Lahoda

Lahoda https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502595/bmid_lahoda-yTm-502595.jpeg 4 10 1

Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Autoři nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte mimo jiné, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané. Poznatky z nejnovějších vědeckých výzkumů provedených u primátů i lidí se v knize prolínají s příběhy z kulinářských cest a přinášejí zevrubnou historii chutí.... celý text

Literatura naučná Historie Kuchařky
Vydáno: , Host
Originální název:

Delicious , 2021


více info...

Přidat komentář

bravefox
15.03.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, která vás nutí přemýšlet o tom, co jíte. Proč to tak chutná? Proč to tak voní? Jsou zde rozebírány chutě a jejich vývoj a k tomu je vše citované a doplněné o příklady. Kniha se příjemně čte a ocenila bych klidně i další díl, nebo další knihu na podobné téma.