Ledový měsíc

Ledový měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19598/ledovy-mesic-19598.jpg 4 23 5

Kimmo Joentaa série

1. díl >

Kimmo Joentaa, kterému nedávno zemřela na rakovinu jeho mladá žena, se jen těžko smiřuje se svým osudem. Stále tomu nemůže uvěřit… Jako v transu sedí ve své kanceláři ve finském městě Turku, když ho zastihne zpráva, že bylo nalezeno tělo ženy, jenž byla zardoušena ve spánku. Když dorazí na místo činu, klade si otázku, čeho vlastně byla tato žena svědkem a proč musela zemřít. Navíc se nejedná o jedinou oběť vraha. Postupně jsou nalezeni další lidé, kteří také zemřeli ve spánku. Kimmo Joentaa začíná své vyšetřování a hned zpočátku si uvědomuje, že ho s vrahem cosi přece jen spojuje – je to strach před strašlivou prázdnotou a pokus porozumět tajemství smrti. Zdá se, že nový případ dává jeho životu opět smysl. Ale jaké to bude, až se mu podaří případ vyřešit?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Eismond , 2007


více info...

Přidat komentář

trudoš
23.10.2017 3 z 5

Po dějové stránce Ledový měsíc jako detektivka moc nefunguje, i když se tak snaží celou dobu tvářit. Pátrá se tu, pátrá, ale že by to přinášelo kýžené výsledky, se říci nedá. Člověku až přijde, že je to pátrání z nezbytnosti, aby bylo o čem poeticky psát, než pro detektivní práci jako takovou.
Čím ovšem Jan Costin Wagner bezesporu zaujme, je čistokrevná deprese ze ztráty osoby blízké. Nevím, jestli autor mluví z vlastní zkušenosti nebo používá fantazii, ale je natolik sugestivní, že mě hned v úvodu rozplakal. Naneštěstí se tahle přednost brzo stane slabinou, protože ač jsem sice citlivka, ještě to neznamená, že by šly nářky hlavního hrdiny poslouchat věčně.
Thriller ve finále průměrný. Chvilku sledujete situaci z pohledu vraha, chvilku z pohledu vyšetřovatele a v podstatě jen čekáte, kdy se jejich cesty střetnou. Postavy přitom mají pouze úlohu vypovídat / vyslechnout a dál nic. Závěrečné vyvrcholení pak působí dojmem intelektuálního zadostiučinění, než jako konec standardní kriminálky.

kratochwilova
14.02.2016 5 z 5

Kniha se mi velice líbí. Některé pasáže jsem četla opakovaně.Líbí se mi, že autor nepoužívá komplikovaná souvětí.Naopak spoustu holých,jednoduchých vět .Slova, která se běžně v mluvě nepoužívají v daných situacích.Krásný překlad.Divím se zdejšímu vlažnému hodnocení.Byla to má první kniha od tohoto autora a určitě ne poslední.


Patapuf
16.06.2015 4 z 5

Na to že se kniha ze začátku odehrává v létě jde z ní až neskutečný chlad.... Nic pro slabé povahy.... kniha určitě nezvedne náladu...

Alma-Nacida
18.05.2014 5 z 5

Smutná kniha, kde stojí krimi až docela v pozadí, hlavní jsou pocity a to, zda a jak je možné se vyrovnat s velkou ztrátou.

Zdeslav
17.04.2012 3 z 5

Kniha sice neoplývá napínavým dějem, detektivní příběh je zde jaksi postaven až na okraj. Je to spíše jakýsi vzkaz čtenáři, aby se zamyslel nad otázkou smrti, která bývá v detektivkách spíše ironizována. I když vraha známe a jeho motivy nejsou zcela jasné a vychází pouze z jeho nemocné duše, jsou daleko reálnější než konkrétně motivované vraždy v klasických detektivkách. Knihu lze přečíst jedním dechem, je celá nabytá zajímavou atmosférou, autorovým jednoduchým (až takovým naivním) stylem. Autor píše "nahlas" i to, co si spousta z nás myslí, ale nikdy bychom to neřekli. Kniha neobveselí, severská syrovost je zde podána zvláštním dějovým tichem, mystickou jezerní krajinou a traumatizovanými dušemi postav.

Štítky knihy

severská krimi finské detektivky vdovci

Autorovy další knížky

Jan Costin Wagner
německá, 1972
2013  71%Světlo v temném domě
2011  73%Mlčení
2009  70%Ledový měsíc
2015  69%Dny posledního sněhu
2012  72%V zimě, kdy připluli lvi

Kniha Ledový měsíc je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Doporučených1x
Knihotéce61x
Chystám se číst15x