej strane akoby neznesiteľne natiahnuté, na strane druhej ostáva nejaký pocit neúplnosti. Po viac než 150-tich stranách to naozaj nie je to, čo chceš... Navyše, pocta HPL je ako od puberťáka (Herbert West, vážne??) a pocta Batmanovi ako takému je ako eintopf - tu trochu Harveyho, tam letmý pohľad na Cobblepota a dokoreniť Ra's al Ghulom. Proste blivajs.

Gotham vo svetle plynových lámp. V úvode podpísaný spolu s Jackom Robert Bloch? Báječné! Mignolova kresba je nepopierateľne lepšia, než u prvého príbehu a hoci identitu londýnskeho mäsiara som odhalil hneď, jeho motivácia bola až do samého konca zahalená rúškom tajomstva. Vrchol comicbooku.

Plynáreň. Sympaticky cynická jednohubka, ktorá mnohým pripomenie svojou halucinogénnou atmosférou legendárny počin Arkham. Kresbou sa mu síce nevyrovná, ale uvážený rozsah každopádne poteší.

Svätyňa. Guilty pleasure ako sa patrí. Mignola "len" kreslí, pointa sa nekoná, všetko tak vyvažuje tajomno a zvláštne chvenie, ktoré čitateľ zažíva spolu s Netopierom. Za mňa spokojnosť.

Záverom je Batman Mikea Mignoly síce značne nekonzistentným výberom, no neľutujem, že som mal možnosť dostať ho do ruky. Minimálne kvôli druhému príbehu naň budem spomínať v dobrom.

GoodGames
26.07.2021 4 z 5

Mike Mignola vytvoril temné, ponuré, skoro až hororové poviedky, ktoré majú skvelú atmosféru. Najlepšou je Skaza, ktoré postihla Gotham, ale ani tie ostatné nie sú na zahodenie, aj keď sú už kvalitatívne horšie. Pre fanúšikov Mikea Mignolu sa však jedná o povinnosť.

robin9739
15.07.2021 4 z 5

Naprosto jedinečně pojaté příběhy o netopýřím muži. Každý, ze tří příběhů je originál, a nejen vytvořeným světem a námětem ale i kresbou.

První z nich "Zkáza, jež postihla Gotham", je nejpovedenější. Alternativní historie z roku 1928, hororový temný příběh. Máme zde velké množství známých postav v neokoukané podobě. Navíc velmi zajímavá monstra a záporáky, kterým musí náš hrdina čelit. Kresba, která svým pojetím vás hned vtáhne do světa, jenž vzdává svou atmosférou hold H.P. Lovecraftovy.

Druhý, příběh není špatný hodně se mi líbilo spojení Batmana a reálné postavy v podobě Jacka Rozparovače, jenž dovede svým počínáním i samotného Bruce Wayne do velkých problému. Bohužel mě nějak nezaujala kresba, která na mě působí dojmem už hodně starého komiksu.

Krátký příběh "Plynárna" je příjemnou vsuvkou, která zaujme hlavně osobitou kresbou kde vládne bílá a rudá.

Třetí "Svatyně" asi nejvíce cool kresba. Hra barev, stínu, jenž naprosto dokonale podtrhuje příběh. Bohužel se jedná o krátký komiks, takže já jako čtenář, který má rád rozsáhlejší díla jsem byl zklamán z délky. Musím ale uznat, že se jedná o zajímavé dílo.

Ivan Kučera
14.07.2021 4 z 5

Vrcholom tejto komiksovej zbierky je skoro určite a bez debaty najdlhší príbeh z nej a to lovecraftovská Zkáza, jež postihla Gotham (ktorá mimochodom vyšla už v DKK v roku 2018). Nasleduje psychedelická čierno-biela Plynárna, ktorá pôvodne vznikla pre projekt Batman: Black and White, ale dostala výnimku a okrem čiernej a bielej mohla pracovať aj s červenou farbou. Tiež tento komiks vyšiel v spomenutom DKK. Novinkami, s ktorými sa stretávame prvý raz, sú Gotham ve světle plynových lamp (alias Batman vs. Jack Rozparovač) a finálna Svatyně (Batman sa počas nočného súboja na cintoríne prepadne pod zem a tam...). Všetky štyri temné komiksy spája osoba Mikea Mignoly, ktorý alebo písal námet, alebo scenár, alebo to kreslil. Komiks bol v r. 2023 sfilmovaný do podoby animovaného celovečeráku.

