Lásky královské

Lásky královské https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194261/lasky-kralovske-194261.jpg 4 68 16

Povídkový triptych s historickým námětem, jehož hrdinkami jsou tři české královny: Královna Kunhuta, v útlém věku provdaná svým dědem, uherským králem Bélou, za nejmocnějšího a nejbohatšího evropského panovníka - krále zlatého a železného - Přemysla Otakara II. Eliška Přemyslovna, žena Jana Lucemburského a matka nejslavnějšího českého krále a císaře Karla IV. Rejčka, kterou jako děvčátko provdali za otce čtyř dětí, Přemyslovce Václava II., později za Habsburka Rudolfa, milenka pana Jindřicha z Lipé. Tři královny, čtyři králové a dva urození páni, devět osobností českých dějin třinácthého a čtrnáctého stolení v rozmezí několika desítek let. Autor usiloval především o zachycení jejich citového života, o vystižení situace středověké ženy, která mohla jen zřídka realizovat své touhy, neboť byla vždy v prvé řadě nástrojem k prosazování mocenských a politických zájmů svého rodu.... celý text

Přidat komentář

PavlosikCZ
16.02.2024 4 z 5

Zajímavá kniha.

haki34
31.12.2022 4 z 5

vyřazená z knihovny...před tím, než pošlu třeba do knihobudky, jsem se rozhodla pečísst...autor se svojsky, poeticky věnuje třem ženám - Kunhutě, Elišce a Rejčce z rodu Přemyslovců...no, rodu, kromě Elišky zbylé dvě byly nevěstami...Knížka se četla fakt dobře, i jsem se trochu v dějinách zemí českých lépe zorientovala - dějepis není mojí silnou stránkou - rychle mi fičí z hlavy...
Zajímavý je dvojí pohled na jednu dobu , okem Elišky a okem Rejčky....ale asi nejvíc mě navnadil a zaujal příběh Kunhuty hned v úvodu...i domluvená manželství můžou být hezká a šťastná...i život princezen může být místy hezký..rotože než to viditelné pozlátko, je to spíše tvrdá dřina, úzká klec a systém příkazů a zájazů, který si jen málokterá z nich dokázala ohnout po svém...svět vladařů je světem mužským a žena to v něm nemá lehké.
velmi pěkné čtení, doporučuji a zvažuji že nechám doma ;)


Barza
15.09.2022 5 z 5

Mám ráda historické romány a romány z historického prostředí. O době, kdy žily královny z příběhů této knihy něco vím, proto jsem byla zvědavá, co se dočtu. Samozřejmě si člověk musí uvědomit, že příběh se stát mohl, ale také nemusel. Nicméně kniha přináší pohled na dobu ze zcela jiného, neobvyklého úhlu, z pohledu dívky/ženy, která si přes (a nebo právě pro) svou urozenost nemohla až tak vyskakovat. Jaká nedorozumění mohla vznikat a ovlivnit vlastně i chod celého království (neinformovanost o manželském životě, partneři spolu nemluví o svých touhách, přáních, potřebách,...). Kniha se mi četla dobře, byla srozumitelná. Prolínání postavy Kunhuty a jejích myšlenek ve dvou příbězích dává do kontrastu dva ženské osudy a pohledy na tehdejší svět. Obě měly svou pravdu a žádnou nelze jednoznačně označit jako tu "špatnou a nepřející", jak se můžeme dovědět z hodin dějepisu. Nic není černo-bílé, vše má ještě mnoho odstínů šedi, tak jako ve skutečném životě. Rozhodně knihu doporučuji!!!

Kikulka97
22.01.2021 5 z 5

Tady jsem se nezdráhala dát 5 hvězdiček. Proč? Krásná, čtivá knížka, která nabízí úplně jiný pohled na dějiny. Ano, běžné se dozvídáme o tom, co kde panovník vybudoval, proč si bral zorvna tuto ženu...ale tento ženský pohled mi chyběl. A ač už je to kniha historii věrná, či smyšlené vyprávění, je to moc hezké. Ne, nechtěla bych být královnou, obzvlášť ne, v této době. Ale jsem ráda za nový pohled na věc.

