Láska v Provence

Láska v Provence https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343346/bmid_laska-v-provence-1Vq-343346.jpg 4 22 7

Starobylá městečka, vinice, vůně bylin, slunce a vítr. Působivý román o lásce a pečlivě střežených tajemstvích vás vtáhne do spleti osudů obyvatel dvou vesniček v malebné Provence. V ovzduší zdánlivého venkovského klidu se během sedmi dekád odehrává mozaika příběhů, v nichž figuruje láska ve všech podobách, láska dospívajícího mladíka a vdané starší ženy, láska v předem domluveném sňatku arabské dívky, manželské odchody a návraty, láska ke krajině, která vás i z velké dálky přiměje vrátit se zpět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Amour Provence , 2016


více info...

Přidat komentář

vlkcz
22.01.2023 3 z 5

Já nevím. Něco do sebe kniha má. Jenže při čtení se mi opakovaně vybavovaly Želary, které jsou stavěny podobně. Jenže oproti nim jsou životní příběhy obyvatel jedné provensálské vesnice takové nemastné, neslané, většinou hodně dopředu předvídatelné. Občas probleskne skvělý moment, ale většinou jsem zůstával jenom jako nezaujatý pozorovatel a osudy hrdinů a hrdinek příběhů, snad s výjimkou Eufémie, mi byly dost jedno.

monushka
07.05.2020 3 z 5

Milý příběh, ve kterém máme možnost sledovat životy obyvatel dvou vesniček během několika let.


bookcase
21.04.2018 5 z 5

Krásné popisy Provence, atmosféra neskutečně živá, líbilo se mi propojení příběhů hrdiny, kteří se objevují v dalších povídkách, třeba už jako vedlejší postavy, starší a ošlehané životem. Za srdce mě chytil příběh Rašídy.

soukroma
20.04.2018 5 z 5

Mne kniha příjemně překvapila - nejen prostředím na dohled od Mont Ventoux, vinic a starobylých vesniček, ale i svébytnými lidmi. Americká autorka (v oblasti žije přes deset let) zvolila nezvyklý formát, kdy každá kapitola je do jisté míry samostatná, s různými hlavními hrdiny, ale přesto navazuje vždy o nějaký ten rok později na předchozí a doplňuje chybějící dílky do celkové skládačky osudů hrstky místních rodin v rámci zhruba trvání jedné generace. Takto nám překládá různorodé životy, od školních let, přes mladické nerozvážnosti a lásky, po manželství až stáří (i nevyhnutelné smrti) až k další generaci. Dozvíme se i místní příběh z války, odhalí se některá zásadní tajemství minulosti.
Život v tamních končinách jevící se turistům jako idylický je popsán takový, jaký opravdu je, bez příkras, patosu, odpovídající i vývoji světa za humny. Ostatně i lidé jsou tam stejní, spíš tvrdší než jinde, klepy se šíří rychle, stejně jako rychle vyklíčí nenávist či zášť a přetrvá generace, postavení žen se jen pozvolna mění, stejně jako složení obyvatel (postupně se tam usazují Arabové).
Přes některá traumata a mírně pesimistické konce některých osudů to bylo příjemné počtení, až na ten děsivý mistrál.
(Bonus: objasnil se mi mimochodem původ ruského slova pro prázdniny...- viz citáty).
Pozn.: nevím, proč se stále v komentářích opakuje, že se jedná o povídky, když to není pravda. Rovněž to není žádné idylické čtení - ani jeden příběh není prostý traumat, menších, spíš však větších, a navrch ten nesnesitelný mistrál - žádná idyla.

hanka0308
06.10.2017 5 z 5

Krásná kniha složená z několika povídek o osudech lidí, žíjících v jednom provencálském městečku, které se postupně jemně prolínají. První příběh sice vypadal na červenou knihovnu, ale nakonec mě čekalo překvapení v podobě čtivé a zajímavé knihy.

intelektuálka
26.09.2017 4 z 5

Tato povídková kniha nám ukáže životy obyvatel jedné malé vesničky v Provence. Vidíme před sebou dlouhé řady vinic, lány levandule, cítíme vůni středomořského koření a večer můžem se sklenicí vína poslouchat ticho...
Idylické čtení, doporučím.

lesaka
21.08.2017

Krásná kniha popisující osudy obyvatel vinařských vesniček v Provence od okupace nacisty po současnost. Působila na mě opravdově, mám ráda knihy situované do Provence, ale některé mi přijdou až kýčovité, tato není. Dílčí příběhy v každé kapitole se při čtení knihy navzájem propojují a s postavami se potkáváme znovu. Příjemné čtení.

Štítky knihy

Francie

Autorovy knížky

2017  70%Láska v Provence

Kniha Láska v Provence je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst32x
Chci si koupit6x