Kto rastie v sade

Kto rastie v sade https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380135/bmid_kto-rastie-v-sade-WGC-380135.jpg 5 39 11

Dlho letel slávik z ďalekej Afriky, až uvidel pod sebou starý sad. Tu niekde bude jeho domov. Pamätal si oteckovu radu, že si má urobiť hniezdo na rovnakom strome, na akom sa narodil. V sade rástli rôzne stromy aj kríky a všetky mu o sebe porozprávali veľa zaujímavého, ale slávik cítil, že nie sú pre neho tie pravé. Vari ostane bez domova? No raz si voňavý orgován spomenul, že neďaleko rastie ker, ktorý má žiarivo červené kvety. Ten, o ktorom slávikov otecko napísal pieseň. Literárno-umelecké vydanie.... celý text

Přidat komentář

Luciluc
03.01.2024 4 z 5

Knížka čtená dceři. Nádherně ilustrovaná kniha, která seznamuje malé děti s ovocnými stromy a keři, které rostou v zahradě. Slavík, který přilétá až z Afriky se chce usídlit ve staré zahradě a hledá místo, kde by se mohl uhnízdit. Seznámí se s višní, třešní, hrušní, se slivoněmi, jabloní, myrobalánem (tento název byl novinkou i pro mě), angreštem, černým a červeným rybízem, šeříkem a kdoulovcem. Během povídání se slavík a čtenář dozvídá informace o vzhledu (větve, kůra, tvary listů), o květech a plodech, někdy i o historii (zajímavost: latinský název šeříku je Syringa = „pastevecká píšťalka“ – tvar květů). Čtení je záležitost na pár chvil (my přečetly na třikrát), pro malé děti někdy až zbytečně detailní popisy, ale pro trochu větší, které se navíc zajímají o přírodu, určitě super. Měly jsme půjčeno z knihovny, podívám se tam ještě po knihách „Kdo roste v lese“ a „Kdo roste v parku“. Jen mi pořád vrtá hlavou název... proč to není „Co roste v zahradě?“ ale „Kdo“? Líbilo se mi i barevné rozlišení stránek u každého stromu či keře. Povedené, doporučuji.

Knihomura
28.12.2023 5 z 5

Co dodat? Nádhera. Nenechte si ji ujít. Pokud máte děti nebo vnoučata - zážitek bude umocněný.


mataaskorice
10.10.2023 5 z 5

Po několika knihách, u kterých čerstvě čtyřletá dcera nechtěla vydržet, konečně knížka, u níž seděla jak přibitá. Něžný poetický dialog mezi slavíkem a dřevinami v zahradě. Asi tak bych charakterizovala tuhle knihu. Ilustrace a celkové barevné ladění jednotlivých stran příjemně koresponduje s textem a vytváří estetický a pozitivní energií nabitý celek. Sympatické mi je to, že i stromy a keře promlouvají, mají svou duši i osobitý charakter. Milá, po výtvarné stránce pěkná a zároveň poučná knížka.

blackoutzuzi
22.09.2023 5 z 5

Už je to strašlivě dávno, co se mi stalo, že by mě kniha pro děti rozplakala..)

Tohle bylo něco tak hřejivého, zároveň smutného, ale především strašně krásného! Skrze slavíka sledujeme dojemný příběh o hledání domova a svého místa na světě.. Je napsaný tak něžně, nenuceně, s přesahem, k tomu s informacemi o rostlinách, které rostou v zahradě i u nás:) A vizuál? Oksana Bula má jedinečný styl a opět ukázala jak dokáže i z "obyčejných" ilustrací navodit kouzelnou atmosféru!

Zkrátka - přesně takhle má kniha pro děti vypadat :)
Já jsem nadšená.

KK22
09.09.2023 5 z 5

Na knížku jsme s dcerkou narazily v knihovně a velmi mě na první pohled zaujaly ilustrace... Od té doby, co ji máme půjčenou, čteme skoro každý večer před spaním. Příběh je moc hezký, dozvíte se i nějaké informace o různých stromech a rostlinách. A ty obrázky jsou zkrátka nádherné! Už máme zarezervováno Kdo roste v lese...

Petra1323
07.09.2023 5 z 5

Nádherná knížka plná obrázků ve svěžích jarních barvách. Klidné a tiché rozhovory Slavíčka s kvetoucími stromy v kouzelně kvetoucí a vonící zahradě. Najde Slavíček strom, ve kterém si postaví své hnízdečko? Najde. A kterýpak to bude? Nechte se překvapit.
"Píp, píp, ťu ťu ťu, víííí!" pak radostně zazpívá ze svého nalezeného domova.
A vy budete chtít být v zahradě se Slavíčkem a knížku si prohlížet a číst stále znova.

LucyEcstasy
24.08.2023 5 z 5

Kdo roste v zahradě - Kateryna Michalicyna, ilustrovala Oksana Bula

Dneska si dáme tip na knihu pro malé čtenáře.

