Ledoborec

Kristina Ohlsson

August Strindberg série

Z ledových hlubin se dere temnota. Druhý díl atmosférické detektivní série. Do ospalé přímořské vesničky Hovenäset přišla bílá zima. August Strindberg je šťastnější než kdy dřív: jeho vetešnictví si vede skvěle, a navíc je čerstvě zamilovaný. Během mrazivé lednové noci však jeho idylou otřese požár, který zničí dvě chatky u moře. Jedna patřila Augustovi a druhá místnímu starousedlíkovi Axelovi. Inspektorka Maria Martinssonová se pouští do vyšetřování, které se záhy rozšíří o vraždu. Někdo skrývá smrtící tajemství… a nebezpečí hrozí Augustovi i Marii.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , Kniha Zlín
Originální název: Isbrytare, 2021

Komentáře knihy Ledoborec

LucieT
25.12.2025

Druhý díl mě bavil o něco méně, než ten první, proto ubírám jednu hvězdu - zápletka mě úplně nechytla a i policisté mi místy občas přišli až moc amatérští. Také bych délku klidně o sto stran zkrátila a nic by se nestalo. Přesto všechno se to však moc dobře čte a rovnou pokračuji třetím dílem.

85098211
29.11.2025

Už vám ani nevím, co napsat k této naprosto dokonalé sérii jedné z mých nejoblíbenějších autorek? Byla to zase vynikající kniha od první do poslední stránky, aspoň podle mého skromného názoru. O co tam tentokrát půjde, tak trochu prozrazuje anotace. A že se zase na scéně objeví sympaťák August Strindberg, je také nad slunce jasné ;-). Za chladné lednové noci totiž vypukne v Hovenäsetu požár. Požár zničí Augustovu loděnici a ještě jednu další. A pak se najednou objeví tělo…
Musím uznat, že atmosféra je opět dokonalá, vykreslená doslova na jedničku s hvězdičkou ;-). Kromě toho se zde střídají dvě časové linie, jedna z roku 1989 a ta druhá ze současnosti. Což je vždycky skutečnost, která vyprávění dodává na napětí a zajímavosti. Kniha sice začíná víceméně poklidně, ale případ postupně nabírá na intenzitě. A kromě vyšetřování autorka stále více odhaluje i z Augustova soukromého života, včetně jeho vztahu k Marii. No a na závěr bych už jen chtěla dodat, že úplně nejvíc mi bylo líto malého Sama. Uvažovala jsem dokonce nad jeho dalším osudem, i když se obávám, že moc dobrého ho v životě nečekalo...

Suza007
02.11.2025

Mě to baví. Líbil se mi první díl a ten druhý taky. Ano, je to pomalé. Ona to vlastně ani není moc detektivka. Spíš kniha o lidech a vztazích a k tomu skoro mimochodem kriminální zápletka. Která bohužel narozdíl od zbytku knihy není zase tak moc zajímavá. Nebo možná jo, ale prostě nevystačí na tolik stran, takže je to pomalé a poldové jsou natvrdlí a překvapení nejsou tak převratná, jak se nám snaží autorka namluvit. Ale přesto přese všechno mě to prostě baví.

IVANA0123
19.09.2025

Dočteno a opět celkem spokojenost. Celý příběh je opravdu hodně zamotaný až překombinovaný a konečné rozuzlení - nerozuzlení tomu úplně nepomohlo, přesto tuto knihu hodnotím 4,5*- dobře se to čte, líbí se mi prostředí městeček, Marie a Ray-Ray jsou sympatičtí vyšetřovatelé, August by mohl být sice trochu drsnější, ale celkově i on je bezva a Gunnar....ten je prostě neuvěřitelný, kde by bez něj všichni byli...
(9/25)

haki34
23.08.2025

posloucháno jako audio...příběh pokračuje...nedivím se že Ola občas o Augustovi pochybuje.. dokonalý, hezký muž, brečící, pečící sušenky, citlivý, hodný.. opět se nám kolem mrtvoly Axela objevuje spousta záhad a opět se otevírá motiv vraždy Lydie Bromanové - s tím nás ale autorka ještě nějakou chvíli bude napínat... Líbila se mi zápletka s Axlem, Mary, Eliasem, Patriciina linka - děti jsem si hodně oblíbila ( i když výkon starší dcerky, její pocity a prožitky se mi zdály až nereálné v tom věku...i když byla nucena dospět dříve...).
Policie je tak trochu marná, spousta z jejich přístupu, přehlížení stop, mě nadzvedávalo na židli... hřebík do rakve tomu dala sama Maria - "přeci nebude poslouchat kdejaké sousedské drby" - to pak mají něco vyřešit !!! vždyť sousedské drby jsou základ !!!
Už se tak nějak smiřuji i s "must be" LGBTQ a rasistickou tematikou - bez ní to asi nepůjde...
Ale v autě se na dlouhách cestách do práce poslouchá dobře, takže dalšímu dílu neodolám :D

Arella
19.08.2025

Tentokrát jsem zvolila formu audioknihy s přednesem výborného Igora Bareše. Druhý díl této série mě bavil více než první. Kromě vyšetřování podivného úmrtí starousedlíka se k tomu přidává i trable hlavní hrdinky a láska s hlavním hrdinou. Detektiva to byla příjemná, pomalejší tempo mi vyhovuje, osobní život hlavních hrdinů mě nerušil, byl příjemnou života na švédském maloměstě.

kob
05.08.2025

První díl série se mi zdál dokonalý, ale z druhého už tolik nadšená nejsem. Hodně prostoru je dáno vysvětlování toho, co bylo v prvním díle, aby souvislosti pochopili ti, kteří ho nečetli, ale mě už to omílání stejných věcí docela unavovalo.

