Kukačka

Camilla Läckberg

Fjällbackou otřesou dvě hrozivé události, které spolu zdánlivě nesouvisí. Známý fotograf je nalezen zavražděný v galerii, kde měl zahájit svou výstavu, a v rodině Henninga Bauera, laureáta Nobelovy ceny za literaturu, dojde k brutální vraždě. Patrik Hedström a jeho kolegové se ocitají v mrtvém bodě, zatímco Erika Falcková se zabývá vraždou transsexuálního muže z osmdesátých let. Brzy pochopí, že všechny tyto události mají kořeny v minulosti… a nedá si pokoj, dokud neodhalí pravdu v celé její děsivé podobě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha 2025 , Voxi
Originální název: Gökungen, 2022
Interpreti: Dana Černá

Komentáře knihy Kukačka

HH77
včera

Hodně povedená detektivka. Četla jsem téměř jedním dechem. Nic není tak krásne, jak se zpočátku zda. Každý něco skrývá a nám se postupně celý příběh odkrývá. Ač poslední díl, pro mne první setkání s autorkou. Asi se ale časem pustím do předešlých dílu.

hana1039
19.10.2025 audiokniha

Tak prý tento díl této série byl finální, klidně bych si dala další díly,baví mě sledovat Eriku, její zapálení a jak je u ní zvykem,tak trochu se plést do vyšetřování, ale jak se říká,v nejlepším se má přestat... tento díl byl nanejvýše emoční,bolestivý a smutný, když se jedná o nevinné oběti - děti...Dana Černá coby interpret byla skvělá ,jako vždy...

moudivlacek
14.09.2025

Tak výstižný název! Tahle kniha mě tedy dostala, sice jsem od začátku tušila mnohé, přesto plno jsem odhadla až těsně před koncem.
Staré se prolíná s přítomností, jako vždy v této sérii. Je to hlavně příběh o muži trans Lole - Larsovi. Tehdy svět krutě odsuzoval takové osoby a jim podobných. Lola má dcerku Pytte a partu přátel umělců.
Jenže osud změnil plány Lole i dcerce.
V současnosti je zavražděn fotograf Rolf a tím se vlastně vše odstartuje.
Je tu ukázka lásky i přes okolní problémy. Teda asi naoko snad. Jenže "Kukačka" se rozhodne naplnit svůj plán.
Umělci a jejich svět, vyšší společnost a jejich povýšenost a bohatství. Znamená to však lásku, upřímnost a pravdu?? Toť otázka.
A až do konce knihy je odhalováno to, co léta bylo pečlivě střežené tajemství.
S příběhem jsem byla spokojená.

Kaja1
28.08.2025

Bylo to skvělé završení série, je mi líto, že to skončilo. Erika, Patrik a vůbec všichni mi budou chybět. Tento případ mě dostal, tolik zmařených životů, ve jménu čeho? Lásky? Strachu ze ztráty dobrého jména ? Co člověka vede k tomu, že zabije nevinné lidi. Nechápu, ani pochopit nechci...

k@rol
31.07.2025

Super. Napínavé, skvěle napsané, příběh krásný, na mě trochu příliš smutný. Od autorky už jsem dlouho nic nečetla, tak to pro mě byl takový pěkný návrat, úplně už jsem zapomněla, jak umí být strhující.

Pavlnka
10.06.2025

Mi se kniha líbila. Vraha jsem odhadla docela brzy a jen čekala, jestli se mi to potvrdí. Možná už ani další pokračování není potřeba.

Mušketyrpepa
29.04.2025

To brzké odhalení se mi moc nelíbilo byla to škoda Erika a Patrik mně už lezli na nervy

haki34
10.04.2025

protože jsem vůbec nepátrala, v jakém pořadí knihy čtu, až teď jsem zjistila, že Kukačka je nejnovější a zároveň poslední.
V rámci korektnosti a dalo by se říct až módy LGBTQ tématiky jsme se nyní dostali k T - hlavní hrdinka linky z minulosti - Lola - je muž. Trans žena. neberte si to osobně - Erika za toto slovní spojení dostala od sestry kartáč, i když vlastně nazvala věci pravým jménem (a nejsem z čtenářů jediná, kdo si to všiml).
Příběh Loly a Pytte je snad ještě lepší než ta současná, neskutečně zašmodrchaná linka, obě samozřejmě spolu ale úzce souvisí.. Lolu považuji za skvěle napsanou postavu. A celkově i v tomto příběhu jsem se dobře bavila a čtení odsýpalo. Potvrdilo se mé podezření o nepravděpodobném množství kriminálníků a psychopatů ve Fjallbacce. A rozluštit zápletku a odhalit vraha by snad nezvládla ani Agatha Christie. Takové komplikované a zamotané nám to autorka servíruje.
Linka z osobního života Patrika a Eriky přináší další výzvu, a ráda bych věděla, zda autorka ještě něco napíše a my se dozvíme, jak to bylo dál a jak vše nakonec dopadlo. A nebo to nechá na naší fantazii...
Za mě - opětovně velmi fajn čtení, doporučuji !

ezf
27.03.2025

Všechny díly série jsem četla víceméně zasebou, ale pak se také stalo, že už jsem Patrika a Eriky taky trochu měla plné zuby. Tady bylo super, že díl vyšel až později s odstupem a byl to příjemný návrat známé dvojice. Zápletka se mi líbila, odhalení pro mě překvapivá. Palec nahoru.

