Kúzelné upratovanie: Japonské umenie, ako zbaviť dom neporiadku a nájsť životnú harmóniu

Kúzelné upratovanie: Japonské umenie, ako zbaviť dom neporiadku a nájsť životnú harmóniu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250225/mid_kuzelne-upratovanie-250225.jpg 4 899 284

Kniha japonskej konzultantky sa z večera na ráno stala svetovým bestsellerom z jednoduchého dôvodu akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok. Krátko aj po tom najdôkladnejšom upratovaní veci opäť začínajú žiť svojím životom a chaoticky zaplavovať naše príbytky. Z generácie na generáciu si predávame rozmanité skúsenosti, ale umenie upratovania medzi nimi nie je, hoci patrí k tým najdôležitejším. Priestor, v ktorom žijeme, totiž ovplyvňuje aj našu duševnú pohodu. Marie Kondo premenila svoju celoživotnú obsesiu najprv na zamestnanie upratovacej konzultantky a neskôr aj na úspešnú knihu. Len v Japonsku sa jej predalo vyše 1,2 milióna kusov a dnes okupuje rebríčky v Európe aj Spojených štátoch. Úspech nevychádza len z toho, že ľudia nezvládajú svoj boj s neporiadkom, ale predovšetkým z toho, aká jednoduchá a účinná je jej metóda. Spočíva v radikálnom vytriedení vecí, ktorými sme sa obklopili, a v ich správnom uložení. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých pravidiel. Veci treba vytriediť v presnom poradí a uložiť iným spôsobom, než sme boli doteraz zvyknutí s mimoriadnym ohlasom sa napríklad stretla jej metóda skladania oblečenia. Marie Kondo radí ponechať si iba veci, ktoré máme naozaj radi, a nezahlcovať priestor ani vlastnú hlavu zbytočnosťami. Výhodou jej metódy je, že ak svoj dom podľa nej upracete raz, stane sa imúnnym voči neporiadku natrvalo.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Dům a byt , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Life-Changing Magic of Tidying , 2011


více info...

BojácnéKuře
BojácnéKuře
17.03.2024 2 z 5

Klasická kniha o seberozvoji - pořád se mluví o tom samém, užitečné tipy bych dokázala spočítat na prstech jedné ruky. Člověk si u těchto knih opravdu musí vzít jen to důležité a na zbytek nejlépe zapomenout. Autorka a její metody mi někdy přišly jako extrém - např. to vytrhávání stránek z knihy nebo ta každodenní rutina po příchodu domů. Myslím si, že když nebudu děkovat svým botám nebo batohu za to, co pro mě dělají, tak se ty věci neurazí. Místy to až působilo, že si autorka ze všech čtenářů jen střílí a jen čeká na to, kterou blbost kdo vyzkouší.

Mikik
Mikik
05.02.2024 2 z 5

Bohužel mě absolutně nezaujalo, nic mi to nedalo. Takže za mě docela zklamání, ale třeba někomu pomůže.


schvomis
schvomis
06.01.2024 4 z 5

Marie Kondo mi opravdu pomohla zbavit se nepotřebných věcí.
Ona to tedy bere dost drasticky, ala vyhoďte co nejvíc věcí. Já tak drastická nejsem, ale pomohlo nastolit cestu k protřídění domova a následně k tomu, že již dlouhodobě neskladuji nepotřebné věci.
Jediné, co mě na autorce fakt mrzí je to, že naprosto vše nacpe do pytlů a hurá na skládku. Já to tak nedělám, snažím se věci rozdat, něco prodat, darovat potřebným. A to, co fakt nikdo nechce, nebo nemá využití, to vyhodím.

LukasB.453
LukasB.453
23.10.2023

vždy jsem byl vášnivým odpůrcem cenzury myšlenek a pálení knih jsem považoval za barbarství. ale výjimka potvrzuje pravidlo. pánové, spatříte-li jak paní Vašeho srdce čte tuto knihu, počkejte, až ji odloží a bez milosti ji zlikvidujte, nestačí ji zašantročit, vhodný způsob je třeba spálení v kamnech, zkrmení většímu počtu hladových exemplářů sus scrofa, zabetonování do základů nemovitosti, zašití do pytle spolu s cihlou a utopení na moři za hranicí šelfu nebo propašování do kosmické rakety*).
čili sémě ďáblovo se musí likvidovat nemilosrdně, neboť je nesmírně nakažlivé, americký brouk a zákonná karanténa v případě nakažlivých chorob hadr. standardní průběh je takový, že čtenářka je knihou okouzlena, tak nějak cítí, že doma je tak nějak plno, ale necítí se na redukci svých boteček/kabeleček/košilek/pyžamek, ale vrhne se "trénovat" na šatníku svého muže (který sestává ze dvou párů nohavic slušných a několika párů ošuntělých, které jsou postupně sdělávány na zahradě a v dílně coby montérky, nemlich stejně s košilemi a se starými teniskami připravenými na labutí píseň při nátírání plotu), a pokračuje dílnou a garáží, to vše za mužovy nepřítomnosti. výsledkem je tichá domácnost, a velké rozčarování, kdy je po pánu tvorstva požadována oprava kapajícího kohoutku, a ukáže se, že krabice se sadou těsnění jakož i (mírně orezlé leč funkční) sikovky zázračně zmizela. upřímně se přiznávám, že manželství, jehož jsem polovinou, nezažilo větší krizi, než agresivní nájez této knihy.

