Rok nula: Kniha druhá

Rok nula: Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480254/bmid_rok-nula-kniha-druha-ZJR-480254.jpg 4 49 8

Legenda o Batmanovi série

< 2. díl >

Riddler pohroužil Gotham do temnoty. Podaří se mladému a nezkušenému Temnému rytíři zachránit své město před stále rostoucím chaosem? Podaří se Batmanovi přivést Gotham zpátky ke světlu? Rok nula je nový příběh Batmanova původu! Obsahuje sešity sérií Batman (New 52) #27, #29-33

Přidat komentář

Luigi1
10.10.2023 4 z 5

Začátek pomalý ale pak to mělo spád

KubaHanzelin
12.01.2022 3 z 5

Bruce / Batman nám velmi rychle dospěl a stal se tím správným ochráncem Gothamu jak ho známe a máme rádi.
Jsem zároveň rád, že hlavním záporakem tentokrát není Joker (i když je stále mým favoritem), ale Riddler, který přináší do tohoto zvláštního, ale přesto poměrně příjemného startu Batmanovy kariéry jiný nádech než jsme zvyklí:)


Kopta
04.12.2021 4 z 5

Už je to nějaká ta doba, co jsem četl první knihu a nějak mi dokonce přijde infantilní, že to na sebe ani nijak nenavazuje. O to více je zajímavé, že do tohoto jsem šel bez nijaké skepse nebo předsudků a nakonec se kupodivu zadařilo. Rok nula dvojka je z nějakého důvodu stále trochu zvláštní, ale umí navazovat na sebe s různými retrospektivy a funguje to i příjemně dynamicky. A to je něco, co za to docela stojí. Nic jako peckovního, ale určitě jsem si to užil víc než jiné slátaniny a naopak se cítil i obohacen.

jan14s
23.11.2021 4 z 5

Stejně jako předchozí díl je i tu příběh slabší, přesto dokáže zaujmout. Kulisy "postapokaliptického" Gothamu a Batman k sobě skvěle ladí, bylo by zajímavé, kdyby v tomto spojení někdo napsal delší příběh, či přímo nějakou mini sérii. Velice mě překvapil Riddler, znám ho prakticky jen z pc her, kde se teda moc nepředvedl a pro Batmana není nijak těžký protivník, v tomto komiksu je ale opak pravdou. Batman je pořád o krok pozadu a má co dělat aby Riddlera porazil. A postava doktor Smrt, je vážně dech beroucí. Co mi trochu přišlo zbytečné, tak dosti časté filozofické poznámky Bruce, které mi přišli trochu laciné. Co musím vyzdvihnout je ale barevné zpracování, barvy jsou podle mě úžasné, ty odstíny modré a zelené mi prostě k Batmanovi sedí.

fvalek
14.10.2021 3 z 5

A mně se to moc líbilo! Na styl Scotta Snydera jsem si už zvykl, a přestože je tenhle batmanovský začátek přesycený a hutný, tak je vlastně dost zajímavý a komplexní, možná by někdo mohl použít i slovo velkolepý. Oproti prvnímu dílu je těžištěm děje Riddler, což už se ale dalo tak nějak pochopit z prvního dílu, kde byl výrazný Red Hood, ale tak tam víme, jak bude pokračovat. Snyder tyhle dva díly Roku nula píše jako prequel ke své klasické sáze o Batmanovi, takže není divu, že se snaží vysvětlit původy mnoha postav, které se u něj už dříve objevily či později objeví. Přestože to tak může vyznít, že spousta postav se mihne a je nevyužitá, tak mě naopak tahle "camea" potěšila a vyhledával jsem je. Je to celkově ale trošku přehnané? No jasně že je. Gotham si ve Snyderově pojetí prakticky každý rok prochází komplexní přestavbou, protože je věčně na maděru... Ale to se nedá nic dělat, někdy zkrátka akce vyhrává nad logikou, ale tak zase proč to neudělat velkolepé a destruktivní.

Celým příběhem je propletený ještě jeden příběh, a to dospívání Bruce, ať už jeho krušné dětství, tak i puberta. Všechno to směřuje k jedinému, k pokusu vytvořit Batmanův psychologický profil, aby si každý řekl: "Aha, tak tohle ho k tomu všemu dovedlo, takhle to je." A to úplně nevím, jestli se povedlo. Osobně mě asi víc potěšil krátký alternativní flashfoward, jak by dopadl s Julií, než všechny tyhle tyhle flashbacky. Důležitý je ale i motiv hrdinství, a to je asi hlavní, co v tomhle originu dělá Batmana Batmanem, že se nevzdává, i když jde do předem prohraného boje. V jistých ohledech to působí jako perpetuum mobile, kam Batman přijde, tam uspěje, ale myslím, že v téhle sérii dostal Bruce tolikrát na hubu, že se to vcelku vyrovnává. Takže závěrem - je to celé moc, je to hodně přehnané, ale ekvivalentem pro to může být i to, že to je velkolepá jízda, která si opravdu nestaví hranice. Záleží pak, jak se čtenář zrovna cítí rýpavě.

