Lágr

Lágr https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372353/mid_lagr-vsl-372353.jpg 4 21 6

Angela Rohrová (* 5. února 1890 Znojmo, † 7. dubna 1985, Moskva), rakouská spisovatelka a lékařka, žijící s manželem v Sovětském svazu, byla na začátku války zatčena a prožila celkem patnáct let v sovětských nápravných táborech jako kvalifikovaná zdravotnice. Formovaná tvrdými zkušenostmi, líčí autorka v autobiografickém románu Lágr nanejvýš realisticky nepředstavitelně kruté podmínky vězňů, především jejích pacientů v lazaretech, kde nebyly k dispozici ani sebeskromnější lékařské prostředky a nástroje, kde lidé trpěli následky těžké dřiny, podvýživy a pocitu beznaděje. Rohrová výstižně popisuje vyhrocené vztahy a charaktery, trýznění a masové umírání, kterému nebylo možné zabránit. A jak sama píše v závěru: „Sice jsem s tím nemohla nic dělat, ale byla jsem alespoň ‚pamětí na věčné časy', a to má svou cenu."... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Lager , 2015


více info...

Přidat komentář

SimonaP
24.10.2021 2 z 5

No nevím, zvláštní útržkovitý styl vyprávění, moc mi to nesedlo. Ale autorku obdivuji za to, co si prožila i jak se zachovala.

jprst
01.05.2019 5 z 5

Silný zážitek, ale i stále platné varování, kam až lidská společnost může zajít.


mgeisselreiter
20.01.2019 5 z 5

Román je svědectvím krutého režimu nejen v lágrech, ale v celé ruské společnosti. Jedná se vlastně o románovou formu životních zážitků autorky z gulagů 1941-1957. Rohrová ho sepsala v roce 1964 a až nyní vychází, a to v původní podobě. Není divu, že alkohol byl hlavním lékem na vše, neboť neexistovala žádná jistota, ze dne na den mohl být kdokoliv uvězněn a prakticky bezdůvodně odsouzen. Nikdo nevěděl, kdo je udavač a práskač, a byli to často i nejbližší přátelé. Toto vše autorka čtenáři nenápadně celkem prostým, ale jasným a srozumitelným stylem předkládá, i když to vyplývá jen na pozadí otřesných zážitků z lágrů.
Toto dílo je krutým historickým svědectvím, ale i mementem a zároveň stále aktuálním vztyčeným prstem. Stačí jen srovnat současnou Čínu, kde práskači jsou společensky zvýhodňováni ve společnosti, která se od té sovětské z 50. let 20. století až tolik neliší, snad jen v tom, že využívá a ke svému účelu zneužívá moderní digitální techniku. Jen se trochu obávám, že současná konzumní společnost, masírující všechny reklamou a svou "neviditelnou propagandou" jaksi zatlačuje tyto problémy stranou pozornosti a především mladším generacím tak toto nebezpečí může unikat nebo ho neberou příliš vážně. Plných 5*, 20. 1. 2019.

dearkiki
14.01.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Se stylem psaní žádný problém nemám, nepřipadalo mi to ani netečné ani odtažité. Spíš naopak. Obdivuji autorku, že tohle všechno vydržela a přežila. A nejen to, dokázala mnoha lidem pomoci, přestože nebyly k dispozici téměř žádné nástroje, léky ba ani jídlo. Nepropadla beznaději a depresi a svým přístupem dodávala odvahu dalším. Dávám plný počet hvězdiček a doporučuji.

alnahu
12.07.2018 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Životní příběh o utrpení v gulagu, který si prožila lékařka Angela Rohrová, která byla i s manželem uvězněna za nařčení ze špionáže. Děj příběhu začíná v roce 1943,kdy byla s ostatními ženami transportována do táborového komplexu, kde se starala o nemocné vězně. Vypráví o peklu ,které ona i ostani vězni prožívali. Největší odměnou za toto obrovské utrpení co prožívala ,bylo když v roce 1954,bylo konečně zrušeno její vyhnanství a ona začala žít normálním životem ,zašla na trh ,když ji zaklepal neznámý muž na rameno a řekl " víme ,co jste kvůli nám musela vytrpět". Když v tom ji jeden po druhém políbil ruku -tak projevili vězni vděčnost za to co pro ně udělala.

DominaCZ
31.05.2018 1 z 5

Mně se na tom nelíbilo to, že je to psáno suše.
Nečekám nějaký hysterický výlevy, ale psala netečně o sobě i druhých, nevím no.
Nelíbilo.

Autorovy knížky

Angela Rohr
rakouská, 1890 - 1985
2018  72%Lágr

Kniha Lágr je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce37x
Chystám se číst30x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x