Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách

Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182797/kvalitativni-vyzkum-v-pedagogickych-3cf-182797.jpg 4 9 3

Praktická příručka provází čtenáře výzkumem od prvního nápadu až k sepsání výzkumné zprávy. První část věnuje autor základním metodologickým otázkám kvalitativního výzkumu, který postupuje od návrh projektu přes sběr dat k analýze a sepsání výzkumné zprávy. Kniha probírá použití základních metod, jako jsou zakotvená teorie, případová studie či biografie. Analýze, jako nejnáročnější části výzkumu, je věnován největší prostor. Další část se zabývá pěti kvalitativními pedagogickými výzkumy, které byly nedávno realizovány v ČR. Ty mají čtenáři dát představu, jak výzkum vypadá v praxi. Kniha je srozumitelným úvodem pro studenty pedagogiky a sociálních věd.... celý text

Přidat komentář

Emik87
22.02.2024 4 z 5

Kniha mi připadala srozumitelnější, než Hendl. Nicméně nejsem milovník výzkumu obecně, takže čtení bylo trochu komplikované. Knihu ale doporučuji, protože se jedná velmi dobře sepsané vysvětlení kvalitativního výzkumu.

january
04.05.2023 5 z 5

Skvěle, čtivě napsané. Kapitoly od různých autorů z různých pohledů. Kniha mi dala opravdu hodně, doporučuji všemi deseti, a to nejen pedagogickým odborníkům.


IŠ
22.03.2020 5 z 5

Jestliže jsem slastně vrněla nad Hendlovým Kvalitativním výzkumem, tak nad Šeďovou se Švaříčkem člověk prožívá opravdové „kvalitativní“ blaho. Musím se přiznat, že nemám z kvality příliš načteno, ale jsou knihy, které tě baví, a potom ty, které tě nebaví. Tato mě bavila. Co ale považuji za opravdu důležité je skutečnost, že je napsána tak, že ji dokáže porozumět i metodologický laik a navíc ho ten text opravdu může bavit. Kniha je napsána „lidsky“. Ano to je dost důležité, protože u učebnic a akademických textů toto není pravidlem. Takže se to dobře čte a navíc má kniha dostatečné množství praktických ukázek a příkladů, což považuji za benefit, který by snad už v žádné podobné knize neměl chybět. Ale ani toto není pravidlem. Myslím, že bych se v hodnocení knihy ještě více odvázala, ale ke smůle autorů právě čtu kvalitativní metodologii od Strausse a Corbinové a zdá se, že jsem konečně opravdu pochopila zakotvenou teorii. Sice bych bez toho mohla žít, ale z nějakého důvodu z toho mám docela radost. Obě knihy jsou prostě skvělé.

Štítky knihy

výzkum pedagogický výzkum

Autoři knihy

Roman Švaříček
česká, 1978
Klára Šeďová
česká, 1974

Kniha Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x