Láska po španělsku
Láska po španělsku série
1. díl >
Catalina Martínová zoufale potřebuje rande na svatbu své sestry. Zvlášť když se její malá lež o jejím americkém příteli vymkla kontrole. Nyní tam budou všichni, koho zná – včetně jejího bývalého a jeho snoubenky – a budou se s ním chtít setkat. Má jen čtyři týdny na to, aby našla někoho, kdo by byl ochotný přeletět Atlantik a pomoc jí v jejím podvodu. Z New Yorku do Španělska se neletí chvíli a její bouřlivou rodinu nebude snadné oklamat. Vstupuje Aaron Blackford – její vysoký, pohledný a blahosklonný kolega – který překvapivě nabídne, že zakročí. Raději by odmítla; nikdy nebylo trapnějšího, krev vroucího a nesnesitelnějšího muže. Ale Catalina je zoufalá, a jak se svatba blíží, Aaron vypadá jako její nejlepší volba. A začíná si uvědomovat, že ve skutečném světě nemusí být tak hrozný jako v kanceláři.... celý text
Originální název: The Spanish Love Deception, 2021
Komentáře knihy Láska po španělsku
Kniha bylo trochu rozvleklá, dlouhé kapitoly mi dávaly zabrat. Tešila jsem se na část až budou na svatbě. Poté jsem se pořádně začetla. Senzací tik toku bych to nenazvala ale jako celek stojí za přečtení.
Začátek vypadal velmi slibně, svěží humor, sympatické postavy a navíc rýsující se zajímavá zápletka. Postupně se bohužel začalo nabalovat i plno věcí, které mě nakonec donutily trochu snížit hodnocení. Hodně věcí se opakovalo, bylo tam milion popisů zbytečností a to mi trochu zkazilo celkový dojem. Kdyby byla kniha o 100 stran kratší a vynechal se ten balast okolo, tak bych byla nadšená.
Ve výsledku mě čtení určitě neurazilo, ale mohlo to být svižnější. Navíc mě trochu zamrzelo, že se po prvních sto stránkách úplně vytratil humor a už to bylo jen o tom jiskřeníčku, jiskření. Kdyby se dodal ještě nějaký ten vtipný okamžik, tak by to určitě pozvedlo také úroveň.
Šlo o mé první setkání s autorkou a nebylo úplně špatné, ale čekala jsem asi trošičku víc. V budoucnosti se ale určitě nebráním čtení dalších knih z pera paní Armas, třeba mě nadchnou trochu více. I tohle bylo ale ve výsledku pohodové, oddechové čtení, jen nebyl problém knihu odkládat.
Bohužel mi Lina přišla až moc otravná a tvrdohlavá a zaseknutá na zbytečných věcech, které pořád a pořád a pořád omílala dokola. A kdyby si to odpustila a přestala pořád zmiňovat, jak moc modré jsou Aaronovi modré oči, mohla být kniha o polovinu kratší a bylo by to lepší. Příběh se mi líbil, ale vlastně jsem se dost těšila na část se svatbou, která proběhla asi tak na třech stránkách, a ani tam jsme nemohli zapomenout na ty modré oči, tak zas nic.
Ale víte co, tohle by nebylo špatné nebýt nekonečně dlouhého ufňukané hekání hlavní hrdinky na začátku. A její snahy o obhajování, proč hlavního hridnu tak nesnáší, i když vy jí to nevěříte ani minutu.
Takže když bych odstřihla první polovinu knihy, hodnotila bych jako docela čtivý lehký nadprůměr, protože pak to bylo svižné, zábavné a vtipné. Konec - čekala jsem nějaké trapné drama, naštěstí to zas až tak trapné nebylo. Takže oddechovka, nicméně přeskočte to fňukání než sednou do letadla a budete nadmíru spokojeni.
Slabší rozbeh, ani sa mi veľmi nechcelo čítať, potom zmena tempa, nabralo to iný, lepší rozmer a už som knihu z ruky nepúšťala. A keď som náhodou musela, tak som o nej stále rozmýšľala. Odkladala som úplne všetko, len aby som mohla čítať. (no dobre, viac ako inokedy)
Ale nedávam plný počet bodov. Presladený koniec som, samozrejme, očakávala, ale tie výrazi počas hot scén, no z niektorých mi naozaj bolo trápne aj za postavy, ktoré to vyslovili. Vlastne to boli len jeho reči. Čo mi tiež celkom prekážalo. Nehodilo sa mi to k celému Aaronovmu vyžarovaniu a charakteru.
