Rubínová záře

Rubínová záře https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250463/bmid_rubinova-zare-250463.jpg 4 123 25

Landry série

1. díl >

LANDRY II. série

1. díl

Neuvěřitelný příběh o nevinnosti, důvěře a zklamání. Doslova jako mávnutím proutku se vzhůru nohama obrátí život dospívající Ruby. Může za to rodinné tajemství, které jí před smrtí prozradila babička. Ruby opouští nedotčenou, panenskou přírodu jižní Louisiany i svůj životní sen - stát se malířkou - a odjíždí hledat rodinu, která patří k nejbohatším v New Orleansu. Po mnoha letech se setká se svým otcem, sestrou Gisselle, poznává i svou nevlastní matku a ze dne na den se ocitá ve zcela jiném světě...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

RUBY , 1994


více info...

Přidat komentář

Evaho73
19.09.2023 3 z 5

Táto kniha je ľahko stráviteľná a nezanecháva priestor na hlbšie zamyslenie. Príbeh sa nezameriava na morálne dilemy, ale na vzrušujúce zápletky a prekvapivé zvraty. Čitateľa tak síce skôr vtiahne do deja a núti ho reagovať na udalosti, ale na druhej strane ho to nepodnecuje k vlastným úvahám.
Osobne som to vnímala ako veľký nedostatok, ktorý je zároveň dôvod, prečo momentálne neplánujem čítať ďalšie časti tejto pentalógie.

chaera
24.02.2021 4 z 5

Knihy tohoto žánru většinou nečtu, proto nemám s čím toto srovnat. Zprvu mi to přišlo velmi rozvleklé a k tomu, co slibuje anotace, se dostaneme až někdy v polovině knihy. Ovšem ta první část mi přišla o hodně lepší, než život Ruby v New Orleans - atmosféra močálu, život tam a zápletky mi zkrátka přišly o mnoho poutavější. Po přestěhování to pak bylo na jedno brdo. Postavy rozdělené výhradně na ty "dobré" a "zlé" a nic mezi, nemluvě o tom, že jediný náznak vývoje postav byl u Ruby a jejího otce v úplném závěru knihy. Bylo tam pár zvratů, které jsem nečekala, ale jinak jsem byla celou druhou polovinu knihy poměrně otrávená z toho, jak všechny scény byly na stejný způsob - chudinka Ruby trpí (a nikdy ne vlastní vinou) a potýká se s nějakým neštěstím co kapitolu. Když čtu už x-tou situaci o tom, jak jsou na ni všichni zlí, tak už to ve mně zkrátka nevyvolává patřičný soucit. Někdy jsem byla až frustrovaná z toho, jak se Ruby nedokázala za sebe postavit a místo toho nechala ostatní, ať se k ní chovají, jak chtějí. Abych tento komentář zakončila pozitivně - opravdu se mi líbí styl psaní autorky, je velmi čtivý a dokáže vykreslit perfektní atmosféru jakéhokoliv místa. Navíc některé postavy jsou záměrně napsány tak, aby v člověku vzbuzovaly vztek, proto nemůžu mít autorce za zlé, že některé postavy opravdu nemůžu vystát. Přečtu si i druhý díl (hlavně proto, že ho mám doma taky), ale celou pentalogii nejspíš nepřečtu. Na to mě osud Ruby příliš nezaujal. 3.5/5


georginaa
04.10.2020 5 z 5

Virginia nádherně píše rodinné ságy, plné zvratů, emocí, neštěstí, ale i lásky, radosti a dobrodružství. Život Ruby je popsaný od dospívání, vůbec to neměla v životě lehké, ale díky místní léčitelce se ji dostává té správné výchovy.

Pavlaj
09.07.2020 3 z 5

Nebyl to můj šálek kávy, takový nepravděpodobný dívčí románek. V první části knížky pěkně popsaná příroda luisianských močálů a tamní kultura vúdú, druhá polovina děs.

hana.v
17.03.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už podruhé a zase téměř jedním dechem. Je to naprosto poutavý příběh plný zápletek.

ivca84
13.01.2019 4 z 5

hlavni hrdinkou příběhu je patnáctiletá Ruby, která žije se svojí babičkou v zátoce a po jedné události se jí změní celý její dosavadní život vzhůru nohama
kniha má pěkný dějový spád a už se těším na její další dobrodružství

Arsi
18.08.2018 5 z 5

Skvěle napsaná kniha se zajímavým dějem. Vrhám se na další díl.