Květinka008
28.09.2020 3 z 5

Zcela souhlasím s komentářem od Madem... A přidávám, že mi bylo těch dívek líto... Z dnešního pohledu ještě děti, tenkrát matky, manželky, panovnice...

bílárůže
26.04.2020 4 z 5

K této knize bych se nikdy nedostala, nebýt mého nejlepšího kamaráda, od kterého jsem ji dostala a jsem za to ráda. Historické romány jsou mým oblíbeným žánrem a Lásky královské mne velmi zaujaly. Nejedná se o nijak hluboce historicky zpracované, ale spíše jednoduše a velmi mile vyprávěné příběhy tří královen doplněné autorovými myšlenkami, jak to asi tehdy mohlo vypadat a jak se postavy cítily. Přečíst tuto krátkou knihu mi netrvalo zas tak dlouho, ale abych pravdu řekla, na konci mi bylo líto, že je tak krátká. I když se příběh Elišky Přemyslovny a Elišky Rejčky dosti kryl a pan autor se musel opakovat, povedlo se mu udržet mou pozornost až do konce. Použitý jazyk mi vyhovoval, pokud jsem se setkala s nějakými archaismy, ani jsem to nepostřehla. Obálka knihy se mi též velmi líbí, jen pro někoho může být zavádějící, vzhledem k použité barvě. Doporučuji všem milovníkům historie, byť je kniha určena spíše pro ženy, mně osobně více upevnila kousek tohoto historického období.

madem
23.03.2020 2 z 5

Velmi letmý životopis tří českých královen. Autor ale neuvádí moc letopočtů, moc nevysvětluje, pouze jim do úst a do hlavy vkládá myšlenky, které mohly mít a také nemuseli. Vše je nepřehledné a neuspořádané.
Když shrnu fakta, tak ke každé je to jedna A4.
Kniha nemá vůbec žádný spád a nešlo se do ní začíst.

malpet
13.02.2019 4 z 5

Zajímavé čtení, k historickým románům se nedostanu moc často, asi jsem k nim ještě nedospěl. Tuhle knihu jsem vzal z knihobudky a nelituju toho, kniha mne bavila, to intrikaření připomínalo Hru o trůny :-) možná si ji někdy později znovu přečtu.

AllyKumari
07.07.2016 3 z 5

Jakmile člověk důvěrně zná práci jisté české autorky, přistupuje ke zpracování českých středověkých témat opatrně. Lásky královské jsou příjemnou knihou, pro osobu znalou dějin vcelku nenáročnou, a i pro laika jsou dějinné události vykresleny dostatečně kondenzovaně a srozumitelně. Kniha je rozdělena na tři části, z nichž nejlepší je bezpochyby hned první "Kunhuta", u niž se mi podařilo zapomenout, alespoň na chvíli, na její příběh vykreslený již zmiňovanou jinou autorkou. U "Elišky" a "Rejčky" to už však pan Kratochvíl zopakovat nedokázal.

Paganfairy
06.07.2016 1 z 5

Mně to přišlo neskutečné nudné a často i matoucí. V prvním příběhu byla Kunhuta manželka Přemysla Otakara II. a v dalším příběhu ta samá postava byla abatyší? Nebo to byla jiná Kunhuta? V knize chyběla fakta i jakákoliv posloupnost, stačily by třeba letopočty pro lepší orientaci, ale i tak byly příběhy příliš roztahané a zmatené.

Koka
28.03.2016 3 z 5

Jak málo postačí: několik historicky doložených faktů plus několik historicky nedoložených předpokladů a dobových souvislostí plus nadprůměrná mužská empatie do myšlení ženy, a je z toho přitažlivé čtení, jemuž uvěříte. Ano, ty příběhy se tak opravdu mohly stát, ty dívky si opravdu to a to mohly pomyslet. Ano, i vladaři a jejich chtěné či vnucené partnerky měli své pochybnosti, touhy, lidské slabosti, jenomže ta tíha koruny, ta tlačila na míchu někdy víc, než bylo zdrávo ....

milunka21
31.12.2014 5 z 5

6eny a hlavně královny to neměly lehký,krásný čtení

Ereniss
30.10.2014 5 z 5

Moc pěkné čtení. Krásně napsané...Bylo těžké v té době býti ženou, či dokonce královnou. Možná se měly jako v bavlnce, neměly nouzi o jídlo, střechu nad hlavou a drahé šaty, ale jak víme, to není vše...

stopni
15.07.2013 3 z 5

Velice příjemné čtení o třech českých královnách, které zasáhly do našich dějin...Zajímavá je jistě provázanost mezi nimi...:-)

Amaranta
21.03.2012 4 z 5

To by mě zajímalo - jak to dopadá?

WEIL
04.01.2011

Těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby si ženy mohly žít jak je jim libo.
Dneska můžou, ale jak to dopadá?