Ledový zámek

Ledový zámek https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51278/bmid_ledovy-zamek-Az5-51278.jpg 4 47 16

Lyrický příběh známého norského romanopisce je věnován přátelství dvou severských dívek s rozdílnými, protikladnými povahovými rysy. Začínající přátelství je tragicky přerušeno smrtí jedné z dívek, která zabloudí ve spleti ledových chodeb. Její přítelkyně se po tomto neštěstí uzavírá do sebe. Právě její dětskou, ale přesto krutou vnitřní cestu k vyrovnání se se smrtí Vesaas sleduje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Is-slottet , 1963


více info...

Nofar197
Nofar197
03.02.2024 4 z 5

Tak ještě do třetice : Vzpomínka na zasněžený kraj, zmrzlý vodopád a tragický osud norské dívky, která v labyrintu ledových chodeb a krápníku našla smrt, i shlédnutí filmové verze Is- slottet mě nakonec donutili zapátrat v knihovně. Výborný hebrejský překlad jsem přečetla za dva dny. S lety neztratil Ledový zámek nic na své působivosti.

Nofar197
Nofar197
16.01.2024 4 z 5

Ten film někdo před devíti dny nahrál na YouTube, bohužel
ty slibované anglické titulky tam jaksi chybí. Ale nevadí, dá se i bez nich. Když jsem Ledový zámek četla, jen obtížně jsem si dokázala predstavit, jak velký asi musel vodopád být, aby voda po přeměně v led dokázala vytvořit tak úžasné a rozsáhlé dílo. Bohužel tato ledová krása byla tím posledním, co Unn v životě viděla.


Nofar197
Nofar197
09.12.2023 4 z 5

Měl to být začátek nového přátelství. Setkání svou jedenactiletych dívek Sis a Unn však proběhne poněkud rozpačitě.
Nazítří trápí Unn velmi špatne pocity z průběhu včerejšího večera, proto se místo do školy vydá na osamělou pouť k zamrzlemu vodopádu, který vytvořil fantastický ledový zámek. Příjemný výlet do ledoveho království se však změní v noční můru, když Unn v labyrintu ledových chodeb zabloudí. Nikdo neví, kam se malá norská dívka vydala a kde ji hledat....
Tuto knihu jsem četla v šestnácti letech a dodnes mě mrazi z představy pomalé smrti malé holčičky ve spleti ledových chodeb. A jak se s touto událostí vypořádá Sis?

Friedulka
Friedulka
19.08.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla v dětství jedním dechem, těžko najít něco tak originálního, sugestivního, pohlcujícího. Je to jedna z mála knih, které nevymizí z mysli, v průběhu dospělosti jsem se k ní ještě opakovaně vrátila (a vrátím). Popis cesty zamrzlým vodopádem je něco tak fascinujícího, co vás uchopí a pohltí.
Filmová podoba (Is-slottet, 1987) je také skvělá, doporučuji.

knihomolka_68
knihomolka_68
24.02.2023 4 z 5

Zvláštní, velice silná kniha. Dost mě překvapila, ale jen v dobrém.

MadlenkaM
MadlenkaM
13.06.2022 5 z 5

Emočně mě kniha docela vyždímala, ale bylo to fajn. :-)

t.chaloupkova
t.chaloupkova
13.11.2021 5 z 5

Díky téhle knize jsem se dostala k severské literatuře, kterou hltám dodnes. Film mě už tolik nezaujal, kniha je ovšem neuvěřitelně krásná.

kolacky
kolacky
06.03.2019 4 z 5

Knížku jsem četla hodně dávno, ale teď jsem si na ni - poněkolikáté! zase vzpomněla, což bude důkaz, jak je ten příběh silný.

Palivo
Palivo
02.05.2018 4 z 5

Ahojda literarni rodino.

