Léčitel

Léčitel https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233585/bmid_lecitel-EbS-233585.jpg 4 16 2

Marek Vadas (* 1971 v Košicích) na svých cestách do rovníkové Afriky získal nejen znalosti místní kultury a zvyků, ale dokonce i důvěru krále jednoho z domorodých kmenů Kamerunu, a stal se jeho poradcem. Vadasovy povídky nás berou na cestu do tropických pralesů, zapadlých vesnic i bujících velkoměst černé Afriky, do míst, kde lidé dosud žijí s duchy, šamany a mytickými bytostmi. V takovém světě si může běloch vyměnit tělo s černochem, muž se přes noc promění v ženu a kuře přichystané k večeři vám zhltne neviditelný pes. Sny, vnuknutí a kouzla zde splývají se skutečností, ale základem je nakonec pokaždé lidská zkušenost – někdy úsměvná, jindy bolestná. Čtenář si postupně zvyká na exotické kulisy černého kontinentu a přitom zjišťuje, co je na těchto příbězích nejpodstatnější: ne to, že jsou africké, ale to, že jsou lidské. Kniha Léčitel získala prestižní cenu Anasoft Litera.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura slovenská

Vydáno: , Malvern
Originální název:

Liečiteľ , 2006


více info...

Přidat komentář

Marianna496
14.09.2019 4 z 5

Mne sa kniha zdá tajuplná,poetická,trochu smutná a celý čas som v podvedomí myslela : prečo stredoeurópan píše o Afrike ?Potom som sa dozvedela,že spisovateľ dlhé roky žije v Afrike.Napísal aj Africké rozprávky - tiež veľmi zaujímavé.A také iné.

between
13.07.2016 3 z 5

Je to čtivé, pěkně napsané a z neobvyklého prostředí. Bohužel mnohdy mi pointa jednotlivých příběhů unikla, případně příběh skončí tak nějak otevřeně a člověk si klade otázku "A co bylo dál?".