Lanark

Lanark https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29242/bmid_lanark-Kn0-29242.jpg 4 28 4

S podtitulem „Život ve čtyřech knihách“ se Lanark, autobiografická fantazie a moderní vize pekla zasazená do rozpadajících se měst Unthank a Glasgow, kombinující různé literární žánry, stala literární senzací a román je považován za stěžejní dílo moderní skotské literatury a srovnáván s Joyceovým Odysseem. Prosadil se hned při prvním vydání v roce 1981 a od té doby se dočkal mnoha reedic a cizojazyčných vydání. Podle slov jednoho kritika je to „sága města, kde je realita asi tak stejně spolehlivá jako hodinky Salvadora Dalího“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Lanark: A Life in Four Books , 1981


více info...

Přidat komentář

LucieT.
04.10.2021 5 z 5

Neskutečně vynalézavé a originální, Lanark i Thaw vlastně hledají totéž.
Nečekejte žádný klasicky uspořádaný příběh, matení čtenáře bylo jistě záměrné :) Román začíná třetí knihou, poté následuje prolog, první, druhá a čtvrtá kniha. A je tu samozřejmě i epilog - spor s autorem o tom, jak by měl příběh skončit, s opravdu propracovanými poznámkami pod čarou.
Bavily mě "oba" příběhy, jak Lanarkův děsivý surrealistický svět, peklo, spravované lidmi, tak i realistický příběh o dospívání Duncana Thawa.

Taťka Hraboš
05.03.2017 4 z 5

Jedna z nejpodivnějších knih, co jsem kdy četl. Vlastně jsou to dvě knihy trochu násilně spojené v jednu. První z knih (která je ovšem vložena skoro doprostřed tohoto obsáhlého díla) nese zjevné autobiografické prvky a pojednává o mládí hlavního hrdiny, hlavně jeho (dlužno říci, že marném) hledání lásky, sebe sama a svého místa ve světě. Totéž vlastně platí i o druhé knize. Jenže ta je žánrově poněkud neuchopitelná a plná absurdit. Je to něco na pomezí dystopické scifi a atypické fantasy, místy jsem z toho cítil Kafku, nabízí se i paralela s Danteho Božskou komedií, protože hlavní hrdina putuje mezi různými světy (do některých se rovnou propadá), až na to, že není úplně zřejmé, co má být peklo a co očistec (i když tím by mohl být ústav, v němž se vyléčil ze své dračí nemoci). Ráj tu každopádně není žádný. A to je další charakteristický rys knihy - snad až v závěru lze nalézt prvky naděje a smíření, jinak je to kniha velmi pochmurná; tím spíše, když si člověk uvědomí, že spousta toho, co autor v knize kritizuje, vychází z našich reálných pozemských poměrů a k tomu šílenému světu, který autor vytvořil, nám zbývá jen pár kroků.


grillica
15.12.2016 3 z 5

Sága o čtyřech Knihách. Prý novodobá Odyssea. No nevím. Nejdřív Lanark - docela mě bavil do té doby, než se dostal do ústavu. Pak mě naštval přechod k Thawovi, říkala jsem si co je to sakra za blbost a proč nemůžu tohle celý nějak přeskočit?? A asi bych mohla, ale nakonec mě Thawův vývoj od malého divného kluka, přes divného puberťáka k nadanému, ještě podivnějšímu malíři nadchl natolik, že mě pak zas nepříjemně překvapil návrat k Lanarkovi. A naštvalo mě to do té míry, že jsem posledních přibližně 100 stránek prostě přeskočila. Mrkla jsem akorát na konec, asi to nedopadlo dobře, nejsem si jistá. Po celou doby četby jsem měla takový neurčitý divný, nepříjemný pocit.

józi.odkudkam
29.11.2015 4 z 5

Gray se z onoho úzkého, námi obývaného pruhu lisovaného nebem a zemí, pokusil deskami své knihy schlamstnout úplně všechno; společnost, rodiče, dospívání, lásku, schody a kopce, umění, rozčarování, žlutý stavební stroj a ano, i boha.
Možná zbytečně velké sousto.
Kniha umí rozesmát a autorovi se ji úspěšně povedlo zanést hezkou řádkou všemožně opentlených vyfikundací, to jo. Místy dokonce nepostrádají hloubku. Já se ale po dočtení stejně nemohl zbavit pachuti nezvládnuté blamáže, guláše a spáleného teflonu i času.
Nakonec překvapivě jen 4 ****...Škoda, potenciál to mělo.

„Smutně se odvrátil a sklouzl pohledem na přeplněnou galerii, která se znovu dala do tance. Ve tvářích tanečníků spatřil známé výrazy znepokojení, odvahy, štěstí, odevzdanosti, naděje a nezdaru, až měl pocit, že se odjakživa znají, přestože byli každý z úplně jiného těsta.“

Štítky knihy

skotská literatura Glasgow

Autorovy další knížky

Alasdair Gray
skotská, 1934 - 2019
2002  79%Lanark
1999  79%Něco z kůže

Kniha Lanark je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce30x
Chystám se číst42x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x