Ledovy palac je valba o dvou 11letych holcickach, ktery se potkaji v pokojicku a jedna z nich je asi budouci lesbicka, protoze navrhne, ze se vyslecou a budou si povidat nahaty. Driv nez bys ale rekl pedofil si obleceni zase oblecou a je po svande. No a jedna holcicka je z toho tak vykolejena, ze druhej den radeji nejde do skoly, ale zahne to za skolu do ledovyho palace, kde se ztrati, protoze nema mobil ani Instagram. Druha holcicka je z toho pak spatna a je konec knizky. Moc sem nezaspojleroval, protoze tohle se stane v prvni tretine knihy, tak do me nevalte laskave.

V Ledovym palaci jde spis o slova a zarmutek a oboje se tu vali na tezkym levelu. Nemuzu rict, ze bych se z knihy pokadel, jako napriklad z jogurtu nebo kdyz smicham pizzu a zmrzlinu, ale zanechala ve me docela silnej dojem tou svoji ledovou lyrikou a rytmikou. Behem cteni knihy jsem si vzpomnel jak na Kafku, ktery taky dokazal udelat z atmosfery dalsi charakter, tak i na toastovac, ktery jsem nechal zapnuty a malem jsme vyhoreli. No jeste ze tak.

Za me devet hvezdicek ze trinacti a doporucuji vsem, kteri maji deti misto Playstationu.

MOu598
MOu598
22.06.2017 4 z 5

Četla jsem v září 2008. Podle mých poznámek:
Hezké, čtivé, napínavé, citlivé. Pro děvčata.
O přátelství "za hrob", o touze dodržet slib, nezradit, ale i touze žít.
Citát:
"Nesmíš dávat sliby, kterými sama sobě škodíš."

medlovice
medlovice
25.04.2017 5 z 5

Jak je to dávno co jsem tuto knihu poprvé četla....A pořád si ji pamatuju a ješté mě z ní mrazí. Smrt dítěte a samota , plachá dívka, která zůstala sama...Nezapomenu jméno Unn . Myslím, že jsem slyšela i rozhlasovou hru.

PeťkaW.
PeťkaW.
21.03.2017 5 z 5

Díky této knize jsem asi ve 12 letech začala číst. Její příběh mě naprosto odzbrojil. Vše je podáno dětským dětským pohledem, ale přitom jazyk knihy je více než dospělý. Skvělá kniha jejíž hloubka je obdivuhodná.

lolinka111555
lolinka111555
05.04.2016

palec hore :)

Lily28
Lily28
05.02.2016 5 z 5

Jemné a zároveň hlboké rozprávanie o vyrovnávaní sa so stratou. Nádherné opisy prírody a ľadového zámku striedajú obrazy myšlienok mladej slečny smútiacej za priateľkou. Oddanosť, viera, nádej, ale aj nepochopenie, samota a strach sa prepletajú stranami a zavedú čitateľa do rozprávkovej ilúzie. Jedným slovom nádhera!

Smiragl
Smiragl
18.07.2011 5 z 5

Ledový zámek jsem četla jako malá a hrozně se mi líbil, i když děje v něm opravdu moc není. Je to jedna z mála knih, na kterou dodnes ráda vzpomínám jako na klenot dětství.

Max
Max
10.03.2011 5 z 5

Nejprve jsem viděl filmové zpracování a následně četl knihu. Doporučuji oboje. Film je natočený trochu syrově, ale zároveň citlivě a hlavně je věrný knižní předloze. Příběh, který kniha vypráví je jednoduchý, na první pohled přímý, ale jsou v něm zachyceny hloubky dětského světa. Dějová přímost tak dává lepší možnost do něj nahlédnout a pochopit jeho rozměry, komplikovanost a složitost, ale i čistotu a nevinnost. Mě samotného právě tímto příběh upoutal. Umožnil mi přenést se do role postav a nazírat tak na události kolem nich jejich očima. Doporučuji hloubavějším čtenářům, jelikož čtenáři jinak zaměření se mohou možná trochu nudit. (A to platí vlastně jak pro knihu, tak pro film.)