Líc a rub

Líc a rub https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12248/lic-a-rub-12248.jpg 4 35 5

Kultura série

< 6. díl >

Šestá kniha z cyklu Kultura. Před mnoha lety obloha dštila kamení a oheň a takový nápor staré impérium nevydrželo. Země, které se vymanily z jeho svazující hegemonie, mají nastolit nový světový pořádek. Zvláště dva lidé vidí tento proces v širších souvislostech. V zimním paláci má králova nová lékařka více nepřátel, než si zprvu uvědomuje:Její protivníci ovšem nevědí, že nemá ve svém arzenálu jen léky… V jiném paláci zahorami má ve službách královraha protektora jeho hlavní tělesný strážce také své nepřátele. Ti ale dokážou udeřit mnohem rychleji a on s nimi bojuje mnohem tradičnějšími prostředky. Kniha je příběhem dvou příběhů. Oba spějí k dramatickému vyvrcholení, oba jsou spolu spjaty víc, než hrdinové tuší, a oběma je společným jmenovatelem klam, láska a zrada. Román je mistrovskou ukázkou toho, co autor (na českém knižním trhu proslulý Vosí továrnou) dokáže na vrcholu svých tvůrčích sil. Přeložil Viktor Janiš.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Inversions , 1998


více info...

Přidat komentář

puml
05.11.2023 4 z 5

Trochu jiný příběh z Kultury. Je to jen v náznaku a pro ty, co už četli jiné díly téhle skvostné série to bude srozumitelné a ocení tu velmi subtilní rovinu související s Kulturou. Jinak je to klasický Banks se svým gotizujícím a zádumčivým stylem, který mám na jeho románech tak rád. V rámci Kultury je to asi zatím nejatypičtější díl. Je to ale zároveň román svým způsobem nejsvébytnější (v rámci Kultury), který lze číst zcela bez znalosti jiných dílů série a se samotným žánrem sci-fi související jen velmi nenápadně - takřka v náznaku - atmosférou a nasvícením některých situací. Doporučuji.

martin3420
10.01.2022 5 z 5

Opět parádní příběh od Bankse. Musím říct, že ho začínám mít rád, tahle série z cyklu Kultura je absolutní topka. Je to záživný, propracovaný, chytrý, spousta životních postřehů, zase skvělé postavy. Jednou bude tohle klasika i u nás.


Finn69
22.08.2016 4 z 5

(SPOILER) Zvláštní fantasy příběh, vlastně dva příběhy, které postupně splývají. Hrdinkou prvního z nich je tajemná králova lékařka ze vzdálené cizí země, v tom druhém je hlavní postavou osobní strážce diktátora. Oba z nich bojují jak s neustálými úklady, tak se svými vlastními city a oba nakonec v tomto boji prohrávají. Velmi dobré, doporučuji.

trudoš
07.11.2015 4 z 5

Kniha s příznačným názvem Líc a rub zachycuje osudy dvou rozdílných osobností z různých koutů fantastického světa. Tam kde jeden žije v neustálém nebezpečí, musí se druhý starat o bezpečí někoho jiného a tam kde jeden miluje, je druhý všemi nenáviděn. Každý z příběhů se přitom odehrává v jiném prostředí, a i když spolu obě vyprávění zdánlivě nesouvisí, jedině společně tvoří celek, který ovšem nemá konkrétnější spojovací body. Pokud by však každý existoval sám o sobě, nebyl by zcela úplný.
Nevýhoda románu pak paradoxně spočívá v jeho největší přednosti. Každá kapitola je věnována jedné ze dvou linií, přičemž každá sama o sobě je vycizelovanou epizodou. Díky tomu se však vytrácí přímočařejší spád a s tím i napětí, které by člověka pohánělo k soustavnému čtení. Navíc ne vše je zde polopaticky vysvětleno, takže zdaleka nejste ta nejinformovanější osoba v ději. Což může otrávit; zvolená forma ovšem naprosto odpovídá výslednému efektu, takže si jiné provedení ani nedokážu představit.

učtese
28.09.2014 4 z 5

Pro mě zvláštní autor tenhle Banks. V jeho knihách (co jsem zatím četl) se většinou nic moc neděje, ale jsou napínavé a velice dobře se čtou. Výjimkou není ani Líc a rub po jejímž dočtení zůstane víc otazníků než na začátku. Doufám že se podaří přeložit i další knihy ze série.

Štítky knihy

space opera skotská literatura sci-fi

Autorovy další knížky

Iain M. Banks (p)
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  80%Líc a rub
2003  75%Most
2004  88%Vraní ulice
2019  84%Hráč

Kniha Líc a rub je v

Přečtených40x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x