Kulička (3 povídky)

Kulička (3 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197597/bmid_kulicka-3-povidky-JA3-197597.jpg 4 1227 119

Výbor z povídek jednoho z nejlepších francouzských novelistů druhé poloviny 19. století zahrnuje tři námětově příbuzná díla: Kuličku, Slečnu Fifi a U Tellierů. Autorova novelistická prvotina Kulička, o níž francouzský kritik Albert Thibaudet výstižně poznamenal, že Maupassant „nenapsal už nikdy nic lepšího jenom proto, že dokonalost se nedá překonat“, líčí příběh nevěstky, která svou lidskostí a nefalšovaným vlastenectvím zahanbí licoměrné, sobecké měšťáky. Námět je čerpán z doby války prusko-francouzské, stejně jako děj povídky Slečna Fifi, jež rovněž oslavuje vlastenectví a statečnost ženy, vyřazené z „počestné“ měšťácké společnosti. Povídka U Tellierů ostře odsuzuje honoraci provinčního města.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
28.12.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

Alma-Nacida
25.12.2023 4 z 5

Návrat do povinné četby střední školy byl fajn, je zajímavé, že něco jsem vnímala jinak, ale většinou jsem měla podobné dojmy, jako před těmi asi sedmatřiceti lety. :)


pani_ari
29.07.2023 5 z 5

Nějak mě to ke Kuličce táhlo už delší dobu, tak jsem se rozhodla svou nepochopitelnou touhu naplnit. Musím pochválit svoji intuici, nemýlila se. Kuličku vnímám jako významnou povídku s hlubokým morálním přesahem. Oceňuji odvážnou volbu profese hlavní postavy - prostitutka (dodnes stigmatizované povolání). Ach, jak já ten naturalismus zbožňuji!

Knihomolka506
25.05.2021 4 z 5

Kniha začíná asi jedním z nejslavnějších děl. Skupina lidí utíká ze země okupovanou válkou. V kočáru kromě dvou jeptišek a bohatých lidí sedí také Alžběta Roussetová, které se pro její obézní postavu říká Kulička. Žádný z cestujících si s sebou nevzal jídlo a Kulicka se rozdělí- nabízí jim něco k zakousnutí z velkého koše. Příběh pokračuje ne zrovna dobře a končí také špatně. Kniha pokračuje několika povídkami, které jsou stejně slavné, ale už třeba málo známé.
Zajímavost o autorovi : zemřel na syfilis ve 43 letech, ale i když umřel celkem mladý tak jeho tvorba se tak stala dodnes nesmrtelnou.
Edice - světová literatura
Knižní výzva 2021- kniha se špatným koncem (fb- jedovaté čtení, Čteme to, co nás baví )

SLD
16.06.2020 2 z 5

Nikdo Kuličku nebral a dívali se na ni všichni přes prsty. A proč? Protože byla prostitutka, ale když všichni potřebovali, aby se někdo vyspal s generálem tak se všichni kamrádili.

floribar
17.05.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek z maturitní četby. Velmi smutný a pravdivý příběh.

any37
09.05.2020 4 z 5

Krátká povídka do školy, kterou jsem během hodinky přečetla. A jak to tak vypadá, dokonce se dostala i do maturitního seznamu. Jazyk nebyl vůbec zastaralí, připadal mi i moderní - možná jen nový překlad. Stoprocentně doporučuji, čtivá povinná četba je přímo zázrak a každý ji by měl tím pádem přečíst!????

koepster
03.05.2020 3 z 5

Pokud bych měl tuto knihu popsat jedním slovem, řekl bych nadčasovost. Všechny povídky pojednávají o lidech, konkrétně o tom, jací občas dokážou být povýšení pokrytci, jak se umí přetvařovat a jak hledí pouze na své zájmy. A navzdory tomu, že se autor prostřednictvím tohoto díla snažil vykreslit tehdejší společnost, ve které žil, bohužel dost vypovídá i o dnešní době a společnosti, ve které žijeme dnes.

laepus
16.04.2020 4 z 5

Tady by to šlo jedním slovem - pokrytectví. Tohle je učebnicový příklad lidského pokrytectví. Nejdřív nad ní ohrnují nos, potom jí sežerou všechno jídlo, začnou se s ní z nutnosti trochu bavit, pak ji dotlačí k "něčemu", aby se pak zas na ni mohli dívat přes prsty a připadat si lepší. Tohle je naprosto aktuální a mohlo by to být přeneseno do jakékoli doby. I dnes okolo sebe přesně vím o lidech, kteří by se chovali stejně jako ti zmrdi v dostavníku.

