Láska Anny Frankové

Láska Anny Frankové https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96214/laska-anny-frankove-96214.jpg 4 62 18

Po četných knižních vydáních i filmovém zpracování se asi nenajde nikdo, kdo by neznal příběh Anny Frankové - židovské dívky, která se během okupace Holandska schovávala s rodiči v úkrytu v zadním traktu amsterodamského domu. Na miniaturním prostranství se tísnily dvě židovské rodiny, které měly před válkou jen málo společného, a v trýznivých podmínkách se jim podařilo přežít více než dva roky, než byl jejich úkryt vyzrazen a jeho obyvatelé skončili v koncentračním táboře. Čtrnáctiletá Anne prožila v zadním traktu i své první milostné vzplanutí a čtenáři jejího Deníku mohli vnímat plachého a nemotorného Petra van Pelse dlouho jen dívčinýma očima. Sharon Dogarová se na základě dobových dokumentů pokusila zpracovat celý příběh z opačného hlediska - očima Anniny lásky. Jak Peter vnímal život v úkrytu, každodenní útrapy i rostoucí zájem mladinké Anny? Čím začalo to dojemně nevinné tápání na poli vzájemné nevraživosti, která se postupně měnila v oboustrannou přitažlivost? Petrovo vyprávění zachycuje první neobratné doteky a polibky, odehrávající se pod napjatým dozorem dospělých obyvatel úkrytu, marné pokusy o pubertální vzdor i překotné dospívání obou zamilovaných, jejichž sbližování přerval vpád nacistické policie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Annexed , 2010


více info...

Přidat komentář

Palorizek85
27.08.2022 4 z 5

Silně emotivní smyšlený příběh. Je to na základě skutečné události a lidí, ale děj je místy domyšlený...ne, že by to ubralo na kráse.

Noisette73
15.10.2020 4 z 5

Krásná mladá láska a tak šílený konec.


Knihomolka506
21.07.2020 5 z 5

"Z doby kamenné "
Krásný příběh a zároveň vzpomínka v jednom na první lásky jedne dnes už celosvětově známé dívky, která nikdy neměla šanci stát se dospělou...

Marekh
17.04.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila. Dalo by se říci, že tato kniha je volným pokračováním knihy Deník Anny Frankové, kterou jsem četl a viděl jsem i film.

Tato kniha je vyprávěna z pohledu Petra van Pelse. Má 2 části: V zadním traktu a Tábory. Jak jsem se dočetl, autorka váhala s vydáním knihy, odkládala ji do šuplíku, ale nakonec se rozhodla, že knihu vydá. Možná důvodem, proč váhala s vydáním knihy, bylo, že si nebyla jistá, jak čtenáři knihu přijmou. Přece jen Deník Anny Frankové je jedinečná kniha. Myslím si, že tato kniha se jí povedla, přestože Lotte (Petrova) přítelkyně je vymyšlená postava. Autorka měla nastudovanou knihu Deník Anny Frankové, přesto jak sama uvedla v poznámce pod čarou, některé události zařadila do knihy dříve než se udály v původním Deníku Anny Frankové.

Kniha je psaná formou deníku, mezi jednotlivými zápisky jsou vkládány útržky z koncentračního tábora, kde popisuje svoje pocity Petr van Pelse.

Líbily se mi různé myšlenky o životě, které společně probírali Petr a Anna. I v těchto zlých časech si občas dělali legraci, smáli se, škádlili se, líbali se..

Myslím si, že tato kniha je fajn doplněk pro ty, kteří četli knihu Deník Anny Frankové. Při čtení knihy jsem si opětovně připomněl knihu Deník Anny Frankové. Na rozdíl od Deníku Anny Frankové se dočteme v této knize také o událostech v koncentračním táboře, ve kterém pobýval Petr. V závěru knihy se dozvíme, jak dopadli jednotliví členové jeho rodiny včetně Anniny rodiny.

Musím pochválit i ilustrace, které se vyskytují v knize.

Citáty, které mne oslovily:

Možná jsou otázky, na které se nedá odpovědět. Možná že někdy jsou místo odpovědí jen pocity a další otázky.

Láska, co je láska? Nemyslím, že se dá vyjádřit slovy. Láska je někoho chápat, starat se o něj, dělit se s ním o jeho radosti a smutky. A nakonec to znamená fyzickou lásku. O něco se rozdělíte, něčeho se vzdáte a na oplátku něco získáte, ať už jste manželé, nebo ne, ať už budete, nebo nebudete mít děťátko. Na ztrátě panenství nezáleží, pokud víte, že dokud budete žít, máte vedle sebe někoho, kdo mám rozumí a o koho se nemusíte s nikým dělit.

Jí chci, aby byl každý tím, kým se cítí být. Jen na tom záleží. Všichni jsme lidi, a můžeme být kýmkoli, Anno. Jen ne nacisty. To je všechno.

Renatecka
01.03.2018 2 z 5

Tak tahle knížka si mě nezískala ani trochu. 1. část nudná, vadilo mi, že je příběh domýšlený. Přijde mi, že autor si chtěl spíše přivydělat na fenoménu Anne Franková a její lásce k Peterovi, tak si k tomu jen vymyslel omáčku. Prostředek knížky jsem přeskočila a 2. část, která byla sice o něco zajímavější, jsem co nejrychleji proletěla.

