Kyselé třešně

Kyselé třešně https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453245/mid_kysele-tresne-L7r-453245.jpeg 5 561 183

Kyselé třešně série

1. díl >

Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů. Historické prameny, záznamy v kronikách, vzpomínky pamětníků – to všechno autorce dopomohlo k napsání strhujícího příběhu, postaveného na pravdivých základech.... celý text

Přidat komentář

Janaves
20.04.2024 5 z 5

Krásný příběh, zároveň drsný a smutný. Konec se u mne neobešel bez slz.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem si vybrala na základě žebříčku k výzvě na databázi knih, konkrétně u tématu knih odehrávající se za druhé světové války. Líbilo se mi, že jí napsala česká autorka a navíc se odehrává na Přerovsku, takže si člověk doplní rozhled českých válečných a poválečných dějin. Autorka navíc jako zdroj použila místní kroniky, takže Vás stejně jako mě na konci zamrazí. Mám ráda takovéhle knihy s přesahem.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav a nejvíc z pohledu malé Helenky. Krásně se tu snoubí osudy několika rodin z Lověšic a Moštěnic. Poznáme mladého učitele Petra Skálu, který se postupně seznamuje nejen s dětmi, ale i s jejich rodiči, zalíbení nalezne v Helenčině mamince Lottě, která nejen před Helenkou skrývá totožnost Helenčina otce. Na pozadí romantického příběhu se ovšem skrývají i krutosti, které přináší válka.

Postavy jsou vykresleny uvěřitelně, musím říct, že mě překvapilo, jak mi některé přirostly k srdci i s jejich chybami. Některé jsem ale ráda neměla, a těšila jsem se, že dostanou co proto, ale jak už to tak v životě bývá, trest si spolu s nimi ve finále odpykali i ti, kteří si to nezasloužili.

Závěr knihy je naprosto dech beroucí, přiznávám, že jsem uronila nejednu slzu a doteď ve mě příběh rezonuje. Pokud jste už slyšeli o tom, co se stalo na Švédských šancích, tak nebudete tolik šokováni, ale přesto Vám to vezme dech.

Kyselé třešně dostály svému názvu a já už se na ně nikdy nepodívám stejně.

Určitě si je přečtěte a dejte mi vědět, co na ně říkáte.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum


Jaru79
08.04.2024 5 z 5

Moc dobré... Byla to má první kniha této spisovatelky. Píše krásným jazykem, květnatým, s bohatou slovní zásobou, zajímavými přirovnáními. Celé je to takové "laskavé" (to slovo vystihuje můj pocit z většiny postav).
Mám ráda, když se v románu kromě příběhu i něco dozvím. Zde tedy trocha historie - přerovské povstání a masakr na Švédských šancích.
Děkuji a doporučuji

klokan.1905
05.04.2024 5 z 5

Kyselé třešně...
Moji knižní přátelé, opět mi nezbývá než Vám poděkovat za Vaše komentáře a hodnocení ke knihám... Bez Vás a Vašich komentářů ke knihám by se ke mně tento čtenářský skvost nedostal... Takže moji milí knihomolové mockrát Vám za komentáře děkuji a jsem rád, že Databáze knih existuje a já se tu s Vámi mohu už řadu let dělit o čtenářské zážitky...
K samotné knize...
Autorka Vás zavede do roku 1944, do malé obce u Přerova , která se jmenuje Lověšice... Zde se seznámíte zejména s Petrem Skálou - venkovským učitelem a dále s dětmi okolo něj a s jejich rodiči... Nebudu Vám nijak více prozrazovat k ději knihy... Snad jenom, kniha si rozhodně zaslouží Vaši pozornost... ;-)
Kniha Lenky Chalupové pro mě byla velice milým, neuvěřitelně čtivým, překvapením... Jediné, co mě zamrzelo byl počet stran... Prostě bych jich uvítal o hodně víc... ;-)
Na druhou stranu... Kniha je zařazena do série, čeká na mě tedy Páté jablko a poté Svatojánské ořechy... ;-)

Lucie401
05.04.2024

krásný smutný příběh. jdu na pate jablko .

ArwenAragorn
30.03.2024

90%

...Když přicházejí k třešňové aleji, začíná se mírně smrákat a Lověšičtí se otočí, aby se podívali na Přerov, je to jejich zvyk, skoro až povinnost shlédnout z výšky na město. Jakmile se vrátí očima zpět, vidí stát u aleje nějaké lidi, není jich pár, ale hodně - možná tři stovky. Jdou blíž a neujde jim, že to jsou převážně starci a ženy s dětmi. Mluví mezi sebou německy, ale taky maďarsky a slovensky, vyčkávají v jakési strnulé póze - dokonce i děti, které už chápou vážnost situace, se pevně drží u žen, asi svých matek. Ty nejmenší pláčou.
_______________________________________________________________________
Skvělá knížka, těšila jsem se na každou chvilku s ní. Velice poutavě napsaná a citlivě zpracovaná. Seznámíme se tady s událostmi od roku 1944 až do června roku 1945 v Přerově a okolí. Konec je hodně drsný a tragický. Opravdu Kyselé třešně. Brečela jsem.
Klidně bych dala víc než pět hvězdiček. Knížka má moje velké doporučení a už se chystám na Páté jablko.

