Láska a sýr v Paříži

Láska a sýr v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418055/bmid_laska-a-syr-v-parizi-3BJ-418055.jpg 4 124 45

Láska a sýr série

1. díl >

Ella se plná očekávání a vzrušení připravuje na večeři se svým přítelem, se kterým chodí přes osm let. Zdá se, že konečně nadchází chvíle, kdy ji požádá o ruku. Večeře však skončí překvapivým rozchodem. Se zlomeným srdcem, na prahu třicítky se Ella rozhodne opustit Melbourne, přestěhovat do Paříže a konečně začít žít jinak, dobrodružněji. Neumí jazyk, nikoho tam nezná a neví, čím se bude živit. Přesto si v Paříži rychle najde práci – myje nádobí v kavárně – a jako každý milovník sýrů si brzy objeví i místní obchod se sýry. Majitel Serge jí ochotně radí, které druhy sýrů má ochutnat. Netrvá dlouho a Ella se ocitá mezi dvěma muži z opačných konců pařížské kulinářské scény. Zatímco dokonale šarmantní Gaston, novinář píšící recenze o jídle, ji zve na večeře a na víno a je ztělesněním dívčích snů o Francouzech, s kamarádským Sergem z obchodu se sýry se neuváženě vsadí, že spolu v průběhu roku každý den ochutnají jiný druh francouzského sýra. Pokud Ella sázku vyhraje, Serge ji pozve do luxusní pařížské restaurace na večeři, pokud ji nedodrží, pozve ona jeho – na což by ale musela teprve našetřit. Ella si na Instagramu založí fotodeník svého „sýrožroutského dobrodružství“ a brzy má stovky fanoušků. A o to silnější motivaci sázku vyhrát.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Fromage à Trois , 2018


více info...

mia.com
mia.com
05.02.2024 4 z 5

V ramci zanru za me super. Moc me to bavilo, zasmala jsem se a hned bych se nacpala nejakym syrem.

Katy_vKnihách
Katy_vKnihách
04.01.2024 4 z 5

Pro začátek roku, to byl dobrý výběr! U téhle knihy jde o to, co od ní čekáte. Já od ní čekala popisy Paříže, kam jsem se chtěla na chvilku přenést. A to se mi naprosto splnilo, protože autorka v Paříži žije, takže ji umí dokonale popsat. Příběh mě bavil, nebyl vůbec přeslazený a ještě okořeněný gastronomickými pochoutkami. Tím mě vždycky příběh baví mnohem víc. Druhá půlka je sice slabší, takže za plný počet to není. Ale, já byla naprosto spokojena se svou milovanou Paříži, kam bych se znovu okamžitě rozjela. A možná si zakousla i nějaký ten sýr :)


vikaa
vikaa
12.11.2023 4 z 5

Pěkná romanťárna s přesahem do gurmánosvěta. Když jsem četla o tom, jak si hlavní hrdinka vychutnává francouzské sýry a popisuje, jejich chuť a texturu, měla jsem chuť sbalit bágl a odjet do Paříže. Gastona ani Serge bych k tomu nepotřebovala:-)

Kory98
Kory98
09.06.2023 3 z 5

Tentokrát jsem začala druhým dílem a teď teprve se mi podařilo vypůjčit si první. Musím přiznat, že druhý se mi líbil o malinko více. Na příběhu se mi asi nejvíc líbil nápad zapojit do něho sýry, jinak mě tak nějak úplně nenadchl.

Prela
Prela
16.11.2022 1 z 5

Zápletka není vyloženě špatná, potenciál rozhodně měla. Ale kniha byla po celou dobu taková o ničem. A vyřešení vztahu hlavní hrdinky? Na posledních pár stránkách a jen tak mimochodem? Pff.
Dočetla jsem jen silou vůle, protože knihy nerada odkládám. Ale dál bych ji nedoporučila.

Kopretina
Kopretina
12.11.2022 3 z 5

Nádech romantiky v městě sýrů. Ze začátku knihy jsem se strašně nudila, štvalo mě, jak se nejprve popsal výsledek a pak až děj k výsledku, někdy to úplně totéž nebylo.
Ke konci už to běželo rychleji a zajimavěji, hitparáda se nekonala.

Jirinamac
Jirinamac
27.10.2022 4 z 5

Je to takový styl Deník Bridget Jonesové, ale docela jsem se u knížky bavila a asi si v knihovně půjčím i pokračování jejich příběhu. Mám ráda sýry i Paříž a představa, že Ella našla v Paříži náplast na svojí bolístku se mi líbila a nakonec i dokázala poznat hodnotu opravdového přatelství.

