Láska ve smutné době

Láska ve smutné době https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72435/laska-ve-smutne-dobe-72435.jpg 4 16 4

Hanif Kureishi patří k nejnadanějším a nejúspěšnějším spisovatelům současné Británie a Láska ve smutné době je jeho vůbec prvním souborem povídek. Hrdinové všech deseti příběhů mají mládí většinou úspěšně za sebou a nejsou si jistí, co by mělo následovat – a tak hledají únik v drogách, sexu či náboženství. Kureishi má jedinečnou schopnost nahlédnout do lidské duše a bez příkras popsat, co v ní objevil. Je výborným pozorovatelem a z jeho postřehů čtenáři místy běhá mráz po zádech. Dokáže však i pobavit a rozesmát, a právě této směsici tragična a komična vděčí jeho texty za svou mimořádnou působivost. Kureishiho povídky jsou kronikou soudobé multikulturní společnosti, svědectvím o smutné době, v níž láska sice občas nabývá prapodivných podob, přesto však stále existuje... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Love in a Blue Time , 1997


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
22.10.2018 4 z 5

Soubor 10 povídek - i na pár stránkách dokáže autor vypracovat profily postav - Kureishi je vnímavý pozorovatel...

Jako v předchozí četbě se věnuje mezilidským vztahům - láska,přátelství, sex, drogy, víra a opět přistěhovalectví...

"Zachytit okamžik pravdy v rysech lidí, kteří pravdu hledají..."

A smysl života a pochyby, zda jdeme tou správnou cestou...

Pokud je mezi lidmi láska - neměla by být smutná doba...

sagasir
10.12.2016 5 z 5

Láska ve smutné době

Na zadním přebalu knihy je věta: Příběhy doby, v níž láska sice občas nabývá bizarně neuvěřitelných podob, ale stále existuje. Tak přesně o tom tahle kniha je.

Hanif Kureishi autor bestselleru Budha z předměstí sepsal tuto pozoruhodnou povídkovou knihu a opět s ní u čtenářů zabodoval. O knize se tvrdí, že je směsicí šokování, strachu ale i pohody a komična. Nemohu než souhlasit. To vše je pak zabalené do skvělých příběhů s postavami, které vás chytnou a nepustí. Ze všech povídek na vás dýchá melancholie nad životem, láskou a pomíjivostí. Společně s autorem hledáte lásku i tam kde by ji čekal málokdo. Dalším tématem knihy je rebelský způsob života, takové to volnomyšlenkářství. Rozsahově kniha žádný problém nebude, jelikož má jen 209 stran. Je to takové příjemné svěží čtení u kterého možná na konci budete smutní, že už končí. Kniha jako taková mně osobně přijde jako jakási kronika soudobé společnosti, která se neschovává za jakési pozlátko, ale ukazuje se tvrdě, reálně a v celé své kráse. Právě ona pak děsí, šokuje, nahání strach, ale je i k smíchu. Knihu pak zaručeně nedoporučuju zarytým puritánům, jelikož se v ní hodně otevřeně hovoří o sexu a pro sprostá slova autor taky nechodí daleko.

Hanif Kureishi je dle mého skvělý vypravěč a tato kniha to jen potvrzuje. Hlavně co se mě osobně na ni kromě tématu, postav atd. líbí je právě její současnost. Jakoby ji někdo sepsal teprve včera. Co říct na závěr? Například si přečtěte povídku Příběh o Lejně. Je stejně tak absurdní, jako je dobrá. Opravdu vám ji doporučuji.


nillin1
18.12.2013 3 z 5

Prijemne, zajimave cteni, na tema postarsi zena s mladym muzem (ktere muzu i ve filmovem zpracovani).

panjan
19.02.2012 5 z 5

Kureishi je ve svých povídkách věrný názvu své knihy. Ze všech povídek je cítit melancholie nad životem, láskou a její pomíjivostí. Autor vás nutí hledat lásku všude a ve všech jejích podobách a rozhodně tam, kde byste ji nečekali - za nenávistí, pokrytectvím, všedností. Dalším tématem spojujícím povídky je rebelský způsob života bez jistot - život v okamžiku versus klasický způsob života a balancování na téhle hraně je vzrušující, stejně jako celá kniha.

Autorovy další knížky

Hanif Kureishi
britská, 1954
1996  84%Buddha z předměstí
2000  76%Intimita
2008  69%Gabrielův dar
2009  74%Láska ve smutné době
2018  54%Vůbec nic

Kniha Láska ve smutné době je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst24x