Labyrintem Íránu

Labyrintem Íránu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161433/bmid_labyrintem-iranu-0Wg-161433.jpg 5 53 5

Kniha na základě příběhů konkrétních lidí přibližuje život v Íránu, jeho politickou a společenskou situaci. Ukazuje světlé i stinné stránky země a na základě osobních zkušeností a kontaktů vysvětluje íránskou zahraniční politiku i spory Íránu s okolním světem. Kniha uvádí řadu málo známých informací o jedné z nejzajímavějších a nejvýznamnějších zemí současného politického světa a odhaluje pozoruhodné souvislosti.... celý text

Přidat komentář

Nermal
30.06.2022 4 z 5

Starobylá Persie, kolébka kultury, a proti tomu mediální masáž ze všech stran vůči Íránu. Islámská země, která se však vymezuje vůči souvěrcům. Chystám se tuto zemi navštívit, abych si udělal obrázek sám, i když jako turista do hloubky asi neproniknu. Všichni, kdo onu zemi navštívili, ji hodnotí velmi pochvalně. Dokumenty z ČT 2 o lidech, studentech taky nevypadají špatně.
A tak jsem si v rámci dostupných zdrojů přečetl i hodnocení zpravodaje pana Turečka, který zde strávil nějaký čas. A neudělal jsem chybu. Dozvěděl jsem se hodně z věcí, které mě zajímaly. Zajímavá byla i část pojednávající o volbách do tamějších politických orgánů a jakou roli v tom sehrává státní náboženství.
Pokud máte o Írán zájem, doporučuji k přečtení.

JanaPav
13.05.2019 4 z 5

Velmi dobrá kniha, podobná v naší odborné literatuře doposud chyběla.
Jen bych možná měla menší výhrady k uspořádání kapitol, ty mohly jít za sebou systematičtěji, a stejně tak kniha nemusela začínat zrovna jadernou problematikou, i když je určitě třeba tohle téma také zmínit. Kniha se zaobírá spíše přítomností a nedávnou minulostí, hlubší historie této země zde zcela chybí. To však nevidím jako chybu, ostatně záměr autora byl přiblížit hlavně dnešní situaci.
Pokud jde o roli Íránu jako hráče v mezinárodním politickém dění, o činnost tajných služeb apod., jistě to může leckoho nemile překvapit. Jenomže na druhou stranu - Írán je země, která nemá ve svém sousedství (a možná ani vůbec) žádného spolehlivého spojence, ani žádné dobré historické zkušenosti se západními mocnostmi, je to země, která se prostě musela naučit jisté "hře" a na tvrdé výpady reagovat rovněž tvrdě. Navíc nepřátelé Íránu (a k mnohým z nich chováme neskrývaný obdiv) jsou kolikrát mnohem horší a často si právě oni začnou s agresivními výpady... A abych byla upřímná, jak tak sleduju současné zprávy (nejen české, ale i zahraniční), začínám mít o Írán docela obavy... :(


parxel
13.02.2019 5 z 5

Většina cestovatelů, kteří navštívili Irán mi řekli, že je to bezpečná země s milýma a usměvavýma lidma. Z pohledu běžného cestovatele to tak možná je. Avšak kniha, kterou napsal Břetislav Tureček, ukazuje Irán ze zcela jiného pohledu. Z pohledu politiky, tajných služeb a různých událostí, které formovaly Irán do jeho současného stavu. Upřímě, mi z toho občas běhal mráz po zádech.

Mě z toho po přečtení této knihy vyplývá, že Irán je významným hráčem na šachovnici mezinárodního dění a do budoucna nás může hodně překvapit a to jak v pozitvním, tak negativním smyslu. Sám jsem zvědavý, jak na mne Irán zapůsobí, až ho navšítívím tento rok osobně.

V každém případě dávám plný počet hvězd, protože takto zajímavoou knihu jsem už dlouho nečetl. Rozhodně mám v plánu si přečíst i další knihy od tohoto autora.

ZuzanaHabi
19.07.2018 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, z které jsem čerpala před cestou do Íránu. A všichni místní se mě pak ptali: "Odkud tohle všechno o naší zemi víš?". Vřele doporučuji, tak jako ostatní knihy autora. Ps: Ať je íránská politika
jakákoliv, Írán je naprosto úžasná země s fantastickými lidmi.

KejmlP
08.02.2018 5 z 5

Opět velmi povedená kniha od pana Turečka. Autorovi je třeba vyseknout poklonu, že dokáže hovořit o problémech nezaujatě a bez emocí a zkratek, které jsou vlastní velké části našich novinářů, opakujících (jak sám autor konstatuje) mantry z amerických médií. Poukazuje na problémy režimu a občasné porušování lidských práv, zasazuje ale vše do kontextu a brání se tomu, aby sklouzl do moralizujících evropocentrických pozic, uznávajících západní pojetí života jedince a společnosti jako jediné možné. Hovoří o problematice jaderného Íránu, ale střízlivě poukazuje na složitost problému, pochopitelnou motivaci Íránců, a uměle vyvolávanou hysterii. Další kapitoly se věnují i historii, důležitým osobnostem, obyčejnému životu, (problematice zahalování, módě, či stravování), a česko-íránským vztahům a jejich historickým peripetiím.
Shrnuto, další střípek do mozaiky složité situace blízkého a středního východu, která je nesmírně složitá, a ve které je pořád co objevovat. V dnešní tamní složité situaci povinná četba pro každého, kdo chce vidět věci nezaujatě, a udělat si vlastní názor.