Mrňous1
Mrňous1
12.09.2022 4 z 5

Já bych knihu hodnotila jako lepší průměr. Od začátku mi styl psaní seděl, ale říkala jsem si, jak může být někdo tak hloupý...Ale jak říká moje kamarádka, ženské musí být blbé, jinak bychom vymřeli...A něco na tom asi bude. Takže za mě příjemný příběh o tom, že štěstí často míváme před nosem a nevidíme ho, o Paříži, Francii a sýrech. Jako odpočinkové čtení kniha splní svůj účel.

Snoopi
Snoopi
02.07.2022 2 z 5

Lehký, svěží příběh s poněkud plytkým dějem a nekomplikovanými zápletkami. Taková "snadno stravitelná UHO", speciálně ochucená a přizpůsobená potřebám duše romantických žen. Kniha jako stvořená na odreagování či letní dovolenou: neurazí, ale také na dlouho neutkví v paměti. Postavy jsou typizované, ploché, s jednoznačně daným charakterem. Zvláštní je, že ačkoliv jsem román chtěla po několika stránkách odložit, cosi mi v tom bránilo. A po čase jsem pochopila, proč: nesmírně mě totiž bavilo v textu vyhledávat jistá "očekávaná klišé" či obraty, typické pro červenou knihovnu. Jsem ráda, že jsem ji nakonec zhltla jako takovou příjemnou jednohubku.
Hlavní hrdinka mne zprvu hodně iritovala - dovolím si poznamenat, že se chovala jako klasická velkoměstská slepice, kterou v úvodu naprosto zdeptá rozchod z přítelem, a vzápětí je celá paf z Paříže, kde se rozhodne na nějaký čas zakotvit a kde je zřejmě "nejlepší místo na zemi". Ač je to k nevíře, začne se jí totiž dařit, zvládá potíže nejen s jazykem, ale i s financemi... a do života se jí ještě přimotají i dva zcela rozdílní muži: atraktivní "pan Dokonalý" v podobě Gastona, a všední "pan Nenápadný", tedy Serge. Děj se vyvíjel poměrně předvídatelným způsobem a po několika zajímavých peripetiích mi bylo jasné, kdo nakonec bude onen "pan Ideální".
Pozitivně hodnotím skvěle zpracované reálie: spolu s hrdinkou můžete v Paříži objevit jakési "krámky snů", kam zavítat pro poznání opojných chutí a vůní, tedy pokud máte čirou náhodou cestu kolem :-) Upozorňuji, že při čtení je také dobré mít po ruce nejen kapesník na utírání slin, ale i "stále něco na zub". Je znát, že autorka se v gastronomii výborně orientuje a dobře ví, jak má který sýr šmakovat. Čtení této knihy může tedy být i "životu nebezpečné", neboť prudce zvyšuje chuť k jídlu, hladovému neulehčí jeho trýzeň a umně popisované degustační pasáže vyvolají u milovníků sýrů až nezvladatelnou touhu je ochutnat.
Vcelku jsem se dobře bavila, "feel good" román, jak se říká, příjemná slaďárna a romanťárna, jen ty kapesníčky u mě nebyly pro slzy: brečím nad jinými knihami. Neodpustím si však jednu zásadní výtku: spousta vět a slov je pouze ve francouzštině, bez možnosti překladu, uvedeného např. pod čarou nebo v rejstříku. Tento fakt hodně komplikuje čtení, zvlášť když si čtenář nechce dané fráze neustále dohledávat, takhle by to být nemělo. V textu jsem také objevila jisté "mouchy" - několik překlepů a špatnou interpunkci na mnoha místech, což je škoda. Edice 7lásky je edice "relaxační" a svým zaměřením nabízí též kvalitnější romány pro ženy, a poněvadž určitě nestojí stranou zájmu, mělo by se tedy i více dbát na kvalitu textu.
Závěrem ještě jedna vtíravá poznámka, která mě při čtení napadla: je velká škoda, že většina z nás vlastně nemá šanci ochutnat či objevit krásu "opravdovosti" - tedy ty skutečně originální a kvalitní produkty, ať už se jedná o potraviny jako sýry, čaje, kafe, nebo o kosmetiku či oblečení. Prostě si je nemůžeme dovolit, a tak se bohužel necháváme uchlácholit pouhými napodobeninami.


