Kyborg / Zázrak

Kyborg / Zázrak https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86908/bmid_kyborg-zazrak-yz0-86908.jpg 4 33 5

Vítejte v Robouniversu Isaaca Asimova, ve světě, který vytvářel po celý život a nedlouho před smrtí jej otevřel mladým talentovaným autorům. V šesti z osmi svazků našeho cyklu budete sledovat osudy mladíka Dereca, člověka bez paměti, který se ocitá v Robot city, Městě robotů. První a poslední svazek, které cyklus rámují, jsou výběry z Asimových povídek a esejů o robotech.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Cyborg / Prodigy , 1988


více info...

Přidat komentář

ludek.n
07.07.2021 3 z 5

Další dva mladí autoři pokračují v sérii Města robotů, kde se ocitli mladík Derec a Katherine Burgessová. V první novele sledujeme jejich zápas s poněkud vyšinutým kyborgem Jeffem Leongem, v druhé pak sledujeme změny, které se dějí s pozitronickými mozky robotů po překonání replikační krize. Oproti svým předchůdcům děj obou novel malinko ustrnul na místě. Nikam se totiž neposunujeme a žádný z autorů do příběhové linie nepřinesl nic nového. Jak William F. Wu, tak Arthur Byron Cover jen rozšiřují a zpřesňují definice prostředí a obracejí se spíše dovnitř myslí jednotlivých protagonistů, k psychologickým a filozofickým aspektům vztahu člověk-umělá bytost. Konflikty, které na základě těchto vstupních parametrů vznikají, jsou spíše intelektuálního charakteru a v obou případech se uzavřou poměrně svérázným způsobem. Záhadou mi také zůstává, proč se Katherine Burgessová musela přejmenovat na Ariel Welshovou a Derecův robot Alfa na Mandelbrota, když na pozadí této transformace není nic víc, než čistě „kosmetická“ změna s nulovými východisky. Z potenciálu prvních dvou novel Robouniversa zůstalo v Kyborgovi a Zázraku jen velmi málo a sem tam jsem se přistihl, že zívám nudou.

bukiet
15.09.2020 4 z 5

Ve třetí části románového seriálu Město robotů se oba hlavní hrdinové setkávají s novým návštěvníkem na tajemné planetě robotů. Autor prvního příběhu v tomto svazku je zároveň autorem prvního po Asimovově smrti licencovaného pokračování Asimovova univerza. Jde o sérii románů Roboti v čase, která zapadá v kontinuitě mezi Vize robotů a Pozitronového muže a bohužel do češtiny přeložena nebyla. Ve čtvrté části sledujeme překvapivý vývoj chování robotů a seznámíme se s několika anekdotami.
Cyklus Nadace:
0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover)
6,3. Útočiště/Pericentrum (Chilson, Wu) 


Phoenix16.cz
24.12.2018 4 z 5

Předchozí díl mě svým roztroušeným dějem moc nenadchnul, ale ze zvědavosti jsem četla dál. V Kyborgovi moje nadšení postupně začalo nabírat na intenzitě a říkala jsem si, že to není vůbec špatné. Zázrak mě opět shodil na průměr, přičemž pasáž s přípravou hry jsem skoro prospala. Celou bych ji vynechala, nebo spíš nahradila něčím zajímavějším. Přesto hodlám pokračovat 4. dílem, protože i když kvalita příběhu velmi kolísá, je celkem zajímavý a přeci jen se konečně dovíme něco o hlavních postavách a Městě robotů.

NightGepard
02.10.2017 4 z 5

Místy příliš mnoho filozofování a zbytečné přešlapování na místě. Jinak hodnotím kladně.

OctOpusDei
27.08.2012 5 z 5

Celý koncept robouniversa je velice zajímavý.

Autoři knihy

William F. Wu
americká, 1951
Arthur Byron Cover
americká, 1950

Kniha Kyborg / Zázrak je v

Právě čtených2x
Přečtených49x
Doporučených2x
Knihotéce59x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x