Consider Phlebas

Consider Phlebas https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12249/consider-phlebas-12249.jpg 4 84 23

Kultura série

1. díl >

První kniha z cyklu Kultura. Miliony umírají a další miliony jsou odsouzeny k záhubě. Měsíce, planety a mnoho hvězd je zničeno – nelítostně, a co více, zcela náhodně. Idirane bojují za své přesvědčení. Kultura pro své morální právo na existenci. V sázce jsou principy. Vzdát se je nemyslitelné. Napříč galaxií zuří válka. Uprostřed vesmírné genocidy probíhá individuální křížová výprava. Hluboko v bájném labyrintu na nehostinném světě, planetě, kde smrt vítá každého smrtelníka, odpočívá zbloudilá Mysl. Chce ji Kultura i Idirane. A právě ona se stala osudem Horzy a jeho různorodé posádky drsných žoldáků, lidí a strojů. Musejí ji nalézt, a přináší s sebou destruktivní přirozenost vlastní lidské rase.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Classic
Originální název:

Consider Phlebas , 1987


více info...

Malarkey
Malarkey
05.03.2024 3 z 5

Touto knihou jsem chtěl zkusit po delší době nějaké další sci-fi/space operu sérii, která by mě mohla pohltit. No a musím říct, že na první dobrou se mi to u Pomysli na Fléba nepovedlo.

Pochopil jsem, že kniha vydaná na Planetě9 má být s lepším překladem, než původní vydaná kniha v 90. letech. I tak jsem ale s překladem dost bojoval. Námět je řádný epos ze světa, kde všechno je pokroucené a jiné oproti našemu světu.

Chvíli se na ten svět zvyká a i když jsem tu nevnímal ani kdoví jaké hrdiny, spíše mi to přišlo jako úvod, popis prostředí, světa, který je třeba řádně dostat pod kůži. Jinak Vás to nepřesvědčí. Mě nepřesvědčil, ale popravdě jsem rád, že jsem sérii i nadále dal šanci. Druhý díl s názvem Hráč je totiž úplně jiný.

puml
puml
27.01.2024 4 z 5

Z těch prvních tří dílů (co zatím vyšly) mi tenhle připadá nejslabší, ale pořád je to slušný scífko, jen Hráč a hlavně pak Zbraně nasadily laťku až moc vysoko.


R47
R47
20.01.2023 4 z 5

Musím přiznat, že to bylo něco jiného, než jsem čekal. Čekal jsem absolutně výjimečné dílo, které mě pohltí originalitou. Něco jako svého času Hyperion nebo Duna. A dostal jsem svižně odsejpající space operu napsanou s lehce ironickým podtónem. Nejvíc jsem si při čtení vybavoval Hvězdy, můj osud od Alfreda Bestera. Ne, že by byl děj podobný, ale podobné bylo to, jak autor svižně střídá lokace a smýká s hrdinou, kam potřebuje. Druhá kniha, na kterou jsem při čtení myslel, byl Stopařův průvodce. Bylo to tím ironickým podtónem, který víc a víc získával navrch, a těmi postavami smolařů a looserů. Před těmi čtyřiceti lety by to bylo určitě na pět hvězd, teď dávám čtyři a chystám se na další díl.

Jacck
Jacck
15.01.2023 4 z 5

Mé první setkání se světem Kultury, četl jsem to anglicky. Docela zajímavý svět, utopie v daleké budoucnosti rozšířená po celé galaxii, ovládaná hyperinteligentními umělými inteligencemi, válka proti expanzivním militaristickým Idiranům. Na jedné planetě ztroskotá jedna z těch umělých inteligencí, a jak Idirané tak Kultura se jí snaží získat. Na straně Idiranů stojí hlavní hrdina Horza Gobuchul, který je přeměňovač, na straně Kultury agentka Balveda. A celý děj popisuje cestu Horzy na tuto planetu, kde to vše vyvrcholí. Zpočátku mi dělalo trochu problém se začíst, ale postupem knihy děj gradoval. Určitě bych vypíchl i dobré literární kvality Bankse. Moc mne nebavily akční scény, ale ty mě nebaví nikde, ani ve filmech

