Las Casas a Karel V.

Las Casas a Karel V. https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96737/las-casas-a-karel-v-96737.jpg 4 9 6

Značně antifašistické dílo. Ústy Las Casasovými Schneider protestuje proti útlaku a ponižování příslušníků jiných ras, proti povyšování údajných státních zájmů nad obecné zásady lidskosti a chápání zákonu jako výtvorů vládců.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Las Casas vor Karl V. , 1938


více info...

Přidat komentář

Lenka4
08.01.2024 4 z 5

Připomínka temné kapitoly španělských dějin. Chování Španělů k domorodému obyvatelstvu líčí disputace i stylově odlišné vyprávěcí části textu. Ty s ještě silnějším dopadem.

Han-nah
25.10.2020 4 z 5

Náhodně vybraná kniha v knihovně, kdy mě ani nenapadlo, co mně při jejím čtení čeká. Vše popsáno v předešlých komentářích. Její hluboký morální obsah lze zařadit do každé doby našich dějin.


CongHan
03.01.2020 5 z 5

Nesmírně cenna kniha a pravdive svedectvi o ukrutnostech dobyvatelů,kteri byli presvedceni o sve nadrazenosti nad jinymi narody..Tema o kterem se bohuzel prilis nemluvi,ac by melo..Velmi pusobive,bolestne a strhujici.

Adigiotto
22.05.2013 5 z 5

Schneiderova kniha je svedectvom osobnej odvahy – tak hlavnej postavy románu kňaza Las Casasa i autora. Dielo vyšlo v nacistickom Nemecku roku 1938 a každému muselo byť hneď jasné, že historické pozadie je krutým zrkadlom vtedajšej reality prenasledovania Židov, komunistov, angažovaných kresťanov a ďalších odporcov režimu. V Las Casasovej obhajobe práv indiánov v dišpute s nekompromisným právnikom Sepúlvedom na dvore Karla V. zaznieva odvážny spisovateľov hlas volajúci po spravodlivosti. Pochopili to aj nacisti a knihu po prvom vydaní zakázali. Toto dielo by nikdy nemalo zapadnúť prachom.

puml
03.05.2013 5 z 5

Výborná kniha, jež se snaží vcítit do ducha doby a do myšlení a jednání tehdějších vysokých a privilegovaných šlechticů a církveních špiček kolem španělského krále Karla V. V této knize si člověk uvědomí, jak těžké a svým způsobem kacířské bylo v té době prosadit názor, který šel proti zažitým dogmatům. Las Casas se o to pokusil a i přes to, že se nedá říct, že by bezezbytku uspěl, jeho příklad ční ještě dnes, jako symbol osobní statečnosti, nasazení a obětování vlasntího prospěchu k boji za práva lidí, kteří žili v nepředstavitelně krutých podmínkách a ve většině byli považováni za méněcenné. Las Casasovi také částečně vděčíme za to, že se dochovaly aspoň nějaké texty původních obyvatel Latinské Ameriky (Mayů, Aztéků a dalších), jejichž naprostá většina jinak končila na hranici. Doporučuji.

WEIL
26.11.2011 3 z 5

Obrazy z časů dobývání Nové Indie.
Autor si vzal na paškál odvěká témata, tedy vykořisťování člověka člověkem, snaha jedněch určovat co mají druzí dělat atd.

Kniha je značně nábožensky zabarvená, jako lék na společenské neduhy vidí autor v poctivém přístupu k církevním mravním hodnotám.

Autorovy další knížky

Reinhold Schneider
německá, 1903 - 1958
1987  84%Las Casas a Karel V.
1977  60%Stříbrná lampa
1942  0%Jinoch

Kniha Las Casas a Karel V. je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x