*) no to vlastně do hlubin ani no kosmu ne - latimeráci a ufoni Vás nebudou mít rádi.

Pavla79
Pavla79
22.06.2023 4 z 5

Za mě velmi inspirativní. Začala jsem s oblečením, skvěle se v něm vyznám a drží uklizené..., hlavně trička. Přikláním se k názoru, že by kniha mohla být kratší, jelikož v průběhu čtení máte šílené nutkání začít přečtené aplikovat. :) Rádi byste ale knihu dočetli, ať to máme ucelené..., a ono pořád zbývá tolik stránek. Ráda si přečtu i druhou...

Ema22
Ema22
28.05.2023 3 z 5

Sledovala jsem seriál, který mi svou formou vyhovoval více. Ač jsem spíše minimalista, spoustu dalších věcí jsem vytřídila.

Ani832
Ani832
22.05.2023 4 z 5

Z téhle knihy si odnesete pár základních zásad:

- protřídit, pak uklidit
- zbavit se blbostí (nečekaně)
- dát každé věci svoje místo
- dělá vám to radost? ne? tak se toho zbavte!

atd. atd.

V podstatě máte udělat obrovský úklid a protřídit všechno, co vlastníte, a to vám bude stačit udělat jednou v životě. Někdy až se odhodlám a budu na to mít dost sil, tak ten úklid zrealizuji. Momentálně ale nemůžu posoudit, jestli metoda funguje.

Jediným minusem je zbytečná délka poselství by se dalo shrnout na cca padesáti stranách, a ne to natáhnout na 192. Nachází se tam šíleně omáčky a text by si opravdu zasloužil proškrtat. Dost věcí se také zbytečně neustále opakuje.

Jinak doporučuji, nakopne vás k úklidu a řekne hodně pravd, které si dost možná nedokážete přiznat.

Janadvorackova
Janadvorackova
30.04.2023 odpad!

Autorka je šílená. Neustále se opakuje "uklízení musí začít vyhazováním věcí."
Kniha mě spíš znechutila.

Normálně jsem toho v životě vyhodila dost, ale jen minimum fakt do odpadu. Oblečení se třeba dalo dál, knihy do bazaru, nebo knihobudky. Maličkosti se vytratily... někam. Ona furt mele o tom, jak vyhazuje pytle věcí. A to i cizích věcí: plánuje si doma, čí pokoj protřídí. Uklidí pokoje sourozenců a vyhazuje jejich věci.
Mít ji doma, asi se zblázním.

kristyna7552
kristyna7552
31.01.2023 4 z 5

Ne, že bych po přečtení této knihy začala jak zběsilá všechno vyhazovat, ale docela mi pomohla dojít k tomu, že některý věci v životě nepotřebuju :)

Paradoxně ConMari tvrdí, že pokud se vám doma válí nějaká knížka dlouho nepřečtená, máme se jí zbavit, jelikož se k ní už nedostaneme... no tak tohle byl zrovna ten případ, kdy jsem měla tuhle knížku v knihovně asi 2 roky, než jsem se k ní dostala.

johnny01
johnny01
30.01.2023 5 z 5

Vyhazovaní věcí. Jak prosté, a přitom se do toho tolika lidem nechce! Kéž by závěry z této knihy vzalo za své co nejvíce lidí.

Make20
Make20
05.12.2022 3 z 5

Kolem knihy jsem hodně dlouho chodila, než jsem se rozhodla si ji konečně přečíst. Už během čtení jsem měla nutkání všechno doma přeskládat, vyházet šuplíky a udělat si doma pořádek. Je pravda, že mnoho věcí jsem vyhodila, ale nebylo to až takové, jak píše o svých zákaznících a zákaznicích. Na knize mi vadilo, že tam tu samou věc autorka opakuje stále dokola. Podle mého názoru by kniha mohla být klidně poloviční a dozvěděla bych se to samé. :) Ale pomohla mi uklidit byt a proto dávám 3 hvězdičky.

