Krev křišťálového květu
Sarah A. Parker
Květ z křišťálu série
1. díl >
"Jaký to krásný květ tu držíte v téhle odlehlé, kamenné věži!“ Před devatenácti lety jsem přežila uprostřed krvavého masakru. Malá. Zranitelná. Záhadná. Od té doby žiji v bezpečí za těmito zdmi. A miluju toho, kdo mě zachránil, kdo mě chrání… kdo mě může kdykoliv popravit. Jenže svět venku se brzy převalí přes všechny valy, které mě chrání. Můj svět a život budou – opět – rozervány na kusy. Ale už nejsem malá. A už vůbec ne zranitelná…... celý text
Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: 2025 , Laser-books (Laser)Originální název:
To Bleed a Crystal Bloom, 2021

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze.
To jsem se jednou zas spálila, když jsem sázela na krásnou limitovanou edici s barevnou ořízkou. Ale copak temný retelling na Lociku nezní skvěle?
Já vím, že jo, ale v tomto případě se sešlo hned několik faktorů, proč to nefungovalo.
Postavy byly neskutečně plytké, za žádnou cenu (a vážně jsem se snažila) jsem si k nim nedokázala vybudovat vztah, a to ani ten negativní. Nebyly pro mě víc než jména na papíře.
Krev křišťálového květu má přes 500 stran, ale absolutně nic se tam neděje. Představte si, že by Locika nikdy neopustila věž, a k tomu ještě začala hormonálně dospívat. Až taková nuda to byla.
Pár slovních obratů mě úplně praštilo do očí. Na ticho těhotné očekáváním snad nikdy nezapomenu.
S knihou jsem se trápila přes dva týdny. Tohle zkrátka bylo šlápnutí vedle, i když žánrově (romantasy, fae, temný retelling) jsem příběhu věřila.

Koukám, že nejsem jediná, kdo to dočetl a říká si CO TOHLE SAKRA BYLO?!
Ne vážně o čem to bylo? Vysvetli mi to někdo? Také jsem se nechala zlákat propagací
Začnu postavami Orel Light byla hrozná postava. Hloupá, sprostá jak dlaždič a uvažování jak 13 létá. Cicmačka s kdekým ale jen jeden má omamné schopnosti pro její klín. Klišé zlého vlastně hodného strážce a svúdníka Rh minus. Ostatní postavy plytké a zbytečné. Autorka nevykreslila svět ani schopnosti já ani nevím, co byly zač jací tvorové. Dějově bez paty bez hlavy. Buďto jde o mizerný rozjezdový první díl kde dalsi dily budou pecka nebo skutečně o další plýtvání papírem. Knize jsem nedala odpad hodnocení jen kvůli závěru a obálce.

Když si vybírám knihu ke čtení, jsem opatrná. Tady jsem moc opatrná nebyla, zaujala mě krásná obálka a dvě verze knihy, jedna s ořízkou, druhá bez. Říkala jsem si, že brak by si dvě verze nezasloužil. Takže jsem to brala jako jistotu.
Musím říct, že na první pohled je kniha nádherná! Navíc se ke mně dostala verze s ořízkou, která je fakt promakaná.
Dala jsem se do čtení a musím říct, že čtení bylo rychlé. ALE. Zápletka je vlastně o dívce, která miluje svého zachránce, je uvězněná... Svět ve kterém je příběh situovaný není popsaný, oproti popisu postav, které si celkem dokážete představit.
Čtení je rychlé, ale ve výsledku se nic neděje. Je to vlastně tahanice o pozornost a hlavní hrdinka Orlaith je prostě... zvláštní.
Co je taky zvláštní, to je překlad. Ticho bylo těhotné očekáváním... a tak dále. Našla jsem dost slovních obratů, nad kterými jsem se zarazila. Stejně jako nad existencí Kaie, který se zdál důležitý, ale nakonec trochu vyšuměl..
Za co tři hvězdy? Za posledních několik stran, kdy se konečně něco začalo dít a já si říkala, že by mě zajímalo pokračování.
Tohle bylo zklamání a ty tři hvězdičky mají dost odřené cípky... ale ještě uvidím, třeba další díl bude lepší..

(SPOILER) Jedna hvězdička za ořízku, ale jinak co to jako bylo??? Číst cca 350 stránek o mladé ženě v říji??? Ne ne ne. Bylo to utrpení, taková ta příručka pro mladé slečny: Jak se mění vaše tělo a hormony během puberty. A s Locikou to nemělo nic společného…další osudy si nechám s klidem v duši ujít.

(SPOILER)
Opět se mi potvrdilo, že nemám věřit propagandě na sociálních sítích. A už vůbec nechápu všechny ty pozitivní komentáře. Ale co tohle sakra bylo?
Temný retelling Lociky, ale to s Locikou mělo společné jen to, že Orlaith byla zavřená na hradě a musela dávat krev Rhordinovi (proč? to nevíme a ani nezjistíme). Nemluvě o tom, že příběh začíná tím, že Laith je vlastně drogově závislá holka, které když drogu vezmou, začne hormonálně dospívat. Ve 21 letech :-D. Jste mi mohl někdo říct, že ta kniha je vlastně o začínající pubertě a menstruaci a prvních sexuálních touhách! Takže pokud vám byla ze začátku Laith tak trochu nesympatická jako mě, tak další třetina knihy je vysloveně hormonama zmítanej spratek :-D Navíc na to, jak si stěžuje, že jí nikdo nic neříká, se sama po informacích vlastně ani nepídí.
A to nemluvím o tom, že se tam vlastě těch 512 stran nic moc neděje. Ale jako vážně, chápu, je to první díl, ale tam se nic moc neděje, hromada věcí naznačena, ale absolutně nic nevysvětleno. Ani vlastně základní fantasy svět, kde se nacházíme, jaká je hierarchie, Rhordyn je velmistr ale netušíme čeho, jen šup hodíme vás tam a pak čtěte o výchově dívky na hradě (chlapama). Nemluvě o tom hodně divném vztahu mezi Laith a Rhordynem. Jako to hodně zavání Stockholským syndromem.
Prolog je vlastně jediná výborná kapitola v celé téhle knize. Protože i ten drobný zvrat na konci mě už nechal chladnou. Dvě hvězdičky dávám vlastně za obálku a za to, že kniha měla potenciál. Ale budu číst další díl? Ne! Do sprna totiž zapomenu všechno co tam bylo, protože všechno podstatné nevím a už mi to bude jedno. Navíc má-li být 6 takhle ukecaných dílů, tak né děkuji.

To byla přenádherná poetika. Těším se na pokračování.
…
Možná mě líbá, jako by mě nenáviděl, ale jeho jízlivost stála u kořenů mého života. Tohle je jediná řeč, kterou ‘ovládám’.

(SPOILER)
Úvodní dojem
Obálka knihy "Krev křišťálového květu" zaujme svou temnou estetikou, která spolu s anotací slibuje napínavý příběh. Začátek čtení je pozvolný; chvíli trvá, než se děj rozvine. Hlavní hrdinka, Orlaith, působí zprvu dojmem mladší osoby kvůli své časté podrážděnosti, ale postupně se odhaluje hloubka její postavy a traumatu z minulosti.
Romantické vztahy
Chemie mezi Orlaith a Rhordynem je patrná, avšak chvíli trvá, než čtenář pochopí jejich vztah. Orlaith navazuje podobné vztahy i s dalšími mužskými postavami, což přidává příběhu na komplexnosti a nejednoznačnosti.
Styl psaní a popisné pasáže
Autorka vyniká v tvorbě pestrých metafor a detailních popisů, které vytvářejí intenzivní atmosféru. Nicméně, občasná přemíra detailů může působit rušivě a některé fráze mohou působit rozpačitě. Přesné věkové zařazení postav a jejich fyzické charakteristiky zůstávají nejasné, což může čtenáře zmást.
Svět a postavy
Svět knihy není idylický; je drsný a plný nejednoznačných postav. Orlaithina psychika a její vztah k Velmistrovi Rhordynovi jsou komplexní a odrážejí její traumatickou minulost. Některé motivace postav zůstávají neobjasněné, což může komplikovat čtenářovo porozumění jejich jednání.
Závěr
"Krev křišťálového květu" je temná adaptace klasické pohádky s hlubokými psychologickými prvky. I přes některé stylistické a obsahové nedostatky dokáže zaujmout a vyvolat zvědavost ohledně pokračování série.
Hodnocení: 3.5/5

Nádherná obálka, nádherná ořízka a hodně zajímavý, temný příběh. Já vím, takhle to zní všechno skvěle, ale ze začátku mi chvíli trvalo než jsem se začetla. Hlavní hrdinka Orlaith mi zprvu sympatická moc nebyla. Vadilo mi, jak často se vztekala kvůli určitým věcem, působila na mě jako malé dítě. Ale později jsem pochopila, proč taková je. A že ten život, který žila, dokázal být opravdu frustrující. Na jejím místě bych v některých případech neměla daleko k takovým možná trochu dětinským scénám.
Se svým "věznitelem" a mužem, se kterým vyrůstala, Rhordynem, měla jasnou chemii. Ale přiznám se, že jsem chvíli uvažovala, jestli opravdu on je love interest, protože v knize se nachází vícero mužských postav a Orlaith měla podobnou chemii téměř se všemi. Což vůbec není zle, naopak se mi to líbilo.
Příběh je skvěle temný, obálka, anotace, splnilo to mé očekávání. Hrozně mě to bavilo, jen začátek chvíli trval, než se pořádně rozjel. Ale četlo se to hezky a autorčin styl psaní na mě zapůsobil.
Takže pokud máte zájem o lehce temnější fantasy příběh, tahle kniha je to pravé pro vás.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace mockrát děkuji @knihkupectvi_luxor

(SPOILER) Kniha se dlouho rozjížděla . Příběh už získával na intenzitě . Ale velký konec se nekonal . Jsem opravdu zvědavá na druhý díl . Co se týče dvou hlavních postav ... Jsem zmatená ... A jsem zvědavá co z toho výjde . Knížka se mi četla dobře

Jsem z knihy zklamaná. 512 stran a mám pocit, že se v té knize vůbec nic nestalo. Problém se začtením jsem měla do třetiny knihy. Ale i poté se to místy četlo dobře a místy to bylo šíleně zdlouhavé. Ale je to velká škoda, protože tento svět je rozhodně zajímavý a dalo by se z toho hodně vytěžit.

Zlobil mne překlad, takže jsem čas od času skřípala zuby. Příběh je hezký retelling, což jsem si užila. MMC - láska, patřím holt mezi slepice, no... Laith byla zvláštní, ale dle informací jí čeká velikánský kus cesty. Údajně má mít série 6 dílů. V roce 2023 vyšel třetí díl a dál se čeká...

Veľmi zaujímavý a aj zvláštny príbeh. Zo začiatku mi trvalo, kým som sa do príbehu dostala. Ale teda potom to začalo naberať grády a teda už neskôr som bola nadšená.
On ju zachráni ako malé 2 ročné dievčatko. Kto sa v tom malom nevinnom dievčatku skrýva? A prečo to vlastne urobí? Aký má zmysel zachrániť niekoho a držať ho celé roky zavretého vo veži? Príde dospelosť a ona už môže vyjsť, môže a musí sa učiť narábať so zbraňou. Avšak aj napriek tomu si dokázala nájsť priateľov. Nie veľa, ale pár ich bolo.
Má dar, dar, o ktorom netušila. A ten dar ju môže zachrániť alebo zahubiť.
A potom príde ples. Ples, na ktorom sa niečo má stať. Ako môže tento ples ovplyvniť ich životy?
Ak by niekto čakal, že jej záchranca je princ na bielom koni, tak by sa veľmi mýlil. Je to tiež záhadná postava, ktorej zvyky sú neskutočné a tuhne človeku v žilách krv.
Ale má aj slabinu. Je ňou ona alebo niečo, čo je práve s ňou späté. Príbeh končí a určite chcete vedieť, čo bude ďalej, avšak aspoň jednu časť jej cesty máme za sebou. Teraz sa stačí tešiť na pokračovanie

Obálka knihy a ořízka je krásná! Do příběhu jsem se vrhla po hlavě a už teď se těším na pokračování!

Kniha mě zaujala temnou obálkou a anotací. Co se týče příběhu, tak musím říct, že se to četlo velmi dobře a zajímalo mě, jak se to bude vyvíjet dál. Když Orlaith byla v řiji,tak mě to dost pobavilo až jsem to prožívala s ní :D Příběh se odehrává v temnotě, napětí, tajemství, boje a v pokušení. Skončilo to otevrene,takže uvidíme,co bude v dalším díle.

'Lži jsou totiž jen malé hezké masky, kterými zahalujeme svá slova tak, aby se proměnila v daleko stravitelnější sousta.'
Nádherná súhra všetkých emócií zabalená v krásnom príbehu, ktorý si zaslúži plný počet bodov a ktorý vrele doporučujem ;)
"Počkej, a co bude s meči?" zeptám se a snažím se udržet tempo s Bazeho dlouhými, odhodlanými kroky.
"Pro ty si zajdeme později. Rhordyn chtěl, abychom se alespoň hodinku věnovali boji zblízka," odpoví a mezi rty mu přitom poskakuje stéblo trávy.
Odfrknu si. "To je legrační-vzhledem k tomu, že jsem ho nedávno nakopala do koulí."
2025 | ![]() |
(SPOILER) Myslím, že tu knihu moc lidí nepochopilo. Jako jo, moc jsme se z té knihy nedozvěděli a máme víc otázek, než odpovědí, ale podle mě autorka ví moc dobře co dělá. Je mi jasné , že chce aby jsme na vše přišli s Orlaith, protože ona neví nic o světě co je venku za bezpečnou hranicí a tak trochu se máme cítit i jako ona bez odpovědí.
Samotná postava Orlaith je opravdu zajímavá. Pomstichtivá holka, která si nebere servítky s nikým, kromě Rhordyna. Její vztah s ním je opravdu zvláštní, to musím uznat a zajímá mě kam to bude pokračovat.
Celý ten příběh v první knize je delší než by mohl být, ale jsou části, které se mi opravdu líbili a to zejména ke konci. Třeba to, jak ji Rhordyn zamkl ve svém pokoji a políbil ji předtím než odešel. Jde vidět jak má Orlaith omotanou kolem prstu a chtěl ji zmanipulovat aby nikdy neodešla z hradu. Taky se mi líbila část na konci kdy šla Orlaith za Shayem a on ji pozoroval a všiml si párového náramku na jejím zápěstí. Jsou tak moc pěkné části, když opravdu vnímáte co čtete a zamýšlíte se.
Půl hvězdičky dávám dolů za ty peprné části, ty byly opravdu divné a moc se mi do příběhu nehodili.
V srpnu by měl vyjít překlad druhého dílu a určitě si zakoupím pokračování. Podle mě má jít o víc promyšlený svět než to zatím vypadá a tohle byl docela zbytečně dlouhý úvod dá se říci.