Lásky mezi kapkami deště

Lásky mezi kapkami deště https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249200/bmid_lasky-mezi-kapkami-deste-G5k-249200.jpg 4 41 7

Literární podoba slavného filmu režiséra Karla Kachyni z roku 1979 vypráví osudy obuvníka Bursíka, který nedokáže konkurovat Baťovým výrobkům, a jeho dětí, vyrůstajích mezi žižkovskými činžáky a v šarvátkách s Vršovičáky. Hlavním tématem knihy je ale příběh nejmladšího syna Kajdy, jenž zažívá první lásku s dcerou vetešníka Pájou, kterou mu odloudí starší a přímočarejší bratr Pepan. Ten poruší podmínku navštěvování opuštěné lékarníkovy zahrady, okusí ze zakázaného stromu a donutí Páju utrhnout zapovězené hrozny. Schyluje se k bouři; mezi bratry, kteří se utkají o lásku Páji, i ve společnosti: blíží se březen 1939 a s ním hitlerovská okupace.... celý text

Přidat komentář

Knihotyna
26.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Předválečná doba. Příběh o rodině obuvníka Bursíka, který se s rodinou přestěhuje do Prahy - na Žižkov - za vidinou lepších zítřků. Bojuje však s Baťovými výrobky i jeho cenami a tak pomalu ale jistě krachuje, ale nedokáže se s tím smířit. Přijde o ženu. Dcera odejde. Se starším synem Pepanem nevychází. A jediný, kdo s ním kloudně mluví je nejmladší syn Kajda.
V knize se setkáváme se všemi postavami, ale hlavní je Kajda. Student, který touží se stát básníkem a zažívá svou první lásku s mladou Pájou. Jenže se do toho vmísí Pepan.

Co se mi líbilo:

- Kajda :), taková čistá duše :)
- styl psaní - kniha odsýpá - stylem mi dialogy mezi Pájou a Kajdou připomínají dialogy mezi Pavlem a Ester (Romeo, Julie a tma) - Pája mi přijde i podobně "bláznivá" jako Ester (až na nerozhodnost Kajda-Pepan)

_Michelle_
23.04.2021 4 z 5

Čtivá kniha o těžkých časech drobného živnostníka a o dospívání jeho dětí, které mají společné snad jen příjmení. Byl to smutný příběh, na který budu určitě ještě nějakou dobu myslet. Doufala jsem v jiný závěr, a to zejména pro Kajdu, kterého jsem si oblíbila nejvíce. I tak mohu knihu doporučit.


georginaa
06.07.2020 5 z 5

Lidé jsou určeni pro lásku v každém období. Ať je válka, po válce, svoboda, sníh a mráz, slunce a teplo....prostě každý člověk hledá k sobě toho druhého , aby nebyl sám. Láska je dar, který se musí opečovávat, aby nikdy neuhasl. Jsme určeni milovat a být milováni. Krásný příběh, který byl opět zfilmován a když ho opakují, ráda se na něj znova kouknu.

Lenka282
05.03.2018 5 z 5

sice krátká, ale citlivě napsaná, viděla jsem nejdřív film a kniha byla příjemným připomenutím

Chemiczka
04.04.2016 4 z 5

Hezká útlá knížka, dle scenáře k stejnojmennému filmu. Pěkný vhled na život obyčejných lidí na Žižkově, v době končící první republiky a počátku Protektorátu Čechy a Morava.
Nejlepší postavou je pro mne otec Bursík - tak krásně tragikomická figurka živnostníka bojující s Baťovým gigantem. Každá scénka s ním je úžasně vtipná.

f.enjoy69
29.12.2015 4 z 5

Pro mě jeden z nejkrásnějších českých filmů, kniha je jen lehce pozadu za úžasnou prací K. Kachyni... Nádhera, takové příběhy stojí za přečtení! :))

Dandulka
14.03.2015 5 z 5

Film miluji a kniha byla jako bych před sebou viděla běžet film. Nádhera!