KapitánSmrt
KapitánSmrt
22.11.2022 3 z 5

Zajímavý fikční svět, avšak těžko uvěřitelná zápletka. Hlavní hrdina je na jednu stranu děsný smolař. Neustále se zaplétá do problémů a nebezpečí, na každém kroku mu jde o život. Na druhou stranu má ale ohromné štěstí. Protože na poslední chvíli mu vždy někdo pomůže či se svou bystrostí zachrání. Zpočátku to přidává na napínavosti děje, ale když se tohoto schématu drží autor již po xté, začne to být otravné. Co je ale ještě otravnější, je úroveň překladu. Ten asi není tak špatný (i když některé věty nedávají moc smysl), horší je to s množstvím překlepů. Těch je tu nehorázné množství, občas i na každé stránce něco. Mě osobně to kazilo dojem z knihy. Předpokládám, že další díly na tom budou obdobně, což mě od dalšího čtení odrazuje. Bohužel, tento svět má totiž značný potenciál.

lampernaqui
lampernaqui
13.04.2022 4 z 5

Vlastním obě česká vydání této knihy a až někde v hlubinách knihovny dohledám to první, strašně rád si projdu některé pasáže a srovnám překlady. Asi se pobavím. Jinak samotný román bylo hodně dobré scifi. Vždy mi chvíli trvá, než se pořádně dostanu a zažeru do nového světa... takže i tady jsem v tom zpočátku plaval. Ale nakonec dostalo putování hlavního hrdiny spád. Byl jsem rád, že se na internetu dalo dohledat mnoho kreseb, které mi pomohly s představou jednotlivých druhů či míst. Snad jen kanibalskou vsuvku bych trochu pokrátil a závěrečné rychlé střídání kapitol, kterými asi chtěl autor navodit akčnější pohled na boj, mi přišel kontraproduktivní. Ale jako úvod nejen do cyklu ale i k autorovi to bylo velice dobré.

B4LU
B4LU
05.10.2021 3 z 5

Asherovské military SF popisující válku dvou vesmírných říší. Právě to pozadí příběhu, ty popisy, co která říše je a co není jsou největší předností knihy. Charaktery postav jsou také různorodé, ale i tak se mezi nimi asi nenajde žádná, která by nějakým způsobem vyčnívala - snad jen tím, jak hloupě se v některých momentech rozhodují. Výletování po různých (nejen) planetách má také své kouzlo, ale po počátečním okouzlení působí poněkud natahovaně. Bojové pasáže, kde se střílí a všichni se krčí a všechno vybuchuje, jsou také přítomny a z celé knihy mě zaujaly nejméně.
Výsledný dojem je překvapivě mdlý. Jsem rád, že jsem si vzhledem k Hráči doplnil své znalosti prostředí (jak říkám, právě jeho popis je na knize to nejlepší), ale děj samotný hlubší dojem nezanechal.

digdag
digdag
14.09.2021 2 z 5

Jedním slovem - zklamání. Dvěma slovy - obrovské zklamání. Asi byla moje očekávání po nedávno přečtených sci-fi sériích až příliš vysoká, ale i kdyby nebyla, vyšel by výsledný pocit z knihy na stejno. Zkraje jsem měl pocit, že malý příběh na pozadí velkých událostí hýbajících galaktickým děním má obrovský potenciál. Bohužel, na první pohled zajímavý koncept shodila plytkost jednotlivých postav a nedotaženost řady scén. Když k tomu přičteme obrovské množství pravopisných chyb, které vydání provázejí, je celkový zážitek prachbídný.

martin3420
martin3420
15.03.2021 5 z 5

Skvěle napsané, srozumitelné, má to drajv a spoustu akce.
Po letech jsem se znovu začetl a musím říct, že tento první díl je asi nepřekonatelný, hlavní linka je nesmírně chytlavá a na rozdíl od některých dalších dílů se nepřeskakuje do sekundárních dějů, které jsou pro mě většinou nudné.

Frankenstein_09
Frankenstein_09
13.03.2021

Pomysli na Fléba je rozhodně fascinující příběh a to nejen pro Banksův svět, ale i pro Banksovy postavy - ať už se jedná o Xoralundra (který se tam objeví jen krátce a přesto zaujme), nebo hlavního hrdinu Horzu, chameleonského agenta.
Kromě dobře napsaných akčních scén vám Banks během příběhu nastíní i dilema, mezi dvěma válčícími frakcemi (Kultura a Idir) a hloubku jeho postav. Při dočtení jsem si nakonec nebyl zcela jistý, kdo Horza doopravdy je (pro jeho pohnutý osud).