Tída
10.03.2025

Opět dobré, ale půl hvězdičky ubírám za poměrně rychlé odhalení pachatele. Pobavila tchyně...

hanzmb
07.03.2025

Autorka patří k těm několika málo autorům severské krimi, u kterých znám většinu díla. Bohužel od četby posledního dílu série uběhlo cca 7 let a tak jsem se jen obtížně dostával do dějových souvislostí. Ale stálo to za to. I když má kniha vynikající několikanásobnou krimi zápletku nenazval bych to čistou detektivkou. Spíš rozsáhlým společenským románem jak v počtu jednotlivých osob, tak i časově. Opravdu to chce perfektní soustředění během četby, aby neunikla žádná nitka příběhu.
Budu muset brzy vyzkoušet i tu novou sérii Mentalista.

Terka1975
04.03.2025

Erika pátrá po minulosti transženy Loly a její dcery, Patrik vyšetřuje vraždu fotografa, každý zvlášť, ale jejich vyšetřování se propojí. Když si myslíte, že už víte, tak vlastně nic nevíte. Je to napínavé a plné zvratů až do konce, trošku překombinovaný závěr, ale Patrik s Erikou mě baví...

lusabl
28.02.2025

Camilla Läckberg opět nezklamala. Poslední (zatím?) příběh všetečné spisovatelky Eriky a vyšetřovatele Patrika mě opravdu bavil, i když tu zásadní část zápletky se mi podařilo uhodnout výjimečně už hodně brzy. Ale rozhodně to nevadilo.

Líbilo se mi i rozpracování osudů dalších postav a jsem zvědavá, jestli bude pokračování.

P. S. Protože jsem zároveň s hodnocením Kukačky psala i Čarodějnici, došlo mi, že autorka použila ve dvou po sobě jdoucích dílech jednu dost zásadní totožnou věc u rozřešení těch případů z minulosti. Ale nechci spoilovat :-)

SimonaP
05.01.2025

Kniha čtivá, napínavá, bavila mě, i když rozuzlení smrti Loly a její dcery mi přišlo nevěrohodné a přitažené za vlasy, ale budiž.

Dajine
19.12.2024

Trochu zmatek na konci, ale asi to tak mělo být. Dvě časové roviny, které do sebe hezky postupně zapadají.

konicekbily
03.11.2024

Po zdlouhavějším úvodu se děj rozbíhá a větví se, a to hned dvakrát: časově - co bylo v roce 1980 a to co se děje nyní a prostorově - vyšetřování místní a metropolitní - kam vyráží Erika. Autorce se vše podařilo skloubit a závěrem vše podstatné vychází najevo!

sachista
20.10.2024

Po příliš dlouhé Čarodějnici přišla moje oblíbená spisovatelka s mnohem dynamičtější, napínavější a ve výsledku možná i dojemnější Kukačkou. I zde sleduje moderní trendy/témata, které do svých knih již několikrát zakomponovala a v případě Kukačky se jí to daří opravdu znamenitě. Propojení obou dějových linek je velmi inteligentní a krásně do sebe zapadá. Takhle by mohl klidně vypadat poslední díl jedné dlouhé a úspěšné série, nicméně předpokládám, že se Erika s Patrikem minimálně jednou ještě vrátí.

Bedřich63
17.10.2024

Tuto sérii jsem začal číst v roce 2018. Teď po 4 letech od přečtení 10-tého dílu jsem si přečetl další díl v pořadí, zatím poslední v češtině vydaný.
Patrik s Erikou pomalu stárnou, proto možná i tempo knihy mi přišlo aspoň v první půlce pomalejší. Děj se pomalu rozvíjel, také se objevily nějaké vraždy, řeší se i minulost a neobjasněná úmrtí.
Na posledních několika desítkách stránkách ale vše rychle graduje a dospívá k vyvrcholení, které je docela zajímavé a napínavé.
Asi to nebyla nejlepší kniha série, ale určitě si drží docela vysoko nastavenou laťku předchozích dílů.

Mia07
10.10.2024

Tak nějak jsem od začátku tušila kdo je vrahem Petera a dětí. Zápletka promyšlená, opět propletení minulosti s přítomností. Camillu čtu ráda, má to své kouzlo. Četla jsem všechny její knihy. Nejen sérii s Erikou.

intelektuálka
16.09.2024

Opět dlouhá doba, než jsem se dostala k tomuto detektivnímu příběhu - a musím napsat, že mne zaujal .....

Smutný osud jedné dívky se skrývá v pozadí tohoto hodně propleteného vyprávění .... s vraždami, tajemstvím i transsexualitou ....

Kukaččí vejce v hnízdě je vždy odlišné .... a postupem času se jeho jinakost projeví .... ale nemusí být vždy v neprávu ....

Čekáte na rozuzlení .... a konec skrývá vysvětlení ....

Časem se určitě podívám na další tvorbu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: