Květná neděle

Květná neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22672/bmid_kvetna-nedele-8mm-22672.jpg 4 27 3

V autobiografické koláži Květná neděle se kultovní, u nás dobře známý americký autor ohlíží za lety své spisovatelské kariéry, za svými kolegy z literární branže, za žijícími i zesnulými přáteli. To vše koření svým typickým černým humorem, jenž mu umožňuje psát jedním dechem o náboženství, sexuální revoluci i vzpomínkách na válku, aniž by pobuřoval více, než je bezprostředně nutné.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Argo
Originální název:

Palm Sunday: An Autobiographical Collage , 1981


více info...

Přidat komentář

R47
06.02.2021 3 z 5

Stylově stejné, tematicky jiné. Věc pro fanoušky.

LucieT.
10.03.2020 4 z 5

Vtipný, sebevědomý Kurt Vonnegut, muž provokativní myšlenky, a jeho rodinná historie promísená s různými esejemi, příběhy, dopisy a rozhovory. Zajímavý pohled do jeho mysli, nazorů na literaturu, náboženství, politiku, lidstvo a společnost vůbec. Atraktivita knihy je samozřejmě zcela závislá na míře náklonosti k jejímu autorovi, pokud máte rádi jeho styl a pohled na život, tato kniha by vám neměla uniknout.


Greenfingers
14.01.2020 5 z 5

Kniha přináší celou řadu genealogických informací týkajících se autorových předků. I když jsem se v nich místy ztrácel, posloužily k lepšímu pochopení osobnosti Kurta Vonneguta Jr. jako člověka s německými kořeny, ale již pevně ukotveného v prostředí Ameriky 20.století. V rodokmenu spisovatele bylo zajisté několik zajímavých postav, po kterých patrně zdědil své literární nadání, jeho životní postoje a názory však v nemalé míře formovaly "zážitky" z druhé světové války a zejména pak bombardování Drážďan, kde se málem stal jednou z jeho obětí.
K tomuto tématu se Vonnegut neustále vracel a také v Květné neděli hned několikrát rezonuje.
Zřejmě nejvíc mě zaujal auto-rozhovor, který rozhodně nepostrádal originalitu. Bavily mě také některé stati pojednávající o psaní, humoru v literatuře a náboženství. V nich Vonnegut prokázal svůj tak typický sarakasmus,ostrovtip a smysl pro humor. Jeho protiválečné postoje jsou dobře známé i z jiných děl, v rovině filozofické se autor sám řadí mezi agnostiky (snad k tomu přispěly i jeho válečné zkušenosti).
Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o americkou literaturu druhé poloviny 20.století a její čelní představitele.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Kurt Vonnegut Jr.
americká, 1922 - 2007
2008  82%Jatka č. 5
1979  83%Mechanické piano
1981  85%Snídaně šampiónů
1994  84%Groteska
1992  88%Matka Noc

Kniha Květná neděle je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x