MejlazMordoru
MejlazMordoru
16.01.2021 4 z 5

Výborné. Jako bych tam byl.

Stauff
Stauff
12.06.2020 5 z 5

Četl jsem druhé vydání a musím říct, že mě příběh tak pohltil, že jsem případné překlepy nevnímal. Válka mezi Kulturou a Idirskou říší zuřila na pozadí celého příběhu a já netušil a netuším, která strana konfliktu byla ta správná, spravedlivá, dobrá, prostě v právu. Tedy jsem si skoro jistý, že žádná... A v celé té ohromné válce se odehrává příběh Horzy, stojícího na straně Idirské říše, Balvedy, která je agentkou Kultury a dalších lidí a strojů, kteří nejsou na žádné straně. A zase jsem vlastně netušil, komu víc držet palce. Je to prostě úžasná kniha, která stojí za přečtení.

trudoš
trudoš
07.04.2019 4 z 5

Přiznám se, že v rámci letitého humbuku kolem překladu Štěpánky Nohýnkové jsem čekal nějakou kosmickou inťošárnu, ale nakonec se z toho vyklubala poctivá old-scholová space opera. Naneštěstí si nemyslím, že se Iain Banks pro tenhle žánr narodil. Ne, že by postrádal fantazii, jeho futuristické vize mimozemských kultur jsou působivé po všech stránkách. Problém jsem měl s nudnou stavbou zápletky. Podobně jako u Incalu Alexandra Jodorowského, i tady mi vadilo, jak akce plodí další akci a základ osnovy spočívá pouze v úvodu a závěru, přičemž vše mezi tím je sice pěkná, ale zbytečná vata. Navíc jsem se dlouho nemohl zbavit dojmu, že galaktičtí pašeráci, ke kterým se hrdina přidá, jsou jen parta amatérských lůzrů - prakticky jediná věc jim nevyjde, až je to ke konci víc úmorné než napínavé.
Přesto se tomu nedá upřít nápad a svěží pojetí historie budoucnosti. Banks vyniká v propracované psychologii postav, které se čtenáři snadno dostanou pod kůži, a v tomhle ohledu nezklamal ani tentokrát.

ziriant
ziriant
09.02.2019 3 z 5

Jak je vidět níže, hodnocení knihy se doslova ztrácí v překladu. Já jsem samozřejmě z tohoto hlediska také nebyla spokojená, ale nenechávám se tímto ovlivnit při hodnocení knihy, protože za to autor nemůže. I tak bych řekla: lepší průměr. Čas vzniku knihy považuju jako polehčující okolnost, protože podobné literatury jsou mraky, a tak se nejspíš dá říci, že autor je spíše z těch průkopníků než z těch, co se vezou. Ale i tak. Něco mi tam prostě chybělo. A ten závěr a osud všech hlavních postav? Na to jsem jen valila oči a říkala si "Cože?!". Zřejmě to chce vyčkat a posoudit zase z dalšího dílu. Jednou v budoucnu, snad.

gad
gad
31.01.2019 4 z 5

Celkem zajímavý příběh, pokažený nekvalitním překladem se spoustou překlepů, takže jsem se musel zastavovat a pátrat po smyslu věty. Velmi se mi líbil závěr knihy odehrávající se v tunelech Scharova světa a psaný z pohledu jednotlivých aktérů, rychle se střídající, takže to mělo spád a napětí. Bude-li další pokračování půjdu do něj.

Magnat
Magnat
18.01.2019 5 z 5

Druhý překlad je prý výrazně lepší než zpackaný první pokus, takže čtěte ten. Poměrně velké množství překlepů trochu ruší, ale jinak je příběh velmi dobrý. Poctivá space opera o válečném konfliktu mezi Kulturou a Idirskou říší (kdo je padouchem si každý zvolí dle svého) a putování Chameleona Horzy (hrdiny/padoucha) po stopách mocného artefaktu druhé strany. Těším se na další díly, protože galaxie se zdá dobře vymyšlená a žijou v ní zajímavé druhy.

