Ku psychológii bytia

Ku psychológii bytia https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483326/bmid_ku-psychologii-bytia-IYP-483326.jpg 4 29 4

Ako môžeme podporiť slobodný rozvoj? Aké sú preň najlepšie výchovné podmienky? Sexuálne? Ekonomické? Politické? Aký svet potrebujeme, v ktorom by takíto ľudia rástli? Aký svet takíto ľudia vytvoria? Chorí ľudia sú vytváraní chorou spoločnosťou, je možné, že zdraví ľudia sú vytváraní zdravou spoločnosťou. Ale je tiež je pravdou práve to, že chorí jednotivci robia svoju spoločnosť viac chorou a zdraví jednotlivci robia svoju spoločnosť zdravšou. Rozvíjanie zdravia jednotlivca je jeden prístup k tomu, ako vytvárať lepší svet. Inými slovami, rozvíjanie osobného rastu je skutočná možnosť; liečba aktuálnych neurotických symptómov je ďaleko menej možná bez vonkajšej pomoci. Je relatívne ľahké zámerne sa pokúsiť byť čestnejším človekom; je veľmi náročné snažiť sa liečiť svoje vlastné kompulzie a obsesie.... celý text

Přidat komentář

hu_87
01.12.2020 3 z 5

Autor knihy byl velmi chytrý a vzdělaný člověk (IQ odpovídající hodnotě 190), bohužel jeho přemýšlivost se projevuje v častém opakování a rozvíjením toho, co je z předchozího sdělení tak nějak "jasné".
Zaobírá se hlavně sebeaktualizací, B-potřebami, D-potřebami (dále D-láska, B-láska, D-kognice, B-kognice - což docela dobře sedí i do reálného života), zdůrazňuje myšlenku, že na dítě se nemá moc tlačit, že ono pozná, kdy se cítí být na daný krok připravené a není ani dobré dítě příliš ochraňovat ani ho příliš vystavovat vlivům, na které očividně není ještě připravené.
Velká část knížky se zaobírá sebeaktualizací (resp. jedinci kteří dosáhli této úrovně) a je to takové neustálé omílání pár základních myšlenek pořád dokola, které jsou rozvíjeny a rozvíjeny a nakonec si z té kapitoly stejně odnesete stejně, kdyby se to vecpalo do pětiny stránek.
Jako knížka se mi to nečetlo vyloženě špatně, autor píše víceméně srozumitelně a je to takové pěkné zpestření, zase něco trochu jiného. Akorát by se to mohlo vejít do pětiny obsahu knihy.

Greenfingers
08.05.2020 3 z 5

Přiznám se, že jsem se při čtení této knihy místy "ztrácel". Snad i proto, že autor při rozvíjení své teorie používal příliš odborné termíny a v malé míře uváděl konkrétní případy potvrzující jeho závěry.
Obecně Maslowovu hierarchii potřeb chápu a pokládám ji za něco ,co v běžném životě funguje. Autorovy teze o sebe-aktualizaci byly pro mě méně záživné a pochopitelné.


knihyKeMne
28.03.2020 3 z 5

Tak s touhle knihou jsem měla jakožto laik velký problém.

Na začátku (české vydání z roku 2014) je mnohostránková předmluva od Richarda Lowryho, v níž je s velkými podrobnostmi shrnuta veškerá Maslowova filozofie včetně jeho významu pro společnost. Lowry se zároveň netají tím, že s Maslowem leckdy nesouhlasí a nejen on.

Následuje předmluva editora k třetímu vydání, v níž se teprve dozvím, že doporučuje přečíst nejprve několik prvních kapitol knihy a až pak předmluvu Lowryho. Hm, pozdě.

Aby toho nebylo málo, kniha pokračuje Maslowovými předmluvami k druhému a prvnímu (ta je taky relativně rozsáhlá) vydání, kde se dozvíme vlastně opět, co chtěl autor říct.

Teď teprve začíná kniha a já se celou dobu dalšího čtení ptala - proč ji číst? Všechno přece již bylo řečeno. A na mnoha místech jsem nechápala - proč řeší zrovna tohle? Jaký to má užitek? Samé teoretické věci, a tak nějak obecně známé. Jo je fajn, že vytvořil teorii hierarchie potřeb, ale proč o tom mlít porád dokola?

Kniha pro mě nakonec měla užitek ten, že jsem si mohla udělat obrázek, čím se akademici zabývají. (No to snad né...)

Elevant
18.03.2020 4 z 5

Skutečně zajímavá kniha, která pokládá základní principy humanistické psychologie. Ačkoliv sám s určitými hypotézami nesouhlasím, zdá se mi tato kniha inteligentní, poučná a důležitá. Také je nevšední tím, že soustřeďuje pozornost na sebeaktualizované jedince, tedy na ty, kteří dosáhli vyššího stupně duševního vývoje. Tímto je tahle kniha povznášející, že nezabředává do duševního bahna, které se v nás podle mnoha psychologů skrývá. Na druhou stranu, někdo se tam zabředává rád. Třeba já, takže si po Maslowovi přečtu pro změnu zase Freuda.

Autorovy další knížky

Abraham H. Maslow
americká, 1908 - 1970
2014  75%O psychologii bytí
2021  100%Motivace a osobnost
2017  73%Náboženství, hodnoty a vrcholné zážitky

Kniha Ku psychológii bytia je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst50x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x