Lara

Lara https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344615/bmid_lara-6IK-344615.jpg 4 29 15

Doktor Živago si našel miliony čtenářů, ale o příběhu, který stál v pozadí, se toho doposud mnoho nevědělo. Pasternak často opakoval, že Lara skutečně existuje, čímž upozorňoval na svou životní lásku a literární múzu Olgu Ivinskou, s níž se setkal v roce 1946 v literárním časopise, kde pracovala. Jejich vztah vydržel až do konce Pasternakova života. Olga za oddanou lásku ke svému „Borjovi“ tvrdě zaplatila. Stala se figurkou ve vysoké politické hře a kvůli spojení s kontroverzním spisovatelem a jeho dílem byla dvakrát odsouzena k pobytu v sibiřském pracovním táboře. Její život je příběhem plným nepředstavitelného hrdinství, věrnosti, utrpení a osobních ztrát. Anna Pasternaková čerpá z archivních a rodinných zdrojů a vůbec poprvé odhaluje Olžinu nezastupitelnou roli v Pasternakově životě. Přesvědčivě dokládá, že bez Olgy by Pasternak Doktora Živaga nikdy nedokončil ani nevydal. Pravdivý příběh tragické vášnivé lásky Borise Pasternaka a Olgy Ivinské, který inspiroval román Doktor Živago.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Lara: The Untold Love Story And The Inspiration For Doctor Zhivago , 2017


více info...

Přidat komentář

TipsyChipsy
06.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha doplňuje a prolíná se s románem Doktor Živago. Ukazuje výraznou osobnost Borise Pasternaka. Je neuvěřitelné, že celý život prožil v Moskvě. Prožil krvavý teror Stalina i šikanu Chruščova. Jeho milenku poslali dvakrát do Gulagu (1949 a 1960). A přesto napsal a v zahraničí vydal román, který ohromil čtenáře, román o lásce a době tyranie. Autorka, praneteř Pasternaka, napsala velmi citlivou literaturu historického faktu. Nejenže zná neuvěřitelné detaily z života Borise a Olgy, ale ještě je poskládala v úchvatné a čtivé dílo. Dalším hrdinou knihy je samotný román Doktor Živago má svůj vlastní, nadčasový osud, jako dílo skrývající nějaké tajemství podstaty života.

lidunka1
07.12.2020 5 z 5

Skutečný příběh Borise Pasternaka. Co byla jeho milenka a žena jeho života schopná udělat pro lásku, to je tu dočtete. A připomenete si zrůdnost sovětskéko komunistického režimu. A dočtete se, jak je možné kvůli jedné knize trpět.


1amu
21.06.2020 5 z 5

Celou četbou této zajímavé knihy mě pronásledovalo slůvko kdyby (je důležité k pochopení všeho popsaného).
-Kdyby syn (Boris Pasternak) poslechl své moudré rodiče a emigroval s nimi z nově se
tvořícího SSSR, snížil by se počet nešťastných lidí, kteří procházeli jeho životem.
-Kdyby J.V.Stalin žil (třeba) o 20 let déle, možná by (za předpokladu neexistence výše
uvedeného kdyby) převzal B.Pasternak Nobelovu cenu. Jednoduše proto, že byl chráněncem tohoto netvora (Proč? To napoví kniha).
Ono těch "kdyby" napadne čtenáře více.
Jeho životní dílo "Doktor Živago" zpočátku nikoho nevzrušovalo. O čem to asi bude, vědělo pouze nejbližší okolí autora.
A jsme u rčení "Za vším hledej ženu".
Tou je v pořadí třetí osudová žena Borise Pasternaka. První dvě byly manželky. Olga chtěla být též. Leč Boris se již více rozvádět nechtěl. Zůstal jí tedy statut milenky. A to byla voda na mlýn sovětského gestapa-KGB ! Chytře nastavenou past Boris neprokoukl. Že to odnesla zejména Olga (Lara) a s ní plno mnoho dalších lidí vcelku bez viny ? To mu došlo vždy se zpožděním.
Z ničeho nic vytvořil KGB papírovou obludu - mnoho let psanou knihu Dr.Živago.
Občanům SSSR je futrována do jejich mozků informace, že po USA a dalších imperialistech, je zde jejich přisluhovač - tato kniha. Ta nesmí opustit území země, kde zítra znamená již včera.
Ve XXI.století je to k neuvěření, ale i taková byla kdysi doba.
Kniha se čte, zejména ve druhé polovině, jedním dechem. Při tom děsu a hrůze jsem se i trochu zasmál:
Americká CIA vymyslela trhák. Před Světovou výstavou v Bruselu (r.1958) nechala načerno vytisknout pár tisíc brožovaných (šetříme) knih "Doktor Živago". Předem věděli, že Belgie vydala cca 16.000 víz pro občany SSSR.
Efekt ? Po Živagovi se jen zaprášilo. Expedient byl v pavilonu Vatikánu ! (Každý den po uzavření se mocně uklízelo). Šťastní majitelé (odkud asi ?) si kvůli pašování nechávali pouze stránky s holým textem).
Anotace knihy není přesná. Je tam sice trochu lásky, ale převládá krutost .