"Už v minulosti se naskytly chvíle, kdy jsem čekala, že mě požádá o ruku, a nikdy k tomu nedošlo: společné víkendy mimo město, dovolené v zámoří, západy slunce na pláži; a pokaždé, když bylo po všem, jsem zírala na svůj prst bez prstýnku."
"Šla jsem do koupelny nanést si další vrstvu deodorantu a trošku řasenky, abych zvýraznila své temně zelené oči a současně působila jako dívka, kterou by si muž chtěl vzít za ženu."
"Vždycky jsem si myslel, že nás dva to spolu baví a užíváme si a že nejde o nic vážného. Vnímáš to přece stejně, ne?"
"Přišly mi ještě dvě zprávy od mé kamarádky Billie - v první se ptala, jestli bych s ní nezašla na kávu, a ve druhé, která přišla přesně o hodinu později, jestli ještě žiju. Okamžitě jsem jí zavolala, potřebovala jsem si s někým promluvit o tom, co se stalo, a ona mi vždycky uměla dobře poradit."
"Vzpomněla jsem si na neduživé zástupce Brie, které jsem jedla v Austrálii, a pomyslela jsem si, jak je v porovnání s nimi pravé Brie skvělé. Jemná měkká kůrka, které jsem se doma raději vyhýbala, tady tvořila možná tu nejlepší část sýra a s měkkým vnitřkem harmonicky souzněla. Bagety jsem se skoro nedotkla, sotva jsem se stíhala nadechovat, jak jsem se zasněně prokousávala svým druhým sýrem od příjezdu do Francie."
"Rosé bylo studené a osvěžující a po dlouhém dnu v práci vážně hrozilo, že se rychle opiju. Dala jsem si důkladný doušek na uklidněnou a mezitím jsem přemýšlela, o čem bych měla mluvit. Blábolit o sobě tváří v tvář tak skvěle vypadajícímu muži bylo to poslední, co se mi chtělo; dalo se toho příliš mnoho pokazit."
"Prošla jsem si všechna pro a proti související se sázkou. Nakupování tolika sýrů mi vážně zvýší výdaje. A také obvod pasu, když už jsme u toho. Ani jsem si nebyla jistá, zda má - prozatím - neukojitelná touha jíst sýry ustojí jejich denní přísun."
"Vyfotila jsem to zátiší mobilem a výsledný snímek byl klasicky pařížský."
"Opojný sýr z kravského mléka měl nazlátlý odstín a byl scvrklý jako kočka bez srsti. Nesporně nebyl lákavý vzhledem, ale jeho chuť působila návykově stejně jako, jak se zdálo, většina francouzských sýrů."
"Zmínka o Sergeovi byla průhledná jako díry v kousku ementálu."
"Gaston si ukrojil kousek čehosi, co se podobalo rozpadlému čokoládovému dortu, a podal mi ho. Svůdně jsem ho slízla a ona se okamžitě zajímal, jak mi chutná. Sdělila jsem mu, že je božský, i když jsem ho ve skutečnosti moc nevnímala, protože jsem se soustředila jenom na to, abych při jeho konzumaci vypadala sexy. Byla jsem v jiném světě, ve světě, kde jsme už snědli večeři a navzájem se svlékali donaha."
"Představil mě Camille, která nade mnou čněla na nohou končících snad až u mého krku."
"Vynadala jsem si, že jsem si zas pustila do hlavy tu starou nejistou Ellu, a soustředila jsem se, aby se v mém myšlení odrazila ta sebevědomá Pařížanka, kterou jsem se chtěla stát a tvrdě jsem na tom pracovala."

Mychaela
Mychaela
20.06.2022 2 z 5

Zklamání. Vím, po jakém žánru jsem sáhla, neočekávala jsem nic světoborného, chtěla jsem se odreagovat a zasnít. Ale příběh byl pro mě, bohužel, až moc předvídatelný, naivní, povrchní a jednoduchý. Na co hlavní hrdinka sáhla, to se jí povedlo (až na to hnusné flat white, teda). Přestěhujete se na druhý konec světa a ubytování, práce, přátelé i sexy Francouzi se vám hned hrnou do cesty. Tak určitě.
Nehledě na to teda, že si fakt neumím představit, že by do sebe někdo dokázal cpát tolik tučných, kremových sýrů, kafí s mlékem a máslových croissantů s tlustou vrstvou másla a nepo***l by se z toho :-D. Intolerančníci laktózy asi trpěli stejně jako já :-D.