Takže o jednu hviezdu menej.
První kniha od autorky, co jsem četla. Ze začátku to bylo o ničem a hrozně dlouhé kapitoly, ale věřila jsem, že až odjedou na svatbu, tak se to rozjede. A stalo se. Lina je "slepá a hluchá", Aaron je úžasný chlap. Celkově se mi to líbilo dost na 4* . Těším na další díl.
Tohle bylo napsáno podle klasického receptu pro tento typ knih. Mělo to všechny potřebné ingredience, ale... prostě to nefungovalo. Nuda k uzoufání, nevyvolávalo to ve mně vůbec žádné emoce. Do třetiny knihy jsem doufala, že se to snad změní a nabere to nějaké grády, i když bylo od začátku jasné, jaký příběh nám autorka představí. Ale bohužel ne. Nestává se mi často, že bych knihu odložila nedočtenou - tady jsem to vzdala :-(
Španělská autorka Elena Armas začínala jako na svém bookstagramu @thebibliotheque, ale po letech se odhodlala a začala psát vlastní příběhy. Její prvotina Láska po španělsku se následně stala hitem bookstagramu i booktoku. Já si tuto knížku tématicky vzala s sebou na cestování po Mallorce, i když jsem tam jako obvykle neměla čas číst.
Hlavní hrdinka Catalina, Španělka žijící v Americe, musí nutně sehnat doprovod na sestřinu svatbu, jelikož rodině tvrdí, že má v USA přítele. Nabídne se jí pohledný kolega Aaron Blackford, který jí však v práci neskutečně leze na nervy. Lina nejprve váhá, ale jak se svatba blíží, nakonec musí souhlasit. Dokáže však Aaron rodinu oklamat a sehrát roli Linina partnera? A jak moc těžké to pro oba vlastně bude?
Knížka měla poměrně pomalý nástup a Linino váhání mi ze začátku trochu šlo na nervy (možná i proto, že výsledek byl jasný už z anotace), ale před odletem do Španělska už nabrala spád. Bavila mě chemie mezi Linou a Aaronem, jejich škádlení a hádky. Spoustu čtenářek se zhlédlo v Aaronovi, ale mně přišel až nereálně dokonalý. Ocenila jsem i zahrnutí některých vážnějších témat (rakovina, dysfunkční rodina, sexismus v práci), byť byly zmíněny spíše povrchněji. Pokud si při čtení rádi odškrtáváte tzv. knižní tropes, tady jich najdete hned několik - enemies to lovers, předstíraný vztah, slow burn romanci či jednu postel. A najdete zde i pár správně peprných scén, u nichž bych však vytkla překlad - řekněte mi, kdo při sexu mluví tak spisovně, aby vám řekl "Udělej se na mém ptáku"?
Zakončila bych to tak, že se kniha velmi dobře četla, ale dle hypu na sociálních sítích bych čekala větší hit. Také mi moc nesedl přehnaně přeslazený epilog, ale aspoň to neskončilo obvyklým klišé - těhotenstvím hlavní postavy! A pokud jste si oblíbili i Lininu kamarádku Rosie, tak vás potěší, že nyní vychází Americký milostný experiment, volné pokračování právě o ní.
Doporučuji všem, kteří si rádi oddechnou a třeba se i trochu zasní u nenáročné romantické komedie!
Hodnocení: 3,5*
Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)
No takhle....tohle bylo fakt slabší. V létě, k vodě, pro uvolnění, dobrý, jednou a stačilo.
Lehce nadprůměrná kniha svého žánru. Chemie mezi hlavními postavami funguje, čekala jsem nějaký větší zádrhel ve Španělsku, nepřišel, nevadí. Jako letní jednohubka dobré, víc čtení určitě netřeba.
Po dvou letech co mi knížka ležela v knihovně a po těch pozitivních recenzích jsem se do knížky musela konečně pustit a nejsem vůbec zklamaná.
Děj knížky je skvělí. Líbilo se mi jak byl příběh rozložený a jak se hlavní hrdinové popichovali a postupně mezi nimi vznikala ta skvělá chemie. Ale možná bych ho lehce zkrátila, protože byl malinko zdlouhavý. Ale musím velmi pochválit posledních 100 stránek, které byly naprosto boží (včetně spicy scén) a i epilog se za mě velmi povedl.
