Kushielova vyvolená

Kushielova vyvolená https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44589/kushielova-vyvolena-44589.jpg 5 45 6

Kushiel série

< 2. díl >

Příběh se odehrává v zemi, jejíž lid věří, že vzešel ze spojení lidí a andělů. Žije podle prostého pravidla: Miluj dle touhy své. Hlavní hrdinové - Phèdre a Joscelin - se vydávají na cesty, aby zabránili dávnému nepříteli znovu udeřit a zaprodat jejich milovanou rodnou zemi. Ona je vyhledávaná kurtizána, které je souzeno nalézat rozkoš v bolesti, on kněz z řádu elitních osobních strážců , kde mu přísaha velí za každých okolností sloužit a chránit svěřenou osobu. Jakkoli jsou vzájemně rozdílní, jen společně mohou uspět. Na své cestě se dostávají do exotických krajin, poznávají spojence i nepřátele a zjišťují, že i domnělá slabost se může projevit jako netušená síla. Přestože se zdá, že všechny cesty byly uzavřeny a nepříteli se jeho ďábelský plán podaří, nikdy není vše ztraceno, ani získáno... Ukázka na obálce knihy: To byla minulost. Měla by být za námi a uzavřená, nebýt těch nekonečných připomínek, starých sporů a starých zrad, které se táhly do přítomnosti. Jestli tam něco bylo, něco, co by mohlo usvědčit někoho z těch tří, teď to bylo pryč, navzdory údajně pozornému oku Bernarda ze Siovale. „Děkuji vám,“ řekla jsem mu a chystala se k odchodu. Pak mě ještě něco napadlo. „Bernarde, má paní de Parnasse říkala, že archiv občas navštíví i královna. Jsou tu s ní i její cassielinské stráže, když přijde?“ „Samozřejmě!“ vykulil oči. „Ne že by se jí tu mělo něco stát, to ne, ale … je to královna. Je to jejich přísežná povinnost sloužit a chránit potomky Eluovy.“... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Kushiel's Chosen , 2002


více info...

Přidat komentář

Deia
09.02.2023 4 z 5

Z prvej časti som bola nadšená a toto pokračovanie sa mi tiež veľmi páčilo, aj keď mi prišlo o kúštik slabšie. Opäť som sa strácala vo veľkom množstve mien, aj keď niektoré by som už mala poznať, ale prišlo mi, že toľko postáv a ich postavení sa ani nedá zapamätať :D. Našťastie je ale kniha písaná z Phedrinho pohľadu, takže občasná horšia orientácia mi až tak nevadila. Takisto sa Phédre ocitá v novom prostredí s novými postavami - niektoré z nich boli naozaj zaujímavé, niektoré ma, naopak, zaujali menej. Celkovo mi vedľajšie postavy prišli zaujímavejšie v prvej časti. Ale aj táto časť je plná intríg, ktoré sa Phédre snaží vyriešiť a väčšinu vecí, ktoré sa tam diali, som vôbec nečakala a bola som dosť prekvapená. Phédre takisto musí prejsť pár tvrdými skúškami a občas som mala pocit, že všetko sa spiklo proti nej a priznám sa, že to mi už trošku vadilo. Takisto sa mi táto časť zdala rozťahanejšia. Ale to nič nemení na fakte, že ten svet je úžasný, rozvetvený, väčšina postáv je takisto skvelá, sú tam všetky možné charaktery, rôzne kultúry... Proste je to radosť čítať, užívala som si (skoro) každú stranu. Len ma mrzí, že túto sériu veľa ľudí nepozná, určite by si zaslúžila viac pozornosti. A veľmi som zvedavá na tretiu, záverečnú, časť.

Metla
04.08.2018 3 z 5

Kniha pokračuje krátce po událostech z předchozího dílu: Phédre si užívá života u dvora, je nesmírně žádanou luxusní kurtizánou, která si klienty může vybírat dle vlastního uvážení a kromě toho má milostné peripetie se svým strážcem Joscelinem (neustálé skuhrání o tom, jak se sebou nejsou schopní vyjít a vzájemně se trápí, to pro mě bylo ekvivalentem zapichování třísek pod nehty). Autorka nijak nezdržuje rekapitulací dřívějších událostí – sem tam je letmo zmíní, ale rovnou rozehrává nový příběh, plný dobrodružství, intrik a erotiky se S/M příchutí. Phédre je (naštěstí) od Joscelina brzy odtržena, je nucena proplouvat všemožnými úskalími sama, případně získávat nové spojence, a opět ochránit království před zlovůlí nepřátel. Druhý díl z cyklu „Kushiel“ se mi četl o něce lépe – nejspíš díky znalosti reálií daného světa, odpadla tím nutnost zdlouhavého seznamování s náboženstvím a politickou situací. Rozhodně však četbu nelze doporučit těm, co vynechali „Kushielovu střelu“.
Série "Kushiel" není typem fantasy, jakou bych zrovna vyhledávala, berte tedy hodnocení, kterému čtvrtá hvězdička unikla jen o pubický chlup, jako vééélkou poklonu. A zároveň pobídku ctitelům (spíše ctitelkám) romantiky, ať si tyto rozsáhlé romány nenechají ujít.


Janičta
22.09.2014 5 z 5

Tato autorka se pomalu, ale jistě přesouvá do kategorie mých oblíbených.
Znovu se zde objevují složité intriky a když jsem věděla kdo za nimi tentokrát stojí, rozuzlení bylo překvapivé a zajímavé.
Kniha je ovšem dosti tlustá a obsahuje spoustu jmen a pokud se postavy v ději nevyskytují pravidelně, mám pak trochu problém pospojovat si ty nitky dohromady.
Ale už mi to šlo lépe než u prvního dílu a začínám si zvykat na styl autorčina psaní.
Doufám, že nakladatelství neskončí jen u této trilogie a vydá některé z dalších knih co autorka napsala. Byla by škoda kdyby ne :-)

Indiánka
10.02.2014 5 z 5

I když jsem tuto trilogii koupila vlastně omylem a fantasy není můj oblíbený žánr, tak po počátečním těžkém prokousávání se velkým množstvím postav musím říci, že je to opravdu pěkně napsané fantazijní dobrodružství, ve kterém jistě každý pozná skutečné národy a území.

saphe
17.09.2013 5 z 5

Jak předchozí díl tak je to naprosto dokonalá kniha. Jacqueline Carey patří mezi ty spisovatele kteří, dokáží zaujmout čtenářovu pozornost, a ten se bude knize věnovat bez přestávek ke konci...

Dašička
21.03.2012

Výborná kniha... stejně jako první díl... vřele doporučuju všem co mají rádi poznávání fantasy světů. Phédre se pokouší odhalit zradu Melisandy, cestuje do La Serennissimy, se znovu setkává s Melisandou, která ji uvězní v hnusném vězení na pustém ostrově, při útěku z vězení na čas ztrácí Joselyna, unesena piráty poznává nové náboženství, jazyky, objevují se nové postavy:)) Už se těšim až vysvobodí Hyacinta:))) Skvělá kniha...

Autorovy další knížky

Jacqueline Carey
americká, 1964
2009  88%Kushielova střela
2011  91%Kushielova vyvolená
2011  91%Kushielovo vtělení

Kniha Kushielova vyvolená je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Doporučených12x
Knihotéce56x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x