Každopádně, "romanťárny" mám občas moc ráda, ale musí to mít šmrnc, vtip a nápad. Třeba takové ZÁVITY ULIT doporučuji ;-)

Nelička
Nelička
23.01.2022 5 z 5

Knížka se mi líbila. A to tak že fakt hodně líbila :-) Dokonce tak moc, že jsem několik dnů večeřela různé druhy sýrů s francouzskou bagetou :-D
No, zpět ale k příběhu! Celé se to četlo velice svižně, mile, pohodově, příjemně. Jasně, konec se dal trochu předvídat, ale to snad nemůže nikomu, kdo sáhne po tomto druhu knížek, vadit, ne? :-)

hzd
hzd
03.01.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Při jejím čtení jsem měla chuť na sýr, šampaňské a kávu. A okamžitě si zajet na výlet do Paříže.

Jurajovamaka
Jurajovamaka
07.08.2021 5 z 5

Tak toto bola jedna krásna romatická kniha....
Čítať o Paríži to je niečo úžasnééé...JA som po ničom inom netúžila, len sa tam aspoň na pár dní nejakým zázračným prútikom prečarovať a krásne si to tam pri šalke kávy a kvalitnom syre vychutnať na nejakom nádhernom romantickom mieste...a
nemusel by byť pri mne Francúz, stačil by mi pokojne aj ten môj ha ha :-D
Pozerala som dokonca aj cestovky, ktoré Paríž ponúkajú...pravdu povediec už dlhooo o ŇOM snívam a raz si ten sen splním, potom Vám napíšem.
Kniha je každopádne supeeer, prudko návyková, hltala som každú jednu stranu...toľko romantiky som už dlhooo nezažila... :-)
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

Zelený.úval
Zelený.úval
07.07.2021 4 z 5

Co na knize oceňuji, jsou hezké popisy sýrů a jejich chutí. Jen na základě toho bych spoustu sýrů také chtěla ochutnat. Jinak samotný děj byl spíš takový plytký a ne moc záživný.

Aranel15
Aranel15
16.06.2021 4 z 5

Nenáročné čtení, které bylo prostoupené vůní sýrů. Častokrát jsem při čtení dostala také chuť na pořádný kousek, protože popisy chutí byly velmi sugestivní. Příběh měl absolutně jednoduchou zápletku a předvídatelný konec. Jediné co jsem nečekala byl důvod rozchodu s Gastonem.

Little.deer
Little.deer
22.05.2021 2 z 5

Nakonec jsem to vyhodnotila tak, že mě ta žena jako postava vůbec nebaví, už ten začátek - myslela jsem, že jí někdo zlomí opravdu srdce a tak odjede do Paříže, ale v podstatě se snaží přítele jen uhnat do manželství, takže kam pak s těmi sympatiemi k hlavní hrdince...tak ať tedy jede a sní tam sýrů kolik chce :)

knihovniceS
knihovniceS
04.04.2021 4 z 5

Milá oddechovka, hezky se čte. Příběh Elly, která se po rozchodu s Paulem rozhodla opustit Austrálii a odjela do Paříže. Milovnice sýrů se vsadí se „svým“ sýrařem, že ochutná za rok 365 sýrů. Historek kolem sýrů, vína a mužů není málo, tak se začtěte a doporučuji nečíst na lačný žaludek. Dávám 4 hvězdy

Booky84
Booky84
02.04.2021 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny milovníky sýra a Paříže.

Kačaba79
Kačaba79
02.04.2021 4 z 5

Úžasná kniha na kterou si vzpomenu kdykoliv míjím pult se sýry. Při čtení jsem musela do lednice, jelikož chuť na víno o sýr byla nepřekonatelná. Hned bych se rozjela do Paříže nasát tamní atmosféru. Prostě perfektně napsané.

medlovice
medlovice
19.03.2021 5 z 5

Varuju vás, nečtěte tuto knihu v noci. To pak jdete prohlídnout ledničku , zjistíte, že je tam kousek osychajícího sýra a láhev dlouho otevřeného vína, ale to stačí.
Varuju vás, nečtěte tuto knihu ráno, to pak odbočíte k Tesku a koupíte si čerstvou Tiger veku a dlouhou bagetu, která tak drze trčí z tašky a připadáte si moc francouzsky.
A nakonec nečtěte ji ani před spaním, když máte sýr a víno a fíky a pečivo v sobě, protože se vám bude zdát o sýru a sexy mužských co po vás touží.

Štítky knihy

pro ženy kavárny Paříž romantika sýry sýraři, sýrárny

Autorovy další knížky

Victoria Brownlee
australská, 1985
2019  75%Láska a sýr v Paříži
2020  70%Láska a kozy na venkově

Kniha Láska a sýr v Paříži je v

Právě čtených5x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě48x
Doporučených4x
Knihotéce147x
Chystám se číst110x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x