Postavy jsou strašně super. Catalina je strašně skvělá hrdinka, která to ne vždy měla jednoduché, ale má skvělou rodinu a kamarádku. Aaron je super hlavní hrdina, který taky neměl úplně lehký život a kterého jsem si hned oblíbila.
Co se týče stylu autorčina psaní, tak jsem s ním na začátku docela bojovala, protože knížka se mi nečetla tak dobře, jako podobné knížky, ale postupem času jsem si zvykla. A ke konci mi stránky mizely pod rukama, jak se mi knížka začala dobře číst.
Za mě můžu určitě doporučit. Myslím si, že je to ideální knížka na léto, ale samozřejmě ji můžete číst kdykoliv.
Od knihy jsem neměla moc velké očekávání, ale nakonec jsem se od ní nemohla odtrhnout. Skvěle napsané slow burn a když se to potom rozjelo... no, pak to bylo opravdu žhavé :D
Typická předvídatelná romance, ale za mě fajn postavy a tempo tak akorát. Moc doporučuji pro fanoušky tohoto žánru.
"Pořád se se mnou musíš hádat."
"Vzpírat se mi."
"Jako kdybys chtěla, abych se tě doprošoval. To by se ti líbilo? Kdybych se doprošoval?"
"O tohle ti jde? Dostat mě na kolena?"
Obávám se, že tyhle věty srazily na kolena hlavně mě. Dá se říct, že v tu chvíli jsem příběhu kompletně propadla…a to jsem chtěla knihu odložit, protože se v ní nedělo nic a Aaron mě svou povahou rozčiloval; a bylo to tak slow, že víc už pomalu to snad být nemohlo, a… a… strašně jsem se mýlila…
„Až tě konečně políbím, nebudeš mít nejmenších pochyb o tom, že to je skutečné."
Tahle kniha se mi líbila už od prvních řádků. Ta chemie,to požduchovani a pak i vášeň. Aaron si zamiluje...
Knížka mě chytla od prvních řádků, mělo to super vibe a já si oblíbila obě postavy a moc jim fandila. Byla to super oddechovka.
Příběh pěkný, i když předvídatelný, ale na mě moc zdlouhavý a Aaron až moc dokonalý. Na začátku mě Lina strašně štvala, jak pořád dělala, že ho neposlouchá a ignorovala ho a jinak moc myšlenkových pochodů.
Láska po španělsku mě bavila, ale pořád něco chybělo. Příběh měl spoustu romantiky a chemie mezi postavami, ale chvílemi to bylo trochu předvídatelné. Líbilo se mi, jak autorka vytvořila vášnivou atmosféru a dynamiku mezi hlavními postavami, ale občas jsem měla pocit, že děj stagnuje. Celkově fajn, ale ne úplně dokonalé. 3 hvězdy.
Za me slatanina, kdy jsem se nekolikrat pristihla v duchu nadavat "uz zas..." - toto neni muj salek caje.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
láska partnerské vztahy Španělsko sňatky, svatby předstíraný vztah romcom falešné randěníElena Armas také napsal(a)
| 2023 | Láska po španělsku |
| 2023 | Americký experiment |
| 2024 | Dlhá hra |
| 2024 | The Fiance Dilemma |

84 %
77 %
Láska po španělsku
Tahle knížka byla prostě skvělá! Perfektní kombinace romantiky, humoru a toho nejlepšího trope enemies to lovers + fake dating? Ano, prosím! Catalina a Aaron se neustále škádlili, jejich jiskření bylo cítit z každé stránky a přitom to nebylo jen povrchní – jejich vztah měl hloubku a vyvíjel se úplně přirozeně.
Děj se částečně odehrával ve Španělsku, takže jsem si užívala nejen skvělou chemii mezi postavami, ale i tu příjemnou letní atmosféru. A ano, bylo to trochu spicy (což mi rozhodně nevadilo ) a zároveň tak neskutečně cute, že jsem se u toho pořád culila.
Jasně, občas byly některé pasáže trošku delší, ale upřímně? Bylo mi to úplně jedno, protože jsem si každou stránku užívala! Jestli máte rádi romantické komedie s jiskřivými dialogy a sarkastickými hláškami, Láska po španělsku vás bude bavit stejně jako mě!