Láska a smrt na potoce Ležák

Láska a smrt na potoce Ležák https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93650/laska-a-smrt-na-poto-93650.jpg 4 3 3

Historický román inspirovaný ležáckými událostmi se odehrává v době od seskoku výsadkové skupiny Silver A na území protektorátu (konec prosince 1941) do vyhlazení Ležáků (24. 6. 1942). Dvě dějové linie, sledující osudy příslušníků ležácké odbojové skupiny a členů výsadku Silver A, autor propojuje do jednolitého toku vyprávění, plného zvratů, napětí a osobních situací protagonistů. Osu románu tvoří příběh mládka na ležáckém mlýně a učitelky na obecné školy v sousedním Včelákově, z nichž každý je zatížený svým traumatem. Během rozvíjejícího se milostného vztahu, kdy se stávají spolupracovníky ležáckých odbojářů, tyto zátěže překonávají a intimně se sbližují. Jejich vztah končí tragicky, nikoli zásahem nacistů, ale následkem nešťastné náhody.... celý text

Přidat komentář

cori
08.05.2022 3 z 5

Autor vychází z historických faktů a skutečných osudů obyvatel Ležáků, členů odbojové organizace Čenda a Silver A a předkládá jejich příběh čtenářům v podobě románu. Aby byl román atraktivnější, vymyslel si učitelku Janu ze včelákovské školy a mládka Davida z ležáckého mlýna, který má asi předobraz v učni Janu Pavlišovi, který jediný z mlýna přežil. Rušily mně vlastenecké vsuvky ze života Boženy Němcové a vysvětlování hilsneriády, která zde byla naroubována skrze Davida, který byl Žid z Polné. I závěr románu, co se týká lásky mezi Janou a Davidem, byl takový patetický. Smrt v náručí kvůli nešťastné náhodě noc před vyhlazením osady.

jankor
13.10.2021 4 z 5

Tato kniha má ambice vypadat jako kvalitní kniha co do materiálu, proto je škoda, že dojem kazí nějaké překlepy a gramatické chyby.....trochu mi vadily opakující se pasáže a autor jako by si dal za úkol vzdělat čtenáře na téma Hilsneriáda a Božena Němcová, takové 3 v 1, to je možná dobře, ale já jsem v této knize přeskakovala. Téma Ležáků ale bylo zpracováno pěkně. Po přečtení anotace bylo v určitém bodě četby jasné, jak román skončí, viník byl přišpendlen do děje. Celkově vzato se kniha četla dobře, určitě doporučuji. P. S. Bydlím pár kilometrů od Ležáků, popisy mi byly blízké :)


amelie.m
03.08.2018 4 z 5

Knihu jsem, spolu s další, koupila při návštěvě Ležáků. Už použitý, silný a kvalitní papír vás nenechá na pochybách, že se někdo moc snažil, aby kniha byla důstojná svému obsahu. Na osud nejenom Ležáků bychom neměli zapomínat.

Jediné, co bych knize vytkla, jsou kresby a také pro mne osobně zdlouhavé pasáže, kdy otec promlouval k Janě a často zmiňoval Boženu Němcovou. U kreseb chápu, čeho chtěl autor dosáhnout a částečně se mu to podařilo, nicméně, nesedí mi. Jsou děsivé, ale tak nějak jinak, než bych si k této knize představovala.