Kůže

Kůže https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72885/kuze-72885.jpg 4 33 5

Akta X / Spisy X série

< 6. díl >

Další napínavý příběh z řady Akt X opět přivádí jeho hrdiny, agenty FBI Foxe Muldera a Danu Scullyovou, na stopu záhadných zločinů a do nemocničního prostředí. Neohroženým pátráním po pravdě se jako vždy vystavují velkému nebezpečí a několikrát jenom o vlásek unikají smrti. Neuvěřitelně násilné jednání dříve mírného profesora po běžné transplantaci kůže na popáleninu Mulderovi nejde na rozum. Jako obvykle se nechává vést vlastní intuicí – na rozdíl od věděcky založené kolegyně, která jeho hypotézy a postup zpochybňuje. Vývoj událostí však dává za pravdu jemu. Ukazuje se, že zdánlivě falešné stopy jsou správné. Když se Scullyová přesvědčuje, že Mulderovo podezření, úvahy a předtuchy se naplňují, nezbývá jí, než jeho výklad souvislostí příjmout – samozřejmě s výjimkou závěru, který bere v úvahu nadpřirozené jevy. A tak jeho objev, na první pohled bezvýznamný, vede k odhalení rozsáhlých pokusů s transplantací kůže. Dějiště se přesouvá z rušného New Yorku do hloubi tropického pralesa v Thajsku, do exotických míst, kam takřka nezasáhla západní civilizace, a proto si pověrčiví místní obyvatelé vysvětlují mizení lidí a brutální vraždy pověstí o Požírači kůže, obludě obývající nejvyšší horu v okolí. Jakmile ji někdo probudí ze zimního spánku, nestvůra dostává hlad, a vzápětí se objevují lidská těla svlečená z kůže. Pravým účelem experimentů s transplantací kůže však není „banální“ záchrana popálených pacientů, ale daleko vyšší cíl…... celý text

Literatura světová Sci-fi Záhady
Vydáno: , BB art
Originální název:

Skin , 1998


více info...

Přidat komentář

sgjoli
29.10.2023 3 z 5

Nedávno jsem četla Chameleona - novelku ze světa Akt X. A ačkoliv jsem z toho nebyla úplně 100% nadšená, měla jsem pořád chuť se tak nějak v tom světě Akt X ještě chvíli zdržet. A tak jsem sáhla po knize Kůže.
Opět musím pochválit, že tematicky se to do toho světa Akt X hodí. Zápletka zajímavá, pointa vlastně taky, umím si to představit zfilmované. Mulder i Scullyová si tu jsou vcelku podobní, takže i v tomhle to bylo fajn.
Hodnocení dávám průměrné. Určitě nečekejte žádnou velkou literaturu - není to nic, co by mělo čtenářům nějak překopat život. Ale autor si tu na to ani nehraje. Nicméně fanoušky seriálu to asi aspoň trochu zaujme - lidem, co jsou seriálem nepolíbení, to asi nic neřekne.
Mne osobně asi bavila víc první polovina knihy, která mi přišla napínavější a tajemnější. Druhá půlka na mne taková trochu víc vleklá, trošku překombinovaná (=až moc zamotaná). V první půlce mi to víc odsýpalo, přišlo mi to svižnější - u té druhé půlky jsem se trochu zasekávala.
Nakonec tedy 3 hvězdy. Pokud jste milovníci seriálu, zkuste a uvidíte sami, jak vám to bude vyhovovat.

Obelix15
21.09.2022 4 z 5

Na seriálu s touto legendární dvojicí většina z nás vyrůstala. O to jednodušší bylo si v této knize vybavit podoby a hlasy hlavních postav při řešení dalšího tajuplného příběhu. Napínavé od začátku do konce, čteno jedním dechem a nechybí ani Mulderův humor. Za mě velice povedené.


Terva
31.03.2022 5 z 5

„Mulder ožíval,
když narazil na záhadu,
kdežto Scullyovou
vzpružovala vyhlídka
na vyřešení.“

„Lidské tělo je přece recyklovatelné.“

Tohle je snad nejlepší psaný příběh v sérii Akta X. Mrazivé, děsivé, krvavé a „strašidelné“. Po dobu čtení jsem měl neustále husí kůži. Ben Mezrich dotáhl Akta X až do krajnosti. Pravda, je to bez mimozemšťanů, ale protože v tom maj prsty lidé, o to je to brutálnější. Příběh si pohrává s nesmrtelností, ale způsob, jakým je nesmrtelnost „aplikována“ je geniální. Nemusím snad ani psát, že Fox Mulder i Dana Scullyová jsou skoro celý příběh v ohrožení života.

Malá ochutnávka:
Pokrčil rameny. Kdykoliv doktoři narazí na záhadu a nedovedou si ji vysvětlit, svádějí to na mikroba, nějaký virus nebo bakterii, zkrátka něco, co je vidět jedině pod mikroskopem – a někdy ani tam ne. Jestli chceš, Scullyová, něco vědět, je to tak pohodlné. Vědci tak předstírají, že rozumějí něčemu, co se úplně vymyká jejich chápání.

Vyvrcholení příběhu je trochu zamlžené a, řekl bych, nedovysvětlené. Avšak to podstatné se čtenář dozví, tak že nezůstane ochuzen. Docela jsem Mulderovo rozhodnutí pochopil, ale naskýtala se i jiná, trochu brutálnější verze. Protože vám přeživších lidí bude líto a snad by jim „slušela“ i varianta smrt. Ale, jak jsem napsal, bylo by to radikální řešení, které by spousta fandů této série nepochopila a rozhodně odsoudila. Obrázek si musí udělat každý sám.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ )

Citát: Co to muselo být za sílu, když zanechala otisk ruky v tvrdém dubovém dřevě?

Dandulka
29.04.2014 4 z 5

Ze začátku nic moc, asi od poloviny začal mít děj spád a konec mi hodně připomínal Univerzálního vojáka. Agenti FBI jsou nezničitelní!!!!!

OctOpusDei
26.08.2012 4 z 5

Akta X,klasika.Napínavý a pro mne velice čtivý příběh.