Eva2424
26.11.2019 5 z 5

Strhující příběh ruského spisovatele.

marimari
26.09.2018 5 z 5

Četla jsem poměrně dlouho, nedá se uspěchat.
Podrobný životní příběh významného ruského autora se všemi jeho silnými i slabými stránkami osobnosti - hrdost, odvaha, sebestřednost, naivita, psychická labilita ( muž s hlavou v oblacích), obraz ruské společnosti po revoluci, krutost a bezohlednost režimu, vymývání mozku, vyrábění zločinců a nepřátel státu a ostatní praktiky, které přímo ovlivnily život lidí v prosovětských zemích.

Rade
14.07.2018 4 z 5

Nejen příběh lásky, jak tvrdí podtitul, jde o mnohem širší záběr. Velmi zajímavě podaný portrét Borise Pasternaka, pohled na jeho život, rodinu, poměry, ze kterých vyšel a které ho formovaly, na drsné poměry v sovětském Rusku, které jeho tvorbu určovaly. O napsání knihy Doktor Živago a její neuvěřitelně složité cestě k vydání. A samozřejmě i o úloze Olgy Ivinské v Pasternakově životě.
Doktora Živaga jsem kdysi četla, později viděla i novější film z r. 2002, teď se pod vlivem této knihy chystám na klasiku s Omarem Sharifem, která mě minula. Čtyři plus.

„Pasternak se v roce 1939 svěřil literárnímu vědci a kritikovi Anatoliji Tarasenkovi: ,V těchto hrozných, krví poskvrněných dobách mohli zatknout úplně každého. Míchali s námi jako s balíčkem karet. Rozhodně nemíním jako nějaký nevzdělaný pokrytec děkovat, že jsem přežil, zatímco mnoho dalších zaplatilo životem. Potřebujeme někoho, kdo by projevil smutek, kdo by se nestyděl truchlit, reagovat na skutečnou tragédii – někoho, kdo by zvedl prapor a vyrazil s ním do ulic.´“

niknikita
17.04.2018 5 z 5

Byly okamžiky, kdy jsem měla na Pasternaka vztek, za jeho sebestřednost a egoismus. Pak do příběhu vstoupila Olga a její čistá a seběobětující láska a uvědomila jsem si, že takový je život...
Fascinující je to, jak v knize Doktor Živago Boris Pasternak předběhl události, které následovaly v životě Olgy a taky jeho samotného.
Lara je kniha o knize a je přinejmenším hodně zajímavá,

madem
16.04.2018 3 z 5

Kniha seznamuje fanoušky Doktora Živaga se skutečným příběhem životní láska jeho autora.
Jak poznal Olgu Ivinskou, podle které napsal svoji hrdinku Laru. Jak se odvíjí skutečný životní příběh Olgy, tak Pasternak píše o Laře.
Je to kniha hodně informační, dlouho trvalo, než jsem se do ní začetla.

iceVS
19.03.2018 3 z 5

Co na tom, že je kniha poutavá a zvláštní, když je plná překlepů... Mně to tedy velmi kazí "umělecký dojem". Nesjpíš místo nejspíš, Bojro místo Borjo (oslovení - zdrobnělina Borisi), příchodech jara místo příchodem jara, atd.... Ovšem když rodině poslali "... obrátky svatých z Německa....", tak se mi málem přihodila vlhká věc. Fakt škoda, že to někdo tak brutálně odfláknul.