trudoš
04.07.2021 4 z 5

Nikdy mě nepřestane fascinovat imaginace, s jakou Richard Pace a Mike Mignola stvořili příběh Zkáza, jež postihla Gotham. Nádherně se zde proplétá alternativní historie s ikonickými postavami kánonu, přičemž nejde jen o další variaci na Batmanův vzestup a pád, ale originální horor, vzdávající hold Lovecraftskému kultu. Nijak hůř na tom není ani povídka Gotham ve světle plynových lamp, snad jen že krátký rozsah příliš nedal možnost vyhrát si s pointou, která je zřejmá od prvních stránek. Závěrečné kraťasy Plynárna a Svatyně pak v obou případech skvěle doplňují přízračného ducha alba, přičemž druhá zmiňovaná povídka se veze čistě na vlně atmosféry a z celé knihy mi přišla nejslabší, co se děje týče.
Každopádně velká spokojenost, podobně tematických titulů bych uvítal víc, a kdyby si nakladatel dal tu práci a doprovodil komiksový obsah ještě nějakými průvodními texty, šlo by mé hodnocení do plného počtu. U edice honosící se názvem Legendy DC jsem něco takového zkrátka automaticky očekával.

RaptoR
02.07.2021 5 z 5

Naprostá pecka! Batman a Lovecraft a Mignola dává dohromady správný mix napětí a hororu. Více v recenzích.

DennisMoore
07.06.2021 5 z 5

Batman Mikea Mignoly. Všeříkající název, který netopýří i Mignolovy fandy nemůže nechat chladnými a jejich, řekněme, nepříznivce zase taktně upozorní, že tohle nemusí být zrovna to, co chtějí (ale zkusit by to mohli). Zkázu, jež postihla Gotham, už česky známe a pro mě osobně je to pořád jeden z nejzábavnějších Batmanových příběhů vůbec. Co na tom, že z alternativního světa. Gotham ve světle plynových lamp je (česky) novinka a kromě příběhu je zajímavý i tím, že nám ukazuje Mignolu - mladého kreslíře, který svůj typický styl ještě hledal (a možná se vzhledem k námětu i trochu inspiroval Campbellovým Z pekla?), ale i tak je to fantastická kresba a třeba Batmana jedoucího na koni bych chtěl v rámu na stěně. Zbylé dva krátké příběhy jsou už takové chuťovky k zajedení hlavního chodu, ale velmi dobré chuťovky - v první Dave Stewart ukazuje moc barev, v té následující dostane Batman hellboyovsky do těla. Kdybych místo komentáře napsal jen "Skvělá sbírka skvělých povídek, ke které se budu rád vracet", bylo by to jednodušší, ale to by si Batman ani Mignola nezasloužili.

KubaHanzelin
29.05.2021 4 z 5

Mike Mignola je pro mě někdo o kom moc dobře vím, že jeho jméno v komiksovém světě už nějakou dobu figuruje a díky poměrně velké fanouškovské základně se, podle mě, již řadí mezi velikány komiksu.
Tento zajímavý svazek byla má první čtenářská zkušenost s Mignolou, ne že bych jeho práci nerespektoval nebo přehlížel (první dva filmy s Hellboyem mám opravdu rád), ale problém je takový, že se mi nelíbí jeho kresba a to je pro mě kámen úrazu, ale jelikož je Batman pro mě srdeční záležitost, dal jsem tomu šanci, a byl jsem příjemně překvapen.
Je vidět, že Mignola je fanoušek H.P.Lovecrafta, hodně se to odráží ve všech příbězích, snad jen v tom druhém, který se odehrává ve Viktoriánské éře, kde se na zoubek koukneme samotnému Jacku Rozparovači! A ano, jak již tušíte, druhý příběh je můj oblíbený.
Celkem svazek hodnotím kladně, i když jsem chvíli bojoval s kresbou, nakonec jsem to překonal a teď si říkám, že bych zkusil i toho Hellboye:)