Kuchařka ze Svatojánu

Kuchařka ze Svatojánu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219887/bmid_kucharka-ze-svatojanu-hL8-219887.jpg 5 126 25

Kuchařka ze Svatojánu série

1. díl >

Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje víc než jen vařit. Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny. Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu.... celý text

Přidat komentář

vvikingg
04.01.2024 2 z 5

Autorka píše , že tělo je jako stroj a potřebuje udržovat, ale taky občas promazat :-) dobrou slaninou a upečeným bůčkem. Velikonoční hlavičku se sojovým granulátem, svíčkovou se sojovým masem rozhodně do jídelníčku nezařadím. Je zde hodně starých receptů našich babiček, které autorka pojmenovala pode sebe obyčejná staročeská polévka couračka je tu jako pojmenovaná zelnice, klasická bramboračka pojmenovaná jako horácká polévka.

momo01
03.04.2021 5 z 5

To mi tak nějak na konci zimy vždycky přestane chutnat maso a tentokrát ta má masonechuť trvá nejen o něco déle než obvykle, ale navíc teď doma vařím díky současným omezením téměř každý den. A tak jsem potřebovala inspiraci pro rozšíření bezmasého repertoáru. S touto kuchařkou jsem rozhodně nešlápla vedle. Recepty jsou chutné, jednoduché a z dostupných surovin.


jana8352
01.02.2021 5 z 5

Moc dobrá kuchařka jednoduchých receptů z levných domácích zdrojů vařím podle ní nebo zde nacházím inspiraci

zazvorek
12.08.2020 3 z 5

Dobře mi tak. Coby masožravec zřejmě nedokážu dostatečně docenit vegetariánskou/veganskou kuchařku...:-)
Líbí se mi, že předkládané recepty jsou jednoduché a rychlé a vychází hojně ze sezónních surovin. Což pak samozřejmě nabourávají veganské náhražky a suroviny, které na zahrádce fakt neseženete (ačkoliv tady se mi do toho popravdě asi trochu pletou recepty z autorčina Facebooku, které jsou víc vegan; myslím, že kniha tímto tolik "netrpí"). Aby nedošlo k mýlce - autorka mi je nesmírně sympatická a její dům i zahrada působí jako malý ráj na zemi. Ale s těmi recepty jsem se zkrátka nějak minula, více mi sedí třeba Herbář, Svatojánu filozofií určitě blízký.

Ďumbierka
09.08.2020 4 z 5

Pekná kniha. Mala som ju požičanú, zvažujem, že si ju kúpim aj domov. Akurát neviem, ako dlho vydržím variť podľa receptov....Väčšinou si vezmem niečo...nejaký postup pri príprave cesta, nočkou atď.... a potom si to urobím a dochutím aj tak po svojom :) , no zatiaľ to tak bolo so všetkými kuchárkami, ktoré doma mám, tak ešte si to musím premyslieť. Recepty sa mi, ale veľmi páčili ❤️.

angloumene
22.04.2018 3 z 5

Kuchařka ze Svatojánu ve mně vyvolává tak trochu rozporuplné pocity. Oceňuji autorčin přístup k životu, i k tomu, že se rozhodla vytvořit opravdu originální kuchařku. Na druhou stranu mám k kuchařce samé určité výhrady.

Ještě jednou vyzdvihuji autorčin přístup k životu a vztah k přírodě. Z několika málo video rozhovorů, které jsem měla možnost zhlédnout na mě působí jako velice sympatická osoba. Z kuchařky na mě dýchlo kouzlo její osobnosti, ale občas mi bylo líto, že jednotlivé kapitoly spolu nejsou nijak zvlášť provázané a ani mi nepřišlo, že by dohromady tvořily hlubší celek (hlubší než je obecná láska k přírodě a jednoduchému životu).

Na receptech samotných oceňuji, že často vychází z té skutečně tradiční české kuchyně, o kterou bych se ráda dále hlouběji zajímala. Bohužel ani u jednoho není příliš zevrubný popis původu a historie. To samé platí i u popisu postupu u receptů, což kuchařku řadí mezi literaturu určenou spíše pro zkušenější kuchaře.

Kvalita jednotlivých receptů je hodně různorodá. Některé jsou výtečné, ale některé mi naneštěstí vůbec nechutnaly, i přes to že jednotlivé suroviny mám ráda. Ačkoliv má paní Francová zjevně hodně navařeno, vzhledem k počtu receptů ve všech jejích knihách si nemyslím, že je má všechny kdovíjak prozkoušené a na výsledku to je znát.

Celkově knihu hodnotím jako podařenou. Česká vegetariánská až veganská kuchařka je přesně to, co tu řadu let chybělo. Knize by podle mě ale hodně prospělo snížit počet receptů klidně o polovinu a každému se věnovat trochu podrobněji.

regulax
10.12.2017 5 z 5

První krok ke změně jídelníčku :-) Luštěniny, tofu a zelenina denně na talíři!