JezinkaJ
27.03.2024 5 z 5

5* (a s tímhle počtem dost šetřím)
Skvělý příběh, české reálie - konkrétně Přerov a okolí a roky 1944, 1945 se závěrečným odskokem do současnosti.
Já jsem si to dobrečela do konce a jsem moc ráda, že jsem konečně tuhle knihu vzala do ruky. Zdánlivě obyčejné životy všedních lidí, jejich osudy z těžšího období českých dějin, celou dobu jsem v napětí čekala, co se stane, proč jsou třešně kyselé.
Ááách jo, to teda zase bylo!

oskarka
26.03.2024 5 z 5

Další příběh, který nás seznámí s událostí z historie naší země. Když jsem začala číst, vůbec jsem netušila, kam kniha spěje. Popsanou událost jsem si pak dohledala na internetu a musím říct, že jsem ráda, že autorka nezašla do úplných detailů, které jsou k dispozici. Velmi citlivě zpracované ( i tak mě to velmi zasáhlo), knížka se dobře četla, těším se na Páté jablko.

orson
22.03.2024 4 z 5

Silný příběh, celou dobu člověka mrazí z toho, co se tam stane a kdo zemře. Napínavé až do konce a perfektně napsané.

Miroslavacte
21.03.2024 5 z 5

Takto dobrý příběh by si zasloužil lepší obálku, ale to je maličkost. Kniha se mi moc líbila.

kaja77
09.03.2024 5 z 5

Jen tak jsem se pustila do knížky, která má sympatické shrnutí obsahu a vysoké hodnocení od čtenářů a po přečtení jsem s úžasem zjistila, že se mi kromě příjemného čtení dostalo i poučení o poválečné historii, o tom, jaké věci se děly a trvalo celé desítky let, než se o nich dozvěděla i širší veřejnost. Masakr na Švédských šancích mě šokoval. Neměla jsem tušení. Grafik, který navrhnul obálku knihy, by měl dostat za uši a za trest jít do kouta. To se mu nepovedlo.

HH77
08.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Na 250 stranách se odehrává silný pribeh z konce 2. Sv. Války. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, napětí ke konci gradovalo. Konec přímo otřesný, na němž je nejhorší to, že se to opravdu ve válce dělo.

adan1
05.03.2024 4 z 5

Zajímavý příběh i závěr knihy, Zaujalo mě seznámení s postavami po letech.

Lka
29.02.2024 5 z 5

Audiokniha :
Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Moc pěkný příběh z nelehké doby. Závěr knihy mě překvapil, nečekala jsem to :(
Audiokniha skvěle namluvena Danou Černou.

Pivka1
29.02.2024 5 z 5

Co ještě víc napsat? Snad všechno už tu bylo vyslovené. Nádherně popsaný jeden příběh naší historie. Citlivé, lidské, úžasné. Děkuji paní Chalupová a již otevíràm další knihu, tentokrát Páté jablko.

Aymira
26.02.2024 5 z 5

Kronika posledních dvou let druhé světové války na Přerovsku. Nečekaně krutý závěr - ne snad kvůli tomu, co se dělo s německými obyvateli, to asi všichni známe, ale spíše z hlediska hlavních postav této knihy. Alespoň já jsem, vzhledem k pokračování, měla pocit, že se kniha bude ubírat jiným směrem.

Jinak jde o nádherně odvyprávěný příběh, svižný, díky časovým údajům u každé kapitoly se dá bez problémů vnímat děj.

LenkaKa
26.02.2024 4 z 5

Moje první kniha od autorky. Zajímavý příběh, ale trochu mi vadil způsob psaní, takový zvláštní, skoro infantilní jazyk, neumím to přesně pospat. Každopádně příběh se mi líbil. Mám ráda, když se nakonec dozvím, jak postavy dopadly po letech.

Čtenářka73
22.02.2024 5 z 5

Mé první a určitě ne poslední setkání s autorkou. A taky odhalení dalšího pro mě dosud neznámého střípku poválečné historie. Citlivé, lidské, výborně podané.

knihoLenka82
20.02.2024 5 z 5

Citlivý, krásný, určitě si přečtu další knížky od autorky.

zdenaR
18.02.2024 5 z 5

Skvěle pojatý a zpracovaný román o krutém období a těžkém životě v něm.