Kdo roste v zahradě povídá příběh o Slavíkovi, který se po zimě vrací do rodné krajiny. Zamíří do jedné zahrady a hledá místo, kde by se mohl usadit a postavit si hnízdo. Jenže v zahradě je toho tolik! Třešeň, jabloň, šeřík či švestka? Který keř či strom bude ten pravý?

Tento příběh je jemný, plynulý a vykouzlí úsměv na tváři. Slavík vždy přelétává z jedné rostliny na druhou a každá vypráví svůj příběh a jak danou rostlinu poznáme. Skrývá v sobě tedy i naučnou část. Představte sic že je krásný sluneční den a vy jen sedíte v zahradě plné života a užíváte si přítomný okamžik. Přesně taková je kniha Kdo roste v zahradě.

Najdeme tu i skrytý podtext, kdy Slavík hledá své místo na Zemi, tam kam prostě patří. Je zvídavý, nebojí se překážek a je odhodlaný najít to správné místo. Tu jeho úlohu, kterou tu má splnit. Ukazuje tu svou odvážnost, trpělivost a vytrvalost.

Kniha je bohatě ilustrovaná a já musím ilustrátorce vysmeknout poklonu, protože se jí opět povedlo vytvořit bohaté kouzelné obrázky. Tato kniha je totiž v sérii Kdo roste již třetí vydanou knihou.

Já a moje dcerka Olí jsme si tuto knihu oblíbily a prohlížíme si ji často. Vhodná je i pro nejmenší čtenáře. Osobně bych ji doporučila i jako knihy prvního čtení, protože písmenka jsou větší a textu není mnoho. Pokud tedy hledáte příjemnou četbu nejen pro děti, mrkněte na tuto knihu.

bibi.r
19.07.2023 4 z 5

Pro děti 3+

Druhá naše knížka od této autorky. Kdo roste v parku se nám líbila asi trošku víc, ale i tahle nás rozhodně obohatila o zajímavé informace, které byly hezky vloženy do krásného příběhu.
Nádherné a něžné ilustrace vše jen vyšperkovaly.

mysa.cek
20.05.2023 5 z 5

Ako vonia domov? Nežne ako kvietky višne, sladko ako čerešňový džem, alebo prenikavo ako čierne ríbezle? Malý slávik letel dňom i nocou z ďalekej Afriky, aby našiel strom z oteckovej piesne a uhniezdil sa tam. Kým ho nájde, zoznámi sa so všetkými obyvateľmi ovocného sadu a každý z nich mu o sebe rád porozpráva.

Táto výnimočná kniha v sebe spája múdro, krásu, poznanie aj poéziu. Je oslavou života, plnou farieb, vôní a lásky. Je to viac encyklopédia ovocných stromov, alebo nádherne ilustrovaná kniha s pekným príbehom? .. ja sa neviem rohodnúť.

Fantasysvet
01.07.2018 5 z 5

Knihy, ktoré si pre vás táto zaujímavá dvojica ukrajinských umelkýň pripravila, sú tenké a nie veľmi veľké. Upútajú vás ale svojou príťažlivou obálkou a uchvátia podmanivým spracovaním. Obsah i forma sú premyslené a na malom rozsahu dokážu priniesť bohatú škálu informácií. Deti sa hravou formou zoznámia či už s drevinami, ktoré rastú aj u nás (nakoniec, do Ukrajiny je to na skok, no nie?), alebo fantastickými postavami, ktoré ich učia predovšetkým empatii a komunikácii. Pomocou obrazu i textu prežijú neopakovateľný zážitok ma miestach, ktoré sú im blízke, a cez knihy, ktoré skutočne voňajú, šuštia, spievajú a zhmotňujú ich detskú fantáziu do konkrétneho obrazca.
Predkladané informácie sú vyberané citlivo, nezahlcujú detského príjemcu nadbytočnými faktami a snažia sa nielen poučiť, ale aj zabaviť. Zaujímavým a z môjho pohľadu aj veľmi dôležitým prvkom pri prežívaní práve prečítaného textu sú i celostránkové ilustrácie, ktoré vytvorila Oksana Bulaová. Prirodzene dopĺňajú text, kreatívne zapĺňajú plochu, na ktorej sa príbeh rozpovedá a výrazne obohacujú vizuálnu podobu písaného slova, a to či už o rôzne výtvarné techniky, alebo vyobrazenia reálnych „postáv“ s rozprávkovým nádychom. Tie si na jednej strane zachovávajú svoju skutočnú podobu (hruška je naozaj hruškou, vŕba akoby z oka vypadla svojej predlohe, včely budú i naďalej opeľovať kvietky), na druhej strane sú im prisúdené určité ľudské vlastnosti a črty, aby si k nim detský čitateľ vedel poľahky nájsť cestu.

Ďumbierka
20.05.2018 4 z 5

Ilustrácie sú nádherné. Keď ňou začnete listovať, je to skvost. A príbeh. Určite nie je pozadu, veľmi milé a krásne.

Autorovy další knížky

Kateryna Michalicyna
ukrajinská, 1982
2019  94%Kdo roste v parku
2020  88%Kdo roste v lese
2023  94%Kdo roste v zahradě

Kniha Kto rastie v sade je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst15x
Chci si koupit10x
dalších seznamech7x