Láska bez odporu

Láska bez odporu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20803/laska-bez-odporu-20803.jpg 4 14 2

Vypravěč příběhu je vyučujícím němčiny na gymnáziu v menším severofrancouzském městě. Během německé okupace je donucen spolupracovat coby jazykový expert s místním gestapem, k okupantům však pociťuje stejnou nechuť jako většina ostatních Francouzů. Při jedné z návštěv budovy gestapa se mu odtamtud náhodou a bezmyšlenkovitě podaří odvést mladého žida (Herman), který na chodbě čeká v zástupu ostatních předvolaných k evidenci a následné deportaci. Ukryje ho v tajné skrýši ve sklepě domu, který obývá se svou matkou a sestrou, milenkou německého důstojníka. Po zbytek války se o Hermana stará, aniž se o tom někdo dozví. Kromě toho, že mu obstarává veškeré životní potřeby, se stane také zosobněním jeho duševního obzoru. Vedou spolu hovory o literatuře: také Herman je náruživým čtenářem německé literatury, kterou ovšem vstřebává v překladech do jidiš. Bezpohlavní konstrukce vypravěče nutně vyvolává vědomí, že v románu vlastně může jít o homosexuální vztah. Na rozdíl od většiny literatury, která zpracovává téma lásky mezi dvěma muži, zde však homosexuální nota není postavena do popředí. Román je prodchnutý intimní atmosférou příjemně okořeněnou mírně exotickou estetikou jazyka jidiš (v textu je řada citátů v němčině i jidiš). Postavy svým příběhem a osudem ukazují absolutní roli, kterou může hrát literatura v životě člověka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Host
Originální název:

Un amour sans résistance , 2003


více info...

anet8843
anet8843
23.01.2020 4 z 5

Příjemné překvapení, tahle kniha mi dlouho unikala. Přitom je to skvělý příběh civilního prožití války. Už jsem unavená z "hrdinských eposů" a příběhů o nezlomnosti z 2WW. Tohle je vhled do války člověka jako byla většina - těch, co se prostě snažili přežít, nevybočovat z řady a snažit se zvládnout pokoření. Hlavní hrdina má jen jednu věc, pro kterou žít a přežít, a tou je literatura. Vrchol jeho odporu je tajná knihovna německých zakázaných autorů ve sklepě (krásný, ironický prvek). Do okamžiku, kdy z čisté vášně se z něj stane hrdina, protože začne ve své sklepní knihovně ukrývat žida. Hlavní hrdina všechno dělá za určitým účelem, očekávaje něco - naučí se jidiš, získává knihu pro Hermana... Známe příběh jen z jeho pohledu, o pohnutkách Hermana toho víme jen málo. Hrozně se mi líbil ten motiv nucenosti - Herman je vlastně jeho vězeň (ale fakticky to byl Hein, kdo byl vězněm Hermana), závisí na něm jeho celá existence - miluje ho / se s ním jen z vděku? Byl by s ním i po válce? Úžasná kniha, která není o velkém hrdinství, ale o lidech ve válce.

gleti
gleti
06.02.2018 5 z 5

Útlá knížka o hrdinovi osamělém uprostřed rodiny, na pozadí zdivočelých dějin, kdy i v zdánlivém klidu špatně pochopené slovo může znamenat smrt. A právě, když bezútěšnost života vrcholí, potkává osudového přítele.


Autorovy knížky

Gilles Rozier
francouzská, 1963
2007  86%Láska bez odporu

Kniha Láska bez odporu je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce1x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x