Hanja
Hanja
25.11.2022 4 z 5

O knize vím dlouho, ale až teď jsem si ji přečetla. Určitě nebudu uklízet 100% podle KonMari, ale ten postup mi dává smysl. Kniha mi pomohla v rozhodování některých věcí, které bych dřív nevyhodila. S úklidem jsem už začala, a mám velkou radost, že se mi uvolnilo spoustu místa... :)

Acnaj
Acnaj
19.11.2022 2 z 5

Zajímavé tipy k uklízení, nicméně být tak radikální jako ona neumím...

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Není to nejlepší kniha na světe a trochu jí v mých očích škodil fakt, že je bestsellerem atd. Ale skýtá pár pěkných myšlenek, jako považovat si věcí a ať to zní sebešáhleji, tak místy s nimi jednat jako s živými bytostmi, asi je není vždy nutné hladit a mluvit k nim, jak autorka doporučuje, ale něco mezi, stejně tak k domovu jako místu s vděkem :)

Nesouhlasím například s jejím názorem, že ke knize, kterou mám delší dobu v knihovně, se už nikdy nedostanu - to jsem i několikrát vyvrátil a taky na razanci vyhazování neumím být tak drsný jak ona. Ale něco jsem si z toho odnesl, i když konec už přesahoval docela do Eza. - Za mě celkově tak 70%

Btw: jestli někdo z jejího popisu pochopil jak se mají na hranu stavět kusy oblečení - prosím Vás napište mi a vysvětlete mi to :D moje představivost, co často nemá hranic, tady prostě končí :))

IVANA0123
IVANA0123
10.11.2022 3 z 5

Co říci o této knize? Pro mě je to tak napůl -
1- autorka je podle mě tak trochu posedlá uklízením
2 - přesto musím přiznat, že jsem získala řadu dobrých rad a za ně jsem vděčná
3- u části o skládání ponožek a hlavně vytrhávání listů z knih jsem dělala, že v knize vůbec nejsou
Takže závěrem - autorka má jistě v mnohém pravdu - řada z nás jsme křečci nepotřebných věcí, ale jako celek mi takový perfekcionismus přijde moc. Na druhou stranu, jak říká, je to na každém, pro co se rozhodne a nenařizuje, jen doporučuje. Proto jsem se rozhodla, že část rad si zkusím osvojit, ale dál si budu užívat trochu svého chaosu a hlavně knihovnu, ve které je více než jen malé množství doporučených knih. 3,5*
(11/22)

Calinda
Calinda
07.11.2022 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a inspirovala mě, abych ještě více zredukovala svou už tak minimalistickou domácnost. Nemám ráda moc věcí kolem sebe, tak nějak volněji se mi dýchá a lépe žije s minimem věcí, které však pro mě mají nějakou hodnotu či se mi designově líbí, v tomto jsem s autorkou na stejné vlně a tuto metodu jsem praktikovala již dávno předtím. Chápu, že "křečkům" kniha vyhovovat nebude, zvlášť, když se dozvědí, že je možné zbavit se i vzpomínkových předmětů a fotografií :-) (tím jsem se ovšem také neřídila). Ale to už je každého věc, co si z knihy vezme a také je na každém, jak se vytříděných věcí následně zbaví (např. prodá, daruje, recykluje či přímo vyhodí).

Manifest blech
Manifest blech
13.10.2022 3 z 5

Kniha je skvělá, se spoustou příkladů z jejího reálného uklízení u klientů.
Už jsem dost věcí znala z jiných zdrojů, určitě něco mi dala.

Co mi bytostně vadilo, že co vytřídila vyhodila. Doufám, že po letech to upgradovala a řeší jiné cesty nejen kontejner.

Vierush88
Vierush88
29.06.2022 odpad!

Možná je to jinou mentalitou Japonců (děkování kabelce, že vám celý den sloužila), nebo faktem, že mají malé byty (aby se vešli do bytu mají věci všude po zemi), ale kniha mi přišla naprosto zbytečná a nedokážu si představit, že může někomu "změnit život" jak je často uváděno.

_Gretchen_
_Gretchen_
31.05.2022 5 z 5

Velice inspirativní kniha, pokud potřebujete nakopnout k úklidu, tohle je to pravé. S většinou myšlenek zcela souhlasím, co ale nemůžu přenést přes srdce je bezhlavé a radikální vyhazování věcí. Posílat je dál je sice práce navíc, ale za dobrý pocit to přece stojí. Jsem ráda, že čeští minimalisté se v tomto chovají udržitelněji.

MOu598
MOu598
15.05.2022 4 z 5

Zajímavé. Věřím v sílu uvedených zásad, ale ne všech. Nechce se mi ale věřit, že by autorka chtěla vše vytříděné poslat na skládku - určitě existuje řada způsobů, jak věci poslat dál. Také si myslím, že žijeme nad poměry, snad nám současné problémy (kovid, válka, inflace,...) pomohou se vzpamatovat.