Marcela52
05.11.2017 5 z 5

Anna Pasternaková napsala velmi působivý milostný příběh svého prastrýce a jeho životní lásky, která se stala předlohou Lary ve slavném románu Doktor Živago. Kniha mě zaujala nejen jako román o velké životní lásce, ale především jako svědectví doby, která neměla s nikým slitování. Knihu Doktor Živago jsem četla už před mnoha lety a viděla jsem i velmi zdařilý film, ale přesto jsem se dověděla mnoho zajímavého o Pasternakově životě. Knihu jsem přečetla jedním dechem a dokonce i slzu uronila, jak to bylo plné emocí a dramatických situací. Rozhodně doporučuji těm, které zajímají osudy knih, které dnes patří do zlatého fondu světové literatury.

Mia13
24.07.2017 5 z 5

Silný příběh o vzniku a těžkostech ohledně vydání knihy Doktor Živago. Byla to jedna z prvních knih, kterou jsem si koupila hned po roce 1989, předtím jsem o ní slyšela na Hlase Ameriky. Vynikající film a vynikající hudba, s Omarem Sharifem. Jen by mne zajímalo proč korespondence, básně, knihy Olgy Ivinské, zabavené v roce 1960 při 2.zatčení KGB, nevrátil již dříve Gorbačov, protože jak je uvedeno Jelcin její žádost neakceptoval.

rozvera
17.07.2017 5 z 5

Velice silný příběh o celoživotní lásce a zároveň a zároveň literatura faktu doplňuje právě o fakta román básníka a spisovatele Borise Pasternaka Doktor Živago i . vynikající filmové zpracování románu. Popisuje skutečný nelehký život Olgy Ivinské, plný obětování, která básníkovi zasvětila celý život včetně dvojího utrpení v Gulagu.

JakubiRa
29.05.2017 5 z 5

Velice pěkný a silný příběh o vztahu Borise Pasternaka a Olgy Ivinské. Opravdový příběh se prolíná s dějem románu Doktor Živago, oceněného Nobelovou cenou, kterou však byl Pasternak komunistickým režimem nucen odmítnout. Kniha o síle lásky i hloubce oběti, ale také nevyrovnanosti pozic ve vztahu. Přestože četbu ruší chyby tisku, hodnotím pěti hvězdami. Příběh zvítězil nad tiskařským šotkem.
Anna Pasternaková v sobě nezapře novinářku, ale přesto příběh není napsán senzacechtivě, bulvárně, ale velmi jemně a citlivě na to, jak křehké informace podává. Moc se mi to líbilo.

MartinaF
23.05.2017 4 z 5

Když jsem knihu začala číst, překvapilo mě, že to není román, ale víceméně fakta. Přesto však mě příběh chytl za srdce, zvlášť pasáže, kdy byl Pasternak propírán za protisovětské smýšlení.

V knize jsou úryvky z knihy Doktor Živago a já doufám, že si ho někdy přečtu, protože nejspíš stojí za to, aby byl přečten a pochopen.

JanaDor
27.04.2017 5 z 5

Pro mě je to životopis románového tipu o velkém spisovateli Borisi Pasternakovi.
Kniha sděluje silné svědectví o neobyčejném člověku, který po sobě zanechal díla s velkou uměleckou hodnotou v těžké době první poloviny 20.stl. v Sovětském svazu. Nenechal se zastrašit a šel si za svým cílem. Je napsána čtivě, a obsahuje několik úryvků z Doktora Živago, které mě tak navnadily, že si toto dílo určitě jednou přečtu. Už ho sháním….. Obě knihy budou mít v mé knihovničce čestné místo vedle sebe. Vřele knihu doporučuji.