Ivan Kučera
10.10.2021 3 z 5

„Možná právě o tom Batman musí být. Ne o vítězství, ale o prohře a opětovném návratu do boje.“ Rok nula 1 nebol dokonalý, ale 4* si s prižmúreným netopierom zaslúžil. Rok nula 2 si ich nezaslúži. Hádankár nie je zlý záporák. Vlastne škoda, že v ČR s ním vyšlo tak (relatívne) málo komiksov. Red Hood (resp. Joker?) v Roku nula 2 už nevystupuje a všetko zlo si vyzobal práve Hádankár (a čiastočne Doktor Smrť, u toho je ale vidno, že scenárista príliš nevedel, čo si s ním počať... a čitateľ tým pádom tiež nie). Síce sa v Roku nula 2 formuje priateľstvo medzi Batmanom a Gordonom, ale podobných plusov by sme našli už len málo (ďalej napr. dojemné Alfredove koncové predstavy súvisiace s doživotným Bruceovým prekliatím). Zarazilo ma, že od „pádu mesta“ ubehlo iba 27 dní a už to v Gothame vyzerá ako v Som legenda s Willom Smithom. To som skutočne nepochopil. Nebola to chyba v preklade? Nemysleli skôr 27 rokov? Je to vysvetlené špeciálnymi semenami od Poison Ivy (?!?), ale toto mi ako vysvetlenie totálne spustošeného mesta nestačilo. Takisto sa Snyder márne snaží vysvetliť, prečo dal svet od Gothamu ruky preč. Pri čítaní niektorých zvláštnych pasáží z jednotky (Nigéria) som sa upokojoval tým, že budú vysvetlené v dvojke, ale mýlil som sa. Pravdupovediac mi spätne nedáva zmysel ani postapokalyptický úvod jednotky, ktorý netuším, kam časovo zaradiť. Odfláknutých bolo viacero momentov (strašne samoúčelný náhodný spôsob, akým sa Gordon rozhovorí pred Batmanom o kabáte). Scenár je v prvej polovici výborný (mesto ponorené do chaosu vytvoreného blížiacou sa superbúrkou René). V druhej sa však rozpadne a už ho nikto do pôvodného stavu nepostaví. Ilustrátor Capullo si vychutnáva Gotham bičovaný dažďom (úžasný panel s Batmanom na elektrickom kábli číhajúcim pri rozsvietenom okne Gordonovej dcéry). I Gotham ponorený do divočiny. Ale scenár skrátka pácha priveľké škody na to, aby to kresba dokázala zachrániť. Hodnotím Legenda o Batmanovi: Batman – Rok nula, kniha druhá (prvý raz v ČR však vyšlo už v roku 2016 v rámci New52 pod názvom Batman: Rok nula – Temné město).

bertrand
07.10.2021 2 z 5

První díl mě v rámci batmanovských mantinelů velice pobavil a určitě si ho někdy přečtu znovu (zejména kvůli propojení s Mooreovým Kameňákem, vztahem mezi Waynem a Gordonem apod.). Je škoda, že to samé nemohu říct o druhém díle, který je vlastně ztělesněním všeho, co mi na superhrdinském mainstreamu vadí. Zde už není pouze překombinovatnost ale překombinovanost překombinovaností, vše se odehrává v měřítku celého města, které ale není možnost adekvátně popsat a zpracovat, akce ustupuje kvantu vysvětlovacích bublin. Gordonova nejednoznačnost, tak skvěle načrtnutá v prvním díle se dočkala dobře napsaného leč poněkud stereotypního rozuzlení, takže se proměnil opět v klasického klaďase bez poskrvnky. To jsou ty mantinely, já vím...
Takže pardon, další díly už beze mě. Pokud to dobře chápu, od příštího dílu podražily na 299,- a v tomto případě se jedná o nepoměr cena x kvalita.

hroubek
16.09.2021 4 z 5

Hodně povedený. Popravdě mi chvilku trvalo, než jsem si našel cestu ke stylu jakým Scott Snyder vypraví své příběhy. A prakticky to platí i pro jeho verzi Bruce/Batmana. Pro každého, kdo má načtené "pár komiksů s Batmanem" to bylo jiné. Naštěstí Snyder umí a dokázal pochopit podstatu toho, co Batman představuje a v druhé části Roku Nula to předvede na maximum. Příběh má zběsilé tempo, parádní zvraty, neokoukané prostředí Gothamu a zajímavý souboj s Riddlerem. A jako nový origin o Batmanovi to působí velmi dobře. Škoda, že Snyder občas tlačí moc pilu a některé věci jsou tam trochu na víc, klidně to místy mohlo být komornější a ne tak překombinované (Riddler je zde popsat skoro jako nejchytřejší muž na světě). Z mé strany spokojenost a těším se na další příběhy od Snydera, i na další díly v tomto komiksovém kompletu.