Vánoce po francouzsku

Vánoce po francouzsku https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297494/bmid_vanoce-po-francouzsku-sFE-297494.jpg 4 201 62

Láska po francouzsku série

< 3. díl

Román Vánoce po francouzsku Fiony Valpy zahřeje u srdce nejenom v zimě hlavně zjištěním, že k lásce se někdy dá i projíst. A ještě se u toho pobavit! Evie opustil manžel, a tak využije nabídku přátel k pobytu v jejich domku na francouzském venkově. Vypraví se tam úplně sama, jen se sbírkou receptů po babičce, a je odhodlaná na celé Vánoce zapomenout a jen podle ní péct a vařit. Ochotného ochutnávače najde v sousedovi, šarmantním doktoru Didiérovi. Zaujme ho však nejen její skvělý koláč… Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The French for Christmas , 2014


více info...

Přidat komentář

MarNe
28.12.2022 4 z 5

Nejedná se o typický romantický vánoční příběh. Při čtení dost záleží, v jakém je čtenář rozpoložení, co zažil, nebo právě zažívá.
Lze vůbec utéct před Vánoci a s nimi spojenou ztrátou? Kolik času potřebujeme k uzdravení srdce, k odpuštění? A v čem tkví pravé kouzlo Vánoc?
Dějovou linku podtrhují krásy francouzského venkova. Nechybí vysvětlivky k názvům místních pokrmů a vín. Navíc zdatný kuchař pochytí i nějaký ten recept.

mekkejla
08.12.2022 1 z 5

(SPOILER) Tak tohle se hodně nepovedlo. Popadla jsem ji náhodně v knihovně. Obálka i anotace vyvolala dojem, že půjde o lehké romantické čtení s vánoční atmosférou... Absolutně ne! Hlavní hrdinka zpracovává potrat v 7. měsíci, na její cestě ji utěšuje paní, která takové potraty prožila dokonce 3 a její nový objev řeší to, že mu před lety na Vánoce zemřela snoubenka. Takže totální depka, která chvílemi vystřelí do stupidní romantiky, aby opět spadla zpět, nejlépe do problémů třetího světa. Ne, tohle prostě nefunguje. Opravdu bych ocenila, kdyby ztráta dítěte byla v anotaci zmíněna. Je to určitě důležité téma, ale sama bych si ho ve svém momentálním stavu (těhotenství), rozhodně nebybrala.


adrianna0305
07.05.2022 odpad!

Ono to asi není úplný odpad, ale od knihy s vánočním nádechem bych čekala trošku míň deprese a mrtvých (no, i to prase zabili, a já doufala, že aspoň čuník přežije ty jatka). Jo a ty recepty a vaření, taky hodně nudily :( tohle není kniha na povzbuzení sváteční atmosféry.

wielka
16.12.2021 4 z 5

S prvou polovicou knihy som mala trochu problem. Nekonecne ja-rozpravanie, nekonecne opisy okolia, myslienok hlavnej postavy, absencia dialogov... V druhej polovici konecne prisli aj dialogy. Je to o bolesti a uzdravovani sa. Zaver mi prisiel taky nejaky urychleny a skoda, ze nebol viac rozpisany. Nebola to zla kniha, ale pre mna malo dynamicka.

Szilvia1
12.12.2021 3 z 5

Pokračování bylo o malinko lepší,ale téma téhle knížky bylo dost smutný.Ještě si přečtu i třetí část,ale autorka má i lepší knížky.

m_martina
17.10.2021 3 z 5

Toto pokračování bylo bohužel trochu slabší než předchozí kniha. Dávám tedy o jednu hvězdu méně, nicméně zkusím ještě i další díl.

JáŠárka
25.06.2021 2 z 5

Knihu jsem si vybrala podle názvu a očekávala oddechovku na letní teplé večery. Bohužel se mi dostalo depresivní čtení o vypořádávání se s minulostí a tíživými okamžiky, které hrdiny provází i v budoucnu. I "happyend" mi přišel lehce depresivní.... Jako kniha k zamyšlení je to zajímavé čtení, raději ale v hezké letní dny než v depresivní podzim či zimu.

ivana02
18.12.2020 3 z 5

Vánoční atmosféru zde nehledejte, kdo se chce před Vánoci uklidnit, knihu nedoporučuji. Smutné až depresivní čtení. Ano, je to o nových začátcích, ale jako předvánoční kniha určitě ne.

Linda007
02.12.2020 4 z 5

Lehce nadprůměrná kniha. Vánoční atmosféru z ní nenačerpáte, ale ukáže Vám o čem Vánoce jsou. Líbí se mi, že kniha zpracovává téma o ztrátě dítěte. Jako plus vidím rady kam se obrátit v případě potíží.