Pechule
02.05.2017 5 z 5

Skvěle sepsaná kuchařka, super recepty, ještě se nestalo, že by nám jídlo uvařené podle receptů paní Francové nechutnalo. Myslela jsem si, že mi první dvě kuchařky stačí, ale když jsem nahlédla do třetí, prostě mi chybět nesmí :-)

EvikU.
08.04.2017 4 z 5

Hezké recepty.

elenai
04.04.2017 5 z 5

Miluju tuhle kuchařku. Je plná neotřelých, jednoduchých a i levných receptů. Líbí se mi i povídací kapitolky vložené mezi jednotlivými receptovými sekcemi.

kiwizak
06.03.2017

Po prvním prolistování dojem báječný, těším se, až se vrhnu na jednotlivé recepty. Paní Francová má skvělé myšlenky. Recepty jsou vegetariánské, některé i veganské. A rozhodně neotřelý přístup.
Jediné, co mi přijde zvláštní, je hmotnost kuchařky. Není příliš tlustá, těžká je ale pomalu na rozbíjení oken. Asi bych zvolila jiný papír.

pichova.veru
24.02.2017 5 z 5

Skvělá kuchařka plná chutných receptů :)

Metroušek
23.02.2017 5 z 5

Ňam, ňam, ňam!!!

skyscraper
10.02.2017 5 z 5

Skvělá kniha, všem doporučuji... jak sama autorka píše na svém blogu, tato oranžová (první vydaná) je pro ty, kteří po malých krůčcích chtějí ozdravit své pokrmy - takže přesně pro mě a mou rodinu. Potřebovali jsme přidat zeleniny a ubrat masa s přílohou. :) Další díly navazují a jsou zase krůčkem dál a dál...
Díky za skvělou kuchařku, která používá zdejší, lehce sehnatelné, ingredience. :)
Kniha je krásná celá, jak obsahově, tak graficky. Prostě profesionální! Nemůžu si jí vynachválit. :)

Juici
01.02.2017 5 z 5

Moc pěkně napsaná, příjemná a chutná kuchařka proložená krásnými texty :-)

lenulitah
09.09.2016 5 z 5

Pěkná a srozumitelná kuchařka. Velmi zajímavé bezmasé pokrmy. Některé možná až moc zvláštní, třeba zapečené zelí s bramborovou kaší nebo dort z červené řepy..:-)

cérka
20.04.2016 5 z 5

Moc děkuji za tuto knihu. Svou vlastní domácnost mám 21 let, vařím až na výjimky každý den a myslím si, že chutně :-). Jenže co pořád vařit aby to bylo jiné, chutné a zdravé? Nejsme vegetariáni, ale rádi si dáme i něco bezmasého a můj manžel hlavně sladkého :-)
A tady je toho tolik. Paní Francová je pro mě takovou Magdalenou Dobromilou Rettigovou v bezmasé kuchyni. Ještě jednou děkuji a těším se až se pustím do druhého dílu, zítra vařím Jahelník a Pampeliškový med :-)

26e
09.02.2016 5 z 5

Krásny a vydarený počin od nádhernej ženy, ktorá tým, čo píše a hovorí, aj žije...

Veggi
16.10.2015 5 z 5

Tuto kuchařku mám již několik měsíců a moc se mi líbí. Dalo by se říci, že "koketuji" s vegetariánstvím a myslím si, že se maso jí zbytečně často, ale řada vegetariánských kuchařek mě odradila, protože měly zahraniční autory a to znamenalo kupu ingrediencí o kterých jsem nikdy neslyšela, pracně se hledaly v obchodech a hlavně nemám ráda jídlo, které se musí dovážet tisíce km a většina těchto receptů obsahovala tyto ingredience a nebo zeleninu a ovoce, které tady prostě v dobré kvalitě neseženete, nebo stojí majland. To tato kuchařka je jiná, až na výjimky se vaří ze surovin běžně dostupných v obchodech, nebo vypěstovatelných na zahrádkách. Největším překvapením pro mě byla zeleninová polévka s vločkami. Nikdy by mě nenapadlo je dát do polévky, ale jsou tam ohromující a tu chuť to "vystřelí" úplně jinam. Vřele doporučuji! Už mám pokračování kuchařky a budu z ní teď o víkendu určitě vařit : )

Zolo132
21.02.2015 5 z 5

Krásná kuchařská kniha, zatím jsem vyzkoušela tři recepty - zelné flíčky, hervábný šlejšky a sypaný koláč s mákem a všechny se povedly a výborně chutnaly. Knihu vřele doporučuji, poznáte nová jídla, chutě a díky autorčiným krátkým vyprávěním mezi recepty i zajímavý pohled na svět a život vůbec.