Kulatá kostka

Kulatá kostka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106489/kulata-kostka-106489.jpg 4 15 5

Napětí předmaturitního týdne, příprava na zdolání maturitních otázek, běžné starosti - to všechno je pro skupinu spolužáků najednou vedlejší. Poslední školní den chtěli oslavit jízdou na koupaliště - ve vypůjčeném autě. Cestou havarovali - a tím vlastně příběh začíná. Jejich maturita je ohrožena, situace se komplikuje, zvýrazňují se charaktery, vyjasňují vztahy.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Gulatá kocka , 1985


více info...

Přidat komentář

Aivlis
14.07.2023 5 z 5

Knihu som čítala ako mladá slečna, keď hlavní hrdinovia pre mňa boli už frajeri maturanti, kdežto ja som sa plácala niekde na základke. A strašne ma knižka bavila. Vrátila som sa k nej tento rok po niekoľkých desiatkách rokov a zlupla som ju ako malinu. Podnet k prečítaniu dal minuloročný víkend strávený v Súľovských skalách, kde som v Manínskej tiesňave našla pamätné tabule na počesť tým, ktorí už nie sú medzi nami. "A očami horských kvetov dívaš sa na život, ktorý znamená šťastie."

Nofar197
08.01.2023 4 z 5

Kdysi jsem ji četla - snad o prázdninách mezi prvním a druhým ročníkem. A vzpomínám si, že jsem ji zdolala během víkendu. Parta supersebevedomych maturantů sedne do téměř ukradeného auta, způsobí autonehodu - a začíná se rozjíždět kolotoč události, se kterými nikdo z nich nepočítal, natož aby na ně byl připravený. Zároveň vyplouvají na povrch skutečné charaktery jednotlivých protagonistů - ať už cholerickeho Roba, sebestredne Judity, podřízené Dany...... Zajímalo by mě, co bylo dál, když se pod tíhou fatálních následků autonehody na konci rozhodli odvolat falešné výpovědi.


boeink
02.09.2019 4 z 5

Mě se kniha i po dvaceti letech líbila. Slupla jsem ji za neděli.

SSTknihy
04.09.2018 3 z 5

Jako by svatý týden a blížící se maturita nebyly dost, ještě se parta spolužáků vydá na výlet ve skoro kradeném autě a způsobí nehodu s fatálními následky. Celá tahle událost slouží k tomu, aby se následně odkryly charaktery jednotlivých postav a studenti postupně zjistili, že maturita asi nebude tou největší zkouškou z dospělosti.

Znedla
22.06.2017 2 z 5

Příběh party maturantů, kteří se v poslední den školy jedou vykoupat. Věra, která je hlavní hrdinkou knihy, ale odmítne všechny i svého chlapce Dušana s tím, že se bude raději učit. Hned odpoledne jí volá matka celá zděšená, zda je doma neboť auto, kterým všichni jeli mělo nehodu. A tím se začíná rozvíjet příběh, který hlavně vykresluje charakter nejen budoucích maturantů, ale i socialistické společnosti. Klasika let minulých, kdy je něco za něco. Na povrch začínají vyplouvat nejedna tajemství a odhalují se povahy jednotlivých aktérů.
Knihu jsem dočetla jen pro to, že mne zajímalo jak vše dopadne. Někdy jsem se v ní vyloženě ztrácela. Některé úvahy maturantů mi přišly až moc "vyšponované". Naopak velmi dobře byly vykresleny povahy jednotlivých postav.