tereza5413
14.04.2020 3 z 5

Snad poprvé u klasické literatury dávám méně než plný počet hvězd.
Kniha se mi četla velmi špatně, a to jsem zvyklá na čtení knih z renesančního období (Shakespeare,..) a složité poezie. Příběh je jednoduchý...až moc.
Jediné, co povídku zachránilo v hodnocení, byla její aktuálnost a krásné zobrazení opovrhování vyšší společnosti obyčejnou lehkou dívkou.
Rozhodně si ji do maturitního seznamu nedám a pouvažuji, jestli vůbec ještě něco od tohoto autora budu číst.
Příběh mě zklamal, a proto ho nemůžu doporučit...mrzí mě, že to musím napsat.

sanitka536
23.03.2020 5 z 5

Silné, na zamyslenou, stále aktuální.

verka5083
16.03.2020 3 z 5

Takové jednoduché čtení na jeden večer. Knihu jsem si přečetla kvůli povinné četbě, ale není to zrovna druh knihy, který by jsem běžné četla. Z klasické literatury si raději přečtu jiné knihy.

Zelvicka03
06.02.2020 4 z 5

Ideální jako povinná četba, rychlé čtení.

eliifa
25.01.2020 4 z 5

krátká příjemná četba

monika011
22.01.2020 4 z 5

Kulička je klasické dílo ukazující na vrstvy ve společnosti, co s námi udělá touha po vlastním pohodlí a kam až lidská povrchnost může zajít. Vyšší vrstva je povýšená nad tou nižší vrstvou a přitom ti z vyšší vrstvy nesahají svými charaktery ani po kotníky některým v té nízké vrstvě. Smutné to tenkrát bylo. A ještě smutnější je, že společnost se vlastně od té doby příliš nezměnila.

Hobo
17.12.2019

Blesk z čistého nebe. Tak na mne toto dílo působilo. Jasnější výpověď o hodnotách asi neexistuje.

kilometr
24.11.2019 4 z 5

Povedené povídky a musím speciálně poděkovat kamarádovi,který mi tohoto autora našel na půdě a já se s ním v práci několik dní proċítal.Díky štěpánku!75%.

žlučníkář
08.11.2019 4 z 5

Tři povídky, který spojujou dvě témata, a to korpulentní kurvičky se stehnama jako hroch a prušáci ve francii.

V první se tý pani přezdívá dokonce kulička a už šla údajně do výslužby, ale pruskej oficír na to neslyší a chce stůj co stůj kouknout mezi ty její stehna a vezme si jako rukojmí celou společnost z kočáru. Trolejbusy v tý době ještě nebyly. Ani tak tam nejde o to, jestli je něco špatnýho vlízt s někym do duchen, ale spíš o chování vašnostů z kočáru. Ty si myslej že jsou honorace, ale z jejich chování by se jeden poblil. Kulička je docela chudák.

Druhá povídka vysvětlí fakt, že v jednom městečku to, co spojuje společnost a je to mnohem důležitější než třeba kostel, je jeden pořádnej hampejs. Když vrchní bába na čas zavře a odjede i se svejma holkama, ženatý chlapi choděj po městě jako duše bez těla a nevědí, jestli jejich život má dál smysl. Snad se to nějak brzo vyřeší...

V tý třetí jsem si původně myslel, že tam o kurvičku nepůjde. Prušáci se v zámku chovali jako bohatý rusové na pařbě na venkovskym sídle, ale nakonec dostanou laskominy na kus čerstvýho macatýho masa. Jedna židovská kulička jim ale udělá čáru přes rozpočet a převeze s farářem celej pruskej oddíl. Docela by mě zajímalo, jestli si farář štrejchnul.

Povídám, že se mi to líbilo, nebo mě to bavilo?

Medasek
22.10.2019 3 z 5

Jako maturitní četba úžasné, ale jinak bych si to asi nevybrala. Bylo to čtivé, ale chyběla mi tam trocha akce.

andrejci
20.10.2019 3 z 5

Na popud učitelky jsem to přečetla a musím říct, že se to četlo dobře. Nebyla jsem z toho úplně nadšená, ale zase jsem se úplně nenudila.