Fzuzik
21.02.2020 2 z 5

Jedná vše už o druhou knihu od autorky, kterou jsem měla možnost číst. Přes vcelku slibný úryvek na obálce, za mě propadák.
Styl psaní působí až nepřirozeně. Netuším, zda je to způsobeno překladem originálu, nebo pověstnou škrobeností britské národnosti.
Slova jsou kostnatá, bez nějakých emocí, suchá. Pro mě se jedná o uhlazený styl psaní, který se snaží působit vznešeně.
Ledabyle vložená francouzská slova působí spíše rušivě.
A popravdě, nedokážu si představit takové nadšení Francouzů z toho, že jejich malebné vesnice skupují a obsazují pro letní "sídla" cizinci. :D

Kikuse13
23.01.2020 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Líbily se mi všechny tři díly a doufám, že Fiona zase něco napíše a bude to přeloženo do češtiny.

Damonka12
02.01.2020 2 z 5

2,5 tato kniha mě moc nezaujala. Nedoporučuji.

kudrdlinka
25.12.2019 3 z 5

Knížku jsem si vybrala na předvánoční relax. Nebyla špatná, četla se hezky a na chvíli mě přenesla na francouzský zasněžený venkov. Ale přesto že je to kniha o těžkých ztrátách, tak se mne to až tak moc nedotklo. Mám pocit, že ji brzy zapomenu.

intelektuálka
23.12.2019 3 z 5

Lehké a pozitivní předvánoční čtení...

Líbila se mi ta lidská pospolitost a jako bonus ty francouzské speciality ...

Ale dám přednost vánocům našim - se všemi příjemnými záležitostmi...

A chci popřát všem lidem dobré vůle, aby i jejich vánoce byly nej nej nej ...
A poděkovat za celoroční přízeň - těšila mne.

Tak ještě jednou : veselé vánoční hody, zpívejme všichni koledy ...

Alzbetta
03.11.2019 3 z 5

Potřebovala jsem si teď přečíst něco takhle sladkého,takže se mi to zrovna hodilo do krámu :) a libilo se mi to. Ale musim mít na tento styl zrovna náladu.
Přála bych si prožít takhle romantické vánoce. Škoda,že to je jen v knížkách a v televizi!! :)))

Hakl54
15.04.2019 4 z 5

Trochu slaďáček, ale krásný popis francouzského venkova a jejich oblíbených jídel.

Mire
09.04.2019 5 z 5

Krásná knížka :)

LusSyNDA
27.03.2019 4 z 5

Krásné, hrozně mě potěšilo, když se v knize objevily postavy z prvního dílu série "Láska po francouzsku"! Jen mě mrzí tak rychlý konec. Začátek knihy se vlekl, jen samé popisy krajiny, ale když se na scéně objevil Didier, moje srdce poskočilo radostí. Přála jsem si více (opravdu více) zamilovaných scén (toto není spoiler, nic jiného kromě lásky jsem od knihy nečekala, i proto jsem ji zvolila ke čtení). Určitě se mi tento díl líbil víc než ten první, hlavně díky sympatictejsi hlavní postavě :-)

denisa8946
31.01.2019 5 z 5

U této knížky opravdu záleží na rozpoložení, v jakém ji čtete.
Na jednu stranu to je krásná oddechová knížka. Lehce se dalo odhadnout, jak se bude romantický příběh vyvíjet a jak skončí, ale to rozhodně knížce neubírá na kráse. Byla čtivá a ideální na relaxování po dlouhém dni.
Na druhou stranu, když se člověk odpojí od romantické linie, byla to za mě kniha, která vás donutí zamyslet se, zvlášť když se sami nacházíte na rozcestí a nevíte jak dál, co je správné. Knížka je o cestě k vlastnímu smíření se a vyrovnání se s těžkou životní událostí. Moc se mi líbily retrospektivní a úvahové pasáže, také barvité popisy okolí a jídel. Tato kombinace spolu s čtenářovou představivostí působila tím správným uklidňující dojmem. Člověk si prochází tou cestou uvědomění s hlavní hrdinkou.
Knížku s radostí doporučuji, zvlášť pokud potřebujete nějaký balzám na poraněnou duši.
(Nejspíš někdy podniknu cestu na francouzský venkov- knížka mě nalákala.) :)

sgjoli
09.12.2018 2 z 5

Čím dál tím víc mám dojem, že já asi skutečně nejsem cílová skupina pro tento typ literatury. Nápad mi přišel celkem fajn, ale nesedlo mi zpracování a nakonec ani obsahově to nebylo kdovíjaká hitparáda. Dějově mi to přišlo hodně povrchní, skoro nic se tam neřešilo kromě niterního života hlavní hrdinky. Na můj vkus plytké, místy skoro až nudné. A bohužel vánoční atmosféra a spousta jídla v textu to moc nezachránila. Celkově to beru jako průměrnou oddechovku, která nenadchne a neurazí. Pokud nečekáte nic závratně intelektuálního a chcete si u něčeho odpočinout, tohle vám možná sedne, pokud vás tento typ literatury baví. Já asi nejsem ten správný čtenář.