Labyrint upgrade

Labyrint upgrade https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248509/mid_labyrint-upgrade-248509.jpg 4 8 4

U stolu seděly čtyři kuchařky. Před sebou měly talíře s polévkou a něco z nich vybíraly pinzetami. Nemluvily. Ruce se jim hbitě míhaly, občas některá nahlédla do jakéhosi papíru, který ležel vedle talířů. Zvědavost mě postrčila dovnitř jídelny. Pozdravil jsem. "Promiňte, nechci rušit, jdu jen náhodou kolem a zahlédl jsem vás. Můžete mi říct, co děláte s těmi pinzetami? Vy jíte polévku pinzetou?" "Slyšíte to, holky? Prý cože to děláme!" Paní se odmlčela. Bylo slyšet jen soustředěné cinkání pinzet o talíře. Nechápal jsem. Jedna z kuchařek – zřejmě paní šéfová – zvedla hlavu směrem ke mně, asi jednu vteřinu si mě prohlížela a pak řekla: "Ty nejsi zdejší?" "Nejsem." "Tak to ti to klidně můžeme říct. My respektujeme individuální potřeby našich žáků. Nové nařízení paní ředitelky. To tady děláme!" Nastala zase odmlka, ale pak paní kuchařka pokračovala: "Dneska máme písmenkovou polévku. Jenže mladé dámy Pyšná, Sličná, Fešná a Rušná ze 2.C prý nejedí – počkejte," paní sklonila hlavu k papíru vedle svého talíře a četla: "F, M, U, W, Y a Z. Tak to musíme přebrat."... celý text

Přidat komentář

Kníženka
10.09.2023 5 z 5

Klasický Komenského Labyrint jsem četla před lety a nedávala. A ani nedočetla. Tato kniha je skvělým počinem pro všechny takové jako já. Čtivá, srozumitelná, psaná současným jazykem, poselství je pochopitelné a tudíž i Komenský je tak trošku blíž. A o to asi šlo. Přiblížit dílo tohoto úžasného pedagoga a myslitele současníkům. A moc se mi líbily i ilustrace v knize!

dancaradacte
05.06.2022 3 z 5

Vpohodě


jendah97
07.02.2020 4 z 5

Tato knížka je krásným oddechovým počtením :-). Poslouchal jsem ji ve fenomenálním podání Michala Bumbálka v četbě na pokračování radia TWR. Autor se volně inspiruje Komenského dílem. Některé jevy přejímá, jiné „aktualizuje“, ostatní doplňuje dle své fantazie. Příběh občas působí chaoticky. Ámosovo putování nemá (na rozdíl od Komenského Labyrintu) pevně danou strukturu. Mám tím na mysli, že autor občas rozvine krásný obraz podobenství, jindy nabízený potenciál rychle přeskočí, aby se hrdina posunul ve vyprávění dál. Příběh sám nemá moc hlubších myšlenek, což způsobuje zmíněné „dějové mělčiny“. Myslím ale, že propastné filosofické tůně ani nebyly autorovým záměrem. Celé dílo působí spíše jako pestrý kaleidoskop složený z mnoha různých satir, průpovídek, jinotajů a konečně velice pestré, úžasným humorem okořeněné slovní zásoby projevující se v řadě vtipných scének. Věta: „Vrátný je vytluchoun!“ prostě mluví za vše! A král Žalamoun je k sežrání!

rebels.arena
26.05.2016

Kniha Labyrit Upgrade od Jana Hábla je podle mne velmi dobrá kniha. Podle mne je to velmi zajímavé, že nikdy nezjistíte jak se jmenuje hlavní postava. Jan Hábl je velmi dobrý spisovatel a podle mě se mu tato kniha hodně povedla. Moc se mi líbilo, že všchno bylo jiné a zajímavé, že všechno bylo divné. Moje nejoblíbenější část byla ta, kde sedí ty čtyři kucharky a přebírají polívku. Moc jsemu toho nasmála. Velmi tuto knihu doporučuji a myslím si, že by to měl přečíst všichni kdo mají velkou fantazii.