VesmirnaOndatra
VesmirnaOndatra
09.01.2019 3 z 5

Pomysli na Fléba načrtáva zaujímavý svet budúcnosti, predostiera aj dnes stále aktuálne filozoficko-sociologické otázky, nešetrí prestrelkami vo vzduchoprázdne, výbuchmi všetkého možného, od dopravných prostriedkov až po členov posádky a v neposlednom rade, zvláda porušiť niekoľko fyzikálnych zákonov v jednej vete. Proste space opera tak, ako ju máme radi.

Ja osobne som preto nemala problém s tým ČO ale AKO je to napísané. Neskutočne popisne, predstavenie osadenstva lode formou slohu na základnej škole, bitky, prestrelky, výbuchy podané tak zdĺhavo a nezáživne, že i na mítingu o fiančných výsledkoch za minulý kvartál som sa nudila menej (aj keď je pravda, že som sa na ten míting pripojila online z domu a umývala chladničku popri tom)...a pritom, keď sa Banks úporne nesnažil o zbesilú akciu, videla som, že písať vie, dobre a zaujímavo. Asi preto ma zaujali hlavne momenty mimo lode:

Predvídateľka -aj keď je to len Hari Seldon s kozami ezoterickejšia verzia Hariho Seldona
Hra menom skaza- pre mňa vrchol knihy, takéto niečo by napísal P.K Dick, keby vedel písať ako Douglas Adams
Úvod s takmer smrťou v kanalizácii a medzihra so sektou kanibalov - oboje trochu nechutné, ale zistila som, že keď je hlavná postava zviazaná, je s ním oveľa väčšia zábava
Obľúbená postava-hláškujúci dron
Ironické mená lodí, Nervózní energie, Protéza vědomí, Zisková marže...ktorými je táto séria známa, ma však ako človeka, čo roky cestoval domov na sviatky Rýchlikom 611 Fixinela, až tak neohúrili

Pre mňa tak 2,45*, ale zaokrúhľujem nahor, už len preto, že to má veľmi vkusnú minimalistickú obálku, aká sa v tomto žánri tak často nevidí, ktorá je navyše na dotyk tak nejak nepopísateľne huňato zamatová, takže mi pri čítaní masírovala brušká prstov.

PS: Nie som sama s týmto pomerne negatívnym hodnotením, ale určite som v menšine, takže ak máte radi Space opery, skúste, je to klasika žánru, (u nás desaťročia zavrhovaná, kvôli spackanému prekladu, ale toto prekladal R. Podaný, takže všetko ako mý byť) má to neviemkoľko pokračovaní, ktoré sú udajne ešte lepšie a ktoré Planeta9 evidentne chystá ďalej vydávať a šanca, že sa vám to bude páčiť viac ako mne je pomerne veľká

