Legendy a fakta o Oskaru Schindlerovi

Legendy a fakta o Oskaru Schindlerovi https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31734/bmid_legendy-a-fakta-o-oskaru-schindlero-ZKS-31734.jpg 3 31 11

Oskar Schindler (narozen 28. 4. 1908 ve Svitavách) se stal hlavní postavou filmu St. Spielberga „Schindlerův seznam“, který položil základ ke vzniku legendy světového formátu. Ve skutečnosti byl Schindler válečný zločinec, který po válce unikl zaslouženému trestu. Ti, kteří tvrdí, že Schindler byl jen ryzím, nesobeckým a šlechetným zachráncem židů, budou muset přinést jiné, podstatnější důkazy, než dosud.... celý text

Přidat komentář

iv.ča
26.09.2023 5 z 5

Rozhodně doporučuji tuhle knihu přečíst, protože se vám otevřou oči. Schindler nebyl hrdina, všechno dělal, jen pro svoji osobní potřebu peněz. Zase a jen peníze, kolem, kterých se svět točí. Žádná romantická pohádka o šlechetném německém podnikateli.

Jochen77
21.09.2023 4 z 5

Chcete vědět pravdu o Oskarovi, tak hned šáhněte po této publikaci. Shit od Spielberga nechte klidně puštěný na Nově, skutečnost je totiž vytištěná. Oskar nebyl žádný lidumil ani altruista, ostatně to ukázal už během třicátých let v tehdejším Československu, kdy zde pobýval jako tajný agent Abwehru. Čsl. četník, který jej za tuto protistátní činnost, ještě před počátkem války, zatýkal, byl po zásluze po okupaci odměněn rekreací v koncentračním táboře ve kterém posléze zahynul. Schindler byl mnoho let zapáleným nacistou a členem strany, to ostatně dokládá i fakt, že jeho velkým přítelem byl i samotný Amon Göth velitel tábora v Plaszówě. Nachází se zde mnoho zajímavých a přelomových informací, které rozhodně v oskarovém snímku nikdy nenajdete.


konicekbily
03.09.2020 5 z 5

Pravda se dopodrobna nedá nikdy zjistit. Mám rodinu pocházející ze Svitav a okolí a po uvedení filmu Schindlerův seznam byli tamější pamětníci rozhořčeni způsobem, jakým byl Schindler vykreslen. Nyní jsem se po letech dostal v knihovně k této vědecké studii o životě Oskara Schindlera v historických souvislostech a nabyl jsem dojmu, že záchrana židů vyplývala spíše z potřeb nalezení vhodné pracovní síly než na jím promyšlenou cílenou záchranu. Každopádně udělal dobrý skutek, ale glorifikace jeho činnosti ve filmu mi připadá nepřiměřená. Ale v tomto filmu jedná se o uměleckou fikci, tam je dovoleno cokoliv.

yvett239
08.01.2020

Kniha mi absolutně nevyhovovala stylem, proto nedočteno. Autorka podle mě zabíhala do až zbytečných detailů okolností, které nebyly tak důležité (dozvěděli jsme se detaily skoro i o lidech, které Schindler jen pozdravil na ulici, toť můj dojem). Neustále odbíhala od hlavní linky, a proto pro mě bylo čtení doslova velmi nepřehledné. O Schindlerovi jsem chtěla psát seminární práci s touto knihou jako hlavním zdrojem, po prokousání se prvními 4O stranami (bylo to skoro až utrpení a nic nového si kvůli nevyhovujícímu stylu nepamatuji) jsem to vzdala a vybrala si jiné téma.
Vhodné pro čtenáře, kteří jsou zvyklí na vědeckou metodu psaní.

TipsyChipsy
18.04.2017 5 z 5

Autorka odvedla mravenčí vědeckou práci zobrazující Oskara Schindlera ve světle skutečných dokumentů. Úmrtnost vězňů v Schindlerově koncentračním táboře v Brněnci nebyla nižší než v ostatních pobočných táborech Gross-Rosen.

Michalka98
15.02.2017 2 z 5

Tato kniha se mi moc nelíbila. Chaoticky psaná, občas mi přišlo, že autorka píše o jiných lidech než o Schindlerovi. Ale alespoň mám i jiný úhel pohledu. Největší problém spočívá v tom, že spousta věcí se již nikdy nezjistí, a proto si každý musí udělat názor na Oskara Schindlera sám.

jprst
11.08.2016 3 z 5

Po přečtení mám rozporuplný dojem pravděpodobně dost ovlivněný Spielbergovým filmem i Kenneallyho knihou. Ne všechny dokumenty a svědectví zde autorkou předkládaná mají stoprocentní důvěryhodnost, ale zřejmě vykreslují Schindlera poměrně pravdivě. Holt se budu muset podívat ještě po nějakých dalších informacích.

dearkiki
27.01.2015 4 z 5

Jsem moc ráda, že se autorka nebojí nabourat tuhle legendu a ukázat Schindlerovu trochu jinou tvář a motivaci. Kniha především poukazuje na některé nesmysly a očividné lži, které se vžily do obecného povědomí, díky slavnému filmu a knize T. Kenneallyho.
Na druhou stranu, informace jsou tu podávány trochu chaoticky. Vzpomínky a záznamy si leckdy protiřečí a jsou tu postaveny vedle sebe. Mnohé ještě stále nebylo objasněno a možná, že nikdy nebude, takže je nakonec na čtenáři, co si z předložených svědectví a dokumentů vezme.

tessy999
08.06.2011 4 z 5

Ne se vším v této knize souhlasím, ale rozhodně mi přijde tento obraz Schindlera přece jen o něco pravdivější a reálnější než v Keneallyho knize.

lorelai76
30.11.-0001 4 z 5

Podľa mňa autorka nepoprela všetky zásluhy O.Schindlera, ale uviedla veci na pravú mieru. Spielberg potreboval kladného hrdinu a vykreslil ho v ružovejších farbách, nech v skutočnosti Schindler bol. Je fakt, že vďaka nemu sa zachránilo mnoho Židov aj keď motivácia vzniku toho zoznamu nebola čisto nezištná.

bovinka
30.11.-0001 1 z 5

Tato kniha mě absolutně vytočila. Autorka zde popírá veškeré zásluhy. O. Schindlera. Vím, že vše není tak dokonalé, jak se píše v Schindlerově seznamu. Ale opravu tuto knihu nedoporučuji