Gibis
06.08.2018 4 z 5

Rubínová záře mě velmi mile překvapila, četla se výborně.
Zpočátku jsem vůbec nevěděla do jaké doby si příběh zařadit, protože příběh Ruby dokud žila v zátoce bych zařadila do mnohem dřívějšího období minulého století. Nicméně, když se Ruby dostala do New Orleansu ke své nově nalezené rodině, musela jsem si děj posunout někam do 80. nebo 90. let? To mě trošku mátlo, protože jsem to v hlavě už měla zaškatulkováno :) Ale to nic nemění na tom, že jsem si čtení užila a hned se pouštím do dalšího dílu.

TinaTina
17.06.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala do ruky nahodne. Neni to muj zanr, ktery ctu, ale rekla jsem si proc ne a nelituji. Pribeh me ihned vtahl do deje. Ano Ruby byla sice naivni, ale bylo ji teprve 15.. Ruby a jeji babicku jsem si hrozne oblibila. Zato dedecka? Probuh to byla hruza! A pak to, co se delo v druhe casti knihy me taky rozcilovalo. Nakonec to ale dopadlo podle ocekavani no a musim precist i dalsi dily. :-) Takze za me super cteni.

monte
26.06.2017 4 z 5

příjemné čtení, hned začínám číst další díl

evago
08.05.2017 5 z 5

krásná kniha,dobře se čte a už letím pro další díl

Adiee19
17.11.2016 5 z 5

Kniha sa mi pacila...citam uz tretiu sagu id spisovatelky a prichadzam na to ze pouziva podobne alebo az rovnake prvky v kazdej sage (incest,nehoda,invalidny vozik) aj napriek tomu sa knihy citaju velmi dobre a u tejto som s Ruby strasne sucitila..stvala ma jej sestra a vsetko co jej robila jej nevlastna matka..koniec mi prisiel az prilis jednoduchy..uz sa tesim na druhu cast :)

Danago
24.05.2016 5 z 5

Rubínová záře je první díl další pentalogie od Virginie Cleo Andrews. Příběh čtenáře zavede do Jižní Louisiany, kde žije hlavní hrdinka Ruby od narození uprostřed nedotčené přírody. Vychovává babička, která je místní léčitelka. Ruby je sirotek, tak jí to řekli. Babička umírá a je nucena říct tajemství, které Rubyin život najednou úplně změní. Odjíždívyhledat svého otce a sestru. Ocitne se v úplně jiném světě. Ale bude zde šťastná?
Nádherná knížka, moc dobře se čte od samého začátku, je napínavá, až do konce. Už se těším až si přečtu další díly. A zkusím i další série od této autorky.

hanys654
24.05.2016 5 z 5

Od této skvělé autorky už jsem přečetla 3 pentalogie, konkrétně Svítání, Logan Family a Květy z půdy.. Hned po rozečtení této knihy jsem se začetla a nedokážu se odpoutat, těším se na další díly, které už mám taky koupené, abych je pak nemusela shánět celá nedočkavá, co se stane dál :-)

cukrovka
28.02.2016 5 z 5

Kniha mne okamžitě vtáhla do děje a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Příběh rozdělených dvojčat a jejich rozdílné výchovy je opravdu zajímavý.

MonaNona
11.01.2016 odpad!

Odpad.

TessaJean
10.10.2015 4 z 5

Tato autorka píše tak dokonale čtivě, že sama sama jsem se divila, s jakou rychlostí obracím strany.
Pěkná knížka, pro mě taková oddychovka. Do druhého dílu se určitě pustím :))

Marselle
26.08.2015 5 z 5

Nádherná kniha, už se těším na další díl :-)

Edona
21.08.2015 3 z 5

Od Virginie jsem již četla jednu pentalogii - Květy z půdy, které mě naprosto odzbrojily. Avšak Rubínová zář mě malinko zklamala. Hlavní hrdinka Ruby mi přišla strašně naivní, celkově se od toho odvíjel celý příběh, který byl snadno předvídatelný..
Nutno vzít v potaz, že tato pentalogie již není psána V. C. Andrews, ale stínovým autorem a rozhodně nedosahuje kvalit původních děl autorky.

Mandalka74
03.08.2015 5 z 5

Tato rodinná sága se mi moc líbila, prožívala jsem s hlavní hrdinkou Ruby chvíle radosti, i chvíle smutku, chvílemi se slzami v očích. Čte se to dobře, při dočtení každého dílu jsem se těšila na další osudy. Doporučuji.

Autorovy další knížky

Virginia Cleo Andrews
americká, 1923 - 1986
1998  89%Květy z půdy
1993  85%Lístky ve větru
1995  88%Nemilovaná
1994  84%Svítání
1993  80%Vykoupení ohněm

Kniha Rubínová záře je v

Právě čtených1x
Přečtených222x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených14x
Knihotéce182x
Chystám se číst84x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x