Kyri
19.07.2025

V knize se toho moc neděje. A když se něco děje, vůbec to nedává smysl, stejně jako název knihy. Dávná vražda zůstává nevyřešená. Konec je poněkud zmatený a nesouvislý. Číst se to koneckonců dá, ale že bych to zkoušela znovu, to asi v dohledné době ne. Autorka bohužel nevyužila ani atraktivitu místa, takže zůstala jen fádní udrbaná vesnice.

kahuda01
20.06.2025

Tak to byla tragédie, nuda, vata a výplňové rozhovory o ničem, postav jak na orloji. Chtěl jsem rovnou pokračovat třetím dílem, ale musím si dát pauzu.

uzivatel6305
29.05.2025

Lidičky, tak tohle jsem si protrpěla a nevím, jestli budu poslouchat i třetí díl. Největší důvod mé nespokojenosti je spousta zbytečných řečí, přeskakování, miliony osob a ke všemu takový ten cimrmanovský Vichr z hor. Několikrát jsem si na něj opravdu vzpomněla. Přemíra postav a vztahů. Člověk aby si pomalu nakreslil strom postav, kdo komu patří, a kdo není nějak spřízněn. Spousta rozhovorů mi přišla velmi zbytečná. Nemohla jsem se soustředit a bohužel jsem se ani nemohla dočkat konce, který byl takový ... no...

Tři hvězdy za to, že jsem to chtěla dokončit, že se spousta věcí vyřešila, i když se to celé dalo stáhnout na třetinu.

poni
20.05.2025

První díl se mi líbil víc... Místy mi to přišlo překombinované.

SilvieSisinka
11.05.2025

Závislost na knihách od K.Ohlsson.Opet úžasné poctenicko a jdeme na další díl Mlha.

soupik2012
12.04.2025 audiokniha

Stejně dobré jako byl první díl. Poklidné tempo vyprávění. Malá vesnička, kde každý o každém všechno ví. A přece zde leží jedno velké tajemství. Postupné rozplétání složitého rodinného propletence. Zdejší policie není zvyklá řešit tak složité případy. Proto se občas chová dosti naivně. Vzhledem k lokalitě ve které se tento příběh odehrává, to působí zcela pochopitelně a přirozeně. Ke konci už je všem jasné jak příběh skončí, ale i tak jsem se těšila, až vše bude vyřčené. Audiokniha je načtena velice dobře a na jejím načtení se podílejí: Igor Bareš a Lucie Juřičková.

gordon13
31.03.2025

Všechny knihy od K.Ohlsson si moc užívám, ani Ledoborec nebyl výjimkou. Druhý díl s neskutečně sympatickým Augustem a neméně skvělou Marií, která si prošla peklem, je skvělý. Příběh má hrozně příjemnou atmosféru, třebaže se jedná o kriminálku. Tyhle pocity mám u každé autorčiny knihy. Prostě super počteníčko.

Lindulinek
28.01.2025

Skvělá detektivka, hezky navazuje na první díl. Doporučuji

Winoga
23.01.2025

Rozumím tomu, proč se někteří čtenáři domnívají, že děj je pomalý, rozvláčný. Taková však ve skutečnosti detektivní práce je. Knihu oceňuji, je dobře promyšlená a dozvídám se hodně i o životě venkovských Švédů. Předpokládám, že se v budoucnu dostaneme k vyřešení Lýdiiny vraždy a těším se na to.

TessieB
19.01.2025

Za mě je děj stále takový utahaný, pomalý, spíše průměrný. Závěr mi přišel docela překombinovaný, ale dalo se to kousnout. Uvidíme, jak budeme pokračovat ve třetím díle (směr víme, tak jsem zvědavá, jak se s tím autorka popasuje).

čef
03.01.2025

Další díl z poněkud děsivé osady ve Švédsku, kde se dějí hrůzné věci. Některé vězí v minulosti, ale dost se jich koná v přítomnosti a tak se pátrá po žhářích a vrazích. Hlavně se však autorka patlá ve vztazích a hodně scén popisujících banální věci by samozřejmé šlo jistě bez náhrady zcela vypustit. Celkově však čtivé s jistým napětím, snad trochu nad současnou úrovní tohoto ranku literatury.

Kubajzz
31.12.2024

Nebylo to špatné, příběh o staré vraždě pokračuje, tak nezbývá, než jít na další díl :-) Knížka nebyla špatná, na mě asi trochu míň krvavá a strašidelná, a konec jsem asi od 3/4 tušil :-) Ale celkově to bylo dobré.

kerida
10.12.2024

Toto bola prvá kniha, ktorú som čítala od tejto autorky. A asi aj posledná. Nieže by to bolo zlé, len to bolo príšerne rozvláčnené a vlastne sa tam až tak moc toho nestalo. Cez začiatok som sa nevedela prekúsať, potom sa to už čítalo lepšie, ale kľudne to mohlo mať o polovicu strán menej a nabrať trošku svižnejšie tempo.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi