Láska a válka

Láska a válka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436434/bmid_laska-a-valka-SxG-436434.jpg 4 48 18

Červenec roku 1919. První světová válka skončila. Zpustošená oblast Flander poblíž Ypry už není domovem vojáků, ale hloučků turistů. Kontroverzní turismus nyní přivádí na bojiště plné autobusy lidí, kteří chtějí vidět na vlastní oči, kde jejich milovaní padli a zemřeli. Do hotelu de la Paix ve vesničce Poperinghe přijíždějí tři ženy, aby se dozvěděly něco víc o mužích, které milovaly a které ztratily. Ruby, teprve jednadvacetiletá plachá Angličanka, hledá manželův hrob. Alice je sice jen o málo starší, ale překypuje sebedůvěrou. Přijela až z Ameriky, přesvědčená, že její bratr stále žije a zůstává ve Francii. A Martha se synem Ottem nejsou tak úplně těmi, za koho se vydávají… Tyto tři ženy pocházejí z odlišného prostředí, ale spojuje je touha po smíření: vnitřnímu smíření kvůli tomu, co jim válka vzala, ale také kvůli tomu, co jim život možná stále slibuje do budoucna…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Love and War , 2018


více info...

Přidat komentář

Oli1104
05.01.2024 5 z 5

Knihu jsem koupila v nejake velke sleve, kdyz jsem hledala nejaky oddych od thrilleru. Obalka se mi libila, cekala jsem klasicky roman cervene knihovny. Mylila jsem se. Je to skvele napsana kniha o povalecnych letech prvni velke valky. Pribeh tri hledajicich zen. Jsem velice spokojena a rozhodne knihu doporucuji dale!

Esterka_book
14.07.2023 5 z 5

Skvělá knížka o válce, lásce, odpuštění a zjištění, že všichni máme něco společného.


Datr1
10.02.2023 4 z 5

Pěkně napsaný román, nápaditě propletené osudy hlavních postav, stojí za přečtení.

helenkan
29.12.2022 3 z 5

Bylo to zajímavé a dojemné čtení. O nenávist i odpuštění. Byla to hrozná doba a tolik zmařených životů. Nebyla rodina, která neztratila blízkou, milovanou osobu. A lidstvo stále nepoučitelné.

Dudlík08
11.10.2022 3 z 5

Je smutné kolik lidských životů ve válce vyhaslo. Bylo mi líto Marthy, ikdyž za nic vlastně nemohla, tak ji lidé odsoudili, protože je Němka. Četla jsem už poutavější knihy z období této války, ale příběh byl zajímavý.

Carol1122
22.09.2022 5 z 5

Nádherný a dojemný příběh tří žen, které za války ztratily své milované a nejbližší, a přijíždí každá z jiné země, aby se dozvěděly pravdu a jejich duše našla mír a klid. Ačkoliv je knížka poměrně úzká, charakter hlavních postav byl vykreslen bravurně. Musím pochválit i celkový styl psaní a směr, kam se děj ubíral. Celkově jsem byla mile překvapena a na konci i slzička ukápla:)

Annkag
29.06.2022 2 z 5

Příběhy tří žen, které hledali pravdu a smysl pokračovat dál.
Víc slov ani není potřeba protože vzít se do takehoto příběhu dá práci...my jsme tam nebyli.

Ronnie68
18.08.2021 5 z 5

Ze začátku pomalejší rozjezd .... ale potom, co je hlavní postavy postupně navzájem potkaly ... příběh mě neuvěřitelně dojal ... líbily se mi všechny 3 linie (příběhy) žen :)

Szilvia1
06.07.2021 5 z 5

Knížka je pěkně napsaná.Děj je o tom jak se naučít odpouštet.Mě se líbila Rubyin příběh,protože ona byla jediná,která navzdory předsudkum pomohla Marthě a jejímu synovi,i když věděla že jeji manžel zemřel kvuli němcum.Byla to pěkná kniha.

tittanie
11.06.2021

Kniha se moc hezky četla. Určitě člověka donutí se zamyslet nad první světovou válkou. Sama jsem se dívala do mapy, kde se nachází jednotlivá místa z knihy. Není to žádné veledílo, ale myslím si, že za přečtení to rozhodně stojí.

Mandlevest
10.05.2021 3 z 5

V průběhu četby této knihy jsem přečetla dvě detektivky :-( což asi o něčem svědčí. Námět knihy je přitom (na počet knih, které o období válečném či poválečném v poslední době vychází) docela originální, ale nevím jestli to bylo stylem psaní, mě se vůbec emočně nedotknul. Nástin děje moc hezky popsala moje knižní kamarádka Zuzka (zuzana2599) v komentáři níže, mě z postav tří hrdinek nejvíce zaujal příběh Ruby, který měl alespoň nějaký sympatický vývoj, ale jako celek knihu hodnotím průměrně.

knihovnička007
16.04.2021 5 z 5

Krásná kniha, která chytne a nepustí. V dnešní době si nedokážeme představit, čím si prošli vojáci. A také, čím si prošli jejich blízcí. Příběh o lásce matek, přítelkyň, manželek, sester... Válka je u konce, ale hlad, chudoba a nedůvěra zůstávají...
Více v mé recenzi nebo na FB Tučňákův knižní svět.

milena8281
20.03.2021 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Pohled na ničivou válku z pozice blízkých příbuzných obětí. I velmi jasně formulované pocity. Nenávist k nepříteli, soucit s pozůstalými i odvěká lidská potřeba přežít a jít dál. Přání všech, aby se to už znovu neopakovalo, ve mně vyvolávalo smutek, protože všichni dobře víme, co přišlo o 20 let později. Já jsem si rozšířila obzory a dozvěděla se i něco nového... Doporučuji

sadlo
02.12.2020

Nebylo to špatné čtení. Obávala jsem se, že to bude " červená knihovna", ale zmílila jsem se. Kdo se chce dozvědět něco bližšího o společenské situaci těsně po 1. světové válce, sáhněte po této knize. Rodiny hledají své pohřešované syny, manžely. Zajímavá kniha, doporučila bych ji i studentům, maturantům. Mohou si udělat představu o " Ztracené generaci".

zuzana2599
23.10.2020 4 z 5

Děj tohoto historického románu se odehrává po skončení první světové války, v roce 1919. Je příběhem tří žen, které přijíždějí do Flander, kde se rozmáhá kontroverzní turismus a davy lidí hledají své padlé blízké... Ruby přijíždí uctít památku manžela a vyhledat jeho hrob, bohatá Alice zas přijíždí z Ameriky a hledá svého nezvěstného bratra Sama a nakonec Martha a její syn, kteří skrývají svou identitu, neboť jsou z nenáviděného Berlína. I oni hledají hrob svého syna a bratra. I když tyto ženy nenaleznou to co hledají, nacházejí jiné hodnoty, odjíždějí smířené, s pokorou a s klidem v duši...
Román se příjemně čte, je nenáročný a pěkný, i když mé city nerozbouřil !

Gabetka
23.10.2020 3 z 5

Kniha v sobě skrývá silný příběh tří hledajících žen na pozadí zničených Flander a přínáší zajímavé poselství o odpouštění. Potenciál postav i příběhu je obrovský, za mě však knize něco podstatného chybělo. Především lehkost a svižnost čtení během začátku, kdy mi text přišel příliš suchopárný a plochý. Až ke konci přišlo pár dobře vypracovaných momentů, které mi dokázaly sevřít hruď a vehnat slzy do očí, ale už to v mém hodnocení nedokázalo zvrátit ten velmi pozvolný začátek.

Adelaidee
16.10.2020 5 z 5

Název je příšerný, obálka je ještě horší, člověku vyloženě naznačuje, že jde o knihu, se kterou nechce mít nic společného, protože asi bude pro "jednodušší lidi" ale když máte covid a nikam nemůžete a tuhle vám někdo přinese... Začtete se a pak musíte nepokrytě přiznat, že je to prostě zábavné! :-)))

Pípasek
28.09.2020 5 z 5

Strhující román zachycující osudy tří žen, podle skutečných událostí po skončení války . Kanaďanka hledající svého bratra, Angličanka manžela a Němka syna. Jejich pátrání je dramatické, hlavně pro Němku, co by nepřítele. Některé pasáže Vás opravdu semelou.