Kyberkriminalita

Kyberkriminalita https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379772/bmid_kyberkriminalita-bQA-379772.jpg 3 2 1

V předkládané monografii autor syntetizoval výsledky svého více než desetiletého sledování nových forem výskytu kriminality spojené s výpočetní technikou, internetem a novými službami informační společnosti. S novinkami v oblasti informační a komunikační technologie se objevují stále nové možnosti, jak tyto nové technologie využívat, ale i zneužívat. Amatérské hackery vystřídal organizovaný zločin, který sleduje především majetkový prospěch. Autor přitom dovozuje, že podobné změny mají spíše evoluční charakter. Kniha se kyberkriminalitou zabývá z trestněprávního a kriminologického pohledu. Použitý přístup zahrnuje řadu výkladů tohoto jevu v sociologických termínech a kriminálněpolitické úvahy, které reflektují legislativní řešení přijatá mj. v aktech EU a Rady Evropy. Akty pozitivního práva jsou tak zpravidla prezentovány jako příklady možných trestněprávních ohlasů na vybraný problém a díky tomu je kniha v mnoha ohledech nadčasová. Aleš Završnik je mimořádným profesorem Institutu kriminologie při Právnické fakultě v Lublani a docentem na Právnické fakultě Univerzity v Lublani. V rámci své rozsáhlé výzkumné a publikační činnosti se věnuje kyberzločinu, právu v oblasti IT, sledování, regulaci kriminality a technologiím. Zabývá se také etickými analýzami různých projektů v oblasti bezpečnosti a ICT.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Právo
Vydáno: , Wolters Kluwer (ČR)
Originální název:

Kyberkriminalita


více info...

Přidat komentář

Chajda69
14.03.2023 2 z 5

Od knihy jsem dostal něco úplně jiného, než jsem čekal. Že nejde o nejaktuálnější publikaci mi samozřejmě bylo s ohledem na rok vydání jasné, stejně jako to, že v kyberprostoru dochází k asi nejrychlejším změnám ze všech různých prostorů, ale přesto... je to zkrátka teoretická učebnice postavená na systematickém dělení, zkoumání problému uzavřeného v láhvi zvenčí a popis toho, co je zvenčí vidět, aniž by se popisovaly příčiny dějů uvnitř. A to pro mě bylo zklamáním. Čekal jsem alespoň trochu použitelné praktické poznatky, avšak mylně.

Praktická část knihy je pak zaměřena na slovinské právo, což už mi bylo k ničemu naprosto. Kdo hledá aktuální publikaci o kyberkriminalitě a případné poukázání na limity českého právního řádu ve vztahu k ní, tudy ne.

Autorovy knížky

2017  60%Kyberkriminalita

Kniha Kyberkriminalita je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x