Lajka

Lajka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18696/bmid_lajka-WxI-18696.jpg 4 61 11

Sputnik 2 byl vypuštěn velice uspěchaně, ba v šibeničním termínu, jen aby se stihlo výročí říjnové revoluce a aby se „vytřel zrak americkým imperialistům“. Proto se díky němu vědci nemohli dozvědět nic, co by už nevěděli díky prvnímu Sputniku – a proto nebyl čas vyvinout zařízení, s nímž by se Lajka mohla vrátit na Zem. V roce 1998 napsal ruský vědec Oleg Gazenko, účastník projektu, že vyslání Sputniku za smrt Lajky nestálo: a o tom je celý Abadzisův příběh. O mravních a citových problémech mnoha lidí, kteří na projektu pracovali a kteří vyslali Lajku na smrt. Může se zdát, že v tak kruté době (celý příběh začíná brutální scénou, při níž je konstruktér Koroljov „propuštěn“ z gulagu) jsou rozpaky nad obětováním psa odchyceného na ulici k smíchu. Ale právě to vytváří úžasný kontrast téhle knihy a její emocionální působivost. Koneckonců, když se hraje o říše a trůny, vždycky je v banku i nějaký ten naprosto bezvýznamný, titěrný živůteček…... celý text

Literatura světová Komiksy Vesmír
Vydáno: , BB art
Originální název:

Laika , 2007


více info...

Přidat komentář

Lka
04.01.2023 5 z 5

Hezký komiks i když hrozně smutný. Neudržela jsem se a obrečela jsem to. Lajky mi bylo hrozně líto. Drtí mě, jak si takový pejsek nemůže sám rozhodnout o svým životě. Byl prakticky vyslán na smrt.

Andy_cz
14.03.2020 5 z 5

Nadherny komiks. A strasne smutny. Doporucuji vsem pejskarum i zajemcum o kosmonautiku.


Jatanyll
03.09.2019 5 z 5

Nejkrásnější a nejsmutnější komiks, co jsem kdy četla.

LuckyVagabond
04.03.2019 3 z 5

No co dodat. Ne že by mi Lajky nebylo líto. Ale je to jen 1 případ ze 150.000.000.000 takto sobecky a bezcitně zneužitých zvířat pro vlastní prospěch, nebo potěšení lidí a to každý rok. Všichni se dojímají nad smrtí jednoho pejska zatímco mají v ledničce naporcované prase, které se inteligencí a citovým projevem rovná psovi. V celosvětovém měřítku probíhá za tichého souhlasu a ignorantství většiny nejbrutálnější holokaust, který kdy byl a majorita lidí ani nemrkne. To můj rozum moc nepobírá. Dobrá.. dobrá.. budiž. Pominu etické paradoxy a ohodnotím i komiks jako takový. Zpracovaní příběhu, ani kresba mě bohužel moc nenadchla. Docela jsem se musel přemlouvat to dočíst. A to mám rád pejsky a rakety. Něco mi říká, že by si Lajka zasloužila propracovanější dílečko. Za mě tedy jen 3 hvězdy.

MC87
24.03.2017 5 z 5

Lajka je taková Bajka, kde psi mluví jako lidé (minimálně v představách soudružky Jeleny, která vede výcvik pokusných psů)...

Jestli pan Stalin řekl, že smrt jednoho muže je tragédie, ale smrt milionů statistiky, tak u zvířat to platí úplně stejně.

Komiks odpovídá realitě, včetně té scény na začátku s kabátem. Lajka v mém žebříčku psů přeskočila Lassie. Čest její památce.

Mikik
05.02.2017 5 z 5

Tak to bylo teda něco. Komiks, co vezme za srdce. A souhlasím s citátem nakonec. Ten psí život za to nestál. Chudák Lajka, byla to hrdinka, která si svůj osud nemohla vybrat.

LordSnape
15.07.2016 5 z 5

Smutná výpověď doby v úžasně nakresleném a vyprávěném komiksu. Už od začátku mi bylo jasné, jak příběh dopadne, ale stejně jsem na konci brečel...

Momosan
04.07.2014 5 z 5

První komiks, u kterého jsem brečela.

Flipper
18.05.2013 4 z 5

Komix akoby bol namaľovaný olejom, tváre a oči postáv akoby z ruského impresionizmu, tváre predĺžené guľaté, brady vysunuté. Štylizácia obrázkov (hlavne nemých, kde Lajka bojuje o život) v podobe rovnomerných štvorcov dáva stranám ilúziu väzenia, klietky. Smutné a najviac zarážajúce je, že to je len špička ľadovca hrôz komunizmu.

evickakyticka
13.06.2011 5 z 5

Vždycky si říkám, že za historickými jmény a událostmi je dobré vidět i jejich pozadí či příběh. Tento komiks mi umožnil nahlédnout do zákulisí života psíka Lajky. Opravdu lehce a srozumitelně psaný komiks, kdy při posledních okénkách málem ukápla slzička.

= Práce se zvířaty je pro nás všechny zdrojem utrpení. Zacházíme s nimi jako s dětmi, které neumějí mluvit.
Čím víc času uběhlo, tím víc toho lituji. Z tohoto programu jsme se nedozvěděli tolik nového, aby to ospravedlnilo smrt toho psa. =

Oleg Georgevič Gazenko, 1988

nightlybird
03.03.2011

Kniha byla také zpracována jako komiks. Jinak je škoda, že tam tenkrát nestrčili místo chudáka čoklíka soudruha Brežněva, mohli jsme si ušetřit nepříjemnou historickou zkušenost (snad). A tato úvaha mi připomněla jedno z hesel ze srpna 1968 : "Vyměním vázaného Lenina za svázaného Brežněva." Promiňte, že jsem odbočil od knihy.

Štítky knihy

vesmír komiksy lety do vesmíru

Autorovy další knížky

Nick Abadzis
britská, 1965
2009  88%Lajka
2018  79%Revoluce hrůzy

Kniha Lajka je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených8x
Knihotéce17x
Chystám se číst17x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x