Danago
10.12.2017 5 z 5

Po Deníku Anne Frankové jsem se hned vrhla na tuto knihu. Kniha je z části smyšlená a z části se opírá o informace z Deníku. V této knize se o životě v zadním traktu píše z pohledu Petra van Pelse. Podle mě tato knížka vše doplňuje z jiného úhlu pohledu. Byla to hrozná doba. Přesto lidé chtěli žít a prožívat i lásku. A největší tragédie mi připadne smrt těsně před osvobozením.

martinami
02.11.2017

Nikdy jsem nezkoušela číst knihu na toto téma.. Je první, ale natolik silnou, že mám těžký pocit na hrudi. Buďme rádi za to, v jaké době žijeme. Važme si, co máme. I když je část smyšlená, mě knížka naprosto dostala.

Carol96
17.09.2017 3 z 5

Příběh Anny Frankové a její deník zná asi každý. Toto je kniha, která na život v zadním traktu pohlíží z pohledu Petra van Pelse.
Když jsem knihu četla, vůbec mě ničím nezaujala a do čtení jsem se musela nutit. (Možná, kdybych nečetla Annin deník, kniha by mě zaujala více.)
V tomto případě knihu nedoporučuji!
Hodnocení: 53%

whiolet
20.04.2017 5 z 5

Vůbec mi nevadí, že kniha je z části smyšlená. Byl to silný příběh, který si zaslouží pozornost. Je velká škoda, že lidé zapomínají tak rychle. Tyhle hrůzy se děly ani ne před 70 lety!

monushka
18.01.2017 4 z 5

Ackoliv mam tuto knihu ve sve knihovne delsi dobu, dostala jsem se k ni diky ctenarske vyzve zde na Databazi. Velmi smutny pribeh prvni lasky, ktera nebyla Zidum behem druhe svetove valky povolena.

milamarus
22.08.2016 5 z 5

Fikce, nefikce - tuhle jsem nemohla nechat v knihovně bez povšimnutí. A nezklamala jsem se. Bylo to smutné, drsné, pravdivé, lidské… Petrův příběh je jedním z mnoha, přesto překvapující. Snad těmi několika černobílými kresbami, druhou částí „Tábory“, nebo naléhavými otázkami: ,,Jste tam ještě?“ ,,Posloucháte mě?“

Nemohla jsem se od textu odtrhnout. Vlastně jsem si jistá, že bych se nebránila ani dalším stovkám stran z pohledu moudrého pana Franka, tiché sestry Margot nebo obětavé paní Miep. Vážně! Chtěla bych je poznat, přiblížit se k nim, a poslouchat…

------

,,Odvrátíte se ode mě? Nebo to snesete – jako to musím snášet já?" (str. 147)

pamik111
21.11.2015 odpad!

Chtěla jsem téhle knížce dát šanci, ale bohužel se nepodařilo. Po pár stránkách jsem knihu odložila, protože se mi nechtělo číst smýšlený příběh a smýšlené pocity skutečných osob, které prožívaly skutečný holocaust.

martina.riz
14.09.2015 5 z 5

Dojemná kniha.

1v8na
24.11.2014 4 z 5

Příběh byl velmi pěkný. Sice mne chvílemi nudilo, jak každý v úkrytu propadal ponorkové nemoci, ale bylo to opravdu moc pěkné, plné lásky, ale i napětí a bolesti. škoda, že oba umřeli.

Lotte
21.03.2013 5 z 5

Opravdu dobrá kniha... Z části smyšlená, to ano. Čte se velmi dobře, já ji přečetla "jedním dechem". U konce jsem dokonce brečela. Je to jedna z knih ke které se hodlám znovu vrátit. Doporučuji!

Atisa
15.09.2012 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře. U první části jsem pořád čekala, kdy už konečně bude úkryt v zadním traktu prozrazen, protože, ačkoli jsem Deník Anny Frankové četla skoro před dvěma lety, ještě mi v paměti něco zůstalo a chtěla jsem se z této knížky dozvědět ještě něco nového. Druhá část byla hodně smutná, četba takových knih donutí člověka přemýšlet, jak je možné, že se před nějakými skoro sedmdesáti lety mohlo dít něco takového, vždyť to vůbec není tak dávná doba!

TessDragon
10.07.2012 4 z 5

Deník Anne Frankové byl úžasný a strhující. A teď je tu příběh Petra, Anniny první lásky. Sice příběh není úplně podle pravdy, ale Sharon ho napsala naprosto úchvatně, Petrovýma očima. Je úžasný, ale také smutný jako ten Annin. 1. láska kterou zažili, bohužel zemřela, ale navždy bude žít v deníku.

maryzka
23.05.2012 2 z 5

Kdysi dávno jsm četla, že deník, který psala Anna Franková je reediován jejím otcem. Prý se nedávno objevili deníky, který psala s souvislosti citovými zmatky a první zamilovanost. První zamilovanost pocítila s Petrem van Pelsem, ale tato kniha je z hlediska Petra, který prožívá dvě lásky- jednu snovou a další skutečnou s Annou.Oba prožívají citové zmatky a pubertu v ukrytu, kde jsou vystaveny značnému riziku