Eumenes
Eumenes
25.12.2018 5 z 5

Na úvod:Vyjadřuji se k novému (v pořadí druhému)překladu této knihy,ten první nestojí za zmínku (nakl.Classic).
Takže...překladatel R.Podaný,redigoval V.Janiš.To druhé jméno by mělo být zárukou toho,že do tisku nepůjde polotovar.Bohužel se tak nestalo(jak ostatně zmínili i jiní v diskusi k této knize).Banks je uznávaný mainstreamový autor,špičkový stylista s neuvěřitelnou schopností barvitě psát a vtáhnout vás do děje.Protože autorů takových kvalit,věnujících se současně i žánru sci-fi,je jako šafránu,měla by se překladu jejich díla věnovat patřičná pozornost.(Ač se jedná žánrově pouze o space operu.)
Co se mi na překladu nelíbilo:
1.Překlepy-jejich počet postupně narůstal na velmi obtěžující úroveň.
Výběrově:
str.263,3.odst:.........kde ta byla znuděně vypadající žena...
str.271,2.řádek...ten si objednával dalšího a panáka neměl čas...
str.313:Horza vypnul i ten obvod. ... (lépe-tenTO)
str.321,1.odst..Síla fúzního pohonu se opřela kupředu. ..(asi se napřela,nevím
situace v ději byla poněkud nepřehledná)
str.410:,1.odst.:..aniž by se tím sami HROZILI hůř..
str.456:...zhluboka se nEdechl...
str.458,dole:..znovu E zapřel...
str.461,dole...něco sVírají ze země...
str.481,dole:...po tom se ta_ hned podíval
str.486:Masivní hlava bezvládně visela NA prsa
str.492...lesknoucí se kovová obluda podobnÉ nějaké androidní...
str.493:..zastupci Idiru Luplo v palici ...(ruplo?)
2.Neohrabanosti a nepřesnosti:
str.277 2.odst.Vysoký muž k nim vykročil-a vytrčil ruku v kapse dopředu a trochu nahoru...(nevytrčil ji ten muž ,ale hlavní hrdina)
str.310:..vycouval až dozadu do kajuty... (zacouval-jo, jsem hnidopich)
...Jenom jsem si odpočíval očím.... (bez komentáře)
str.313, dole:...hlavní tah a ten byl teď zvektorovaný.. (asi směrovaný)
výše:...on měl popruhy na sedadle trochu složitější,stačilo mu stisknout
tlačítko.. (asi byly spíše sofistikovanější, kvalitnější)
str.377,nahoře:"...ono se mezitím hodně věcí změnilo...""Ale mi jsme takoví pořád,ne?"... (asi chtěl říci,že jsou navzdory změnám pořád,stále, stejní)
str.430...množitel..(šlo to vyjádřit lépe)
str.450,dole:..."Vyšší příkaz,úroveň nula." ...( V češtině asi takto nelze přeložit..viz např.již běžný anglicismus ground zero.Myslím,že odpovídající překlad je...základní nastavení.)
str.451:..obešli masiv posledního vozu...(lépe-hmotu)
str.496:..svár zaschlou krví povolil... (asi jen neobratné)
str.502-3:...rozhrnutá krvává stopa...přejel koštětem... (asi lépe- rozetřená)
str.514...Pod re_ktorovým vagónem...(vtipný překlep)
str.515:...A ta příští kola... (lépe další,následná kola)
str.183:Ztratil jsem to. (pokud nevíte ,co ztratil,tak to vzdal,prohrál)
str.neznámá:Někde v textu je popisováno zajímavé sepnutí,sevření rukou nad hlavou,že se paže dotýkají...zkoušel jsem to...bez rozdrcení hlavy to fakt nejde -to jen na odlehčení.
3.Obecně se dá řící,že ve složitějších souvětích by neuškodilo používat čárky,jeden
by se tak nemusel jedním místem textu prokousávat nadvakrát.
Je toho tam daleko více,ale nemám čas trávit mládí děláním práce někoho jiného.

Zhodnocení knihy:
S přihlédnutím k autorovi,jeho kvalitám a zvolenému žánru *****,za překlad ale jen ***.
Pozn.většinu chyb by odstranila jakákoliv korektorská práce.Protože další román z této série-Hráč-je avizován v překladu (výtečného) Petra Kotrleho,tak se nakladatelství snad polepší.

lobotak76
lobotak76
14.12.2018 4 z 5

Zajímavý, přímočarý příběh, obalený spoustou popisných pasáží. Klidně to mohlo být o dvě stě stránek kratší (a bez té spousty překlepů) a bylo by to super.

Ládja
Ládja
11.12.2018 3 z 5

Nevím, prostě nevím. Nápad, příběh všechno zajímavé. Když si vezmu v jakém roce titul poprvé vyšel. Ale v tomto vydání trochu postrádám korekturu. Ze začátku v pohodě, ale ke konci už chybějící písmena, začátek věty ve třetí osobě a konec v první, už byl prostě vidět. Zkazilo mi to celkový dojem. Ale...ale jsem zvědavý na další díly. Asi už vím, kde si Asher bral inspiraci ke svým knihám...Jinak skvělá space opera. 3,5 z 5* hlavně za korekturu. Stojí to za to přečíst, ale aby to bylo něco výjimečného? To zas v dnešní době už ne...

Štítky knihy

space opera skotská literatura hard sci-fi

Autorovy další knížky

Iain Banks
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  80%Líc a rub
2003  75%Most
2004  89%Vraní ulice
2019  84%Hráč

Kniha Consider Phlebas je v

Právě čtených4x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce84x
Chystám se číst73x
